FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zondag 26 september 2010

Google jarig

Meer dan 10 jaar geleden begon het allemaal voor Larry Page en Sergey Brin, op 4 september 1998 werd Google officieel opgericht als bedrijf in een garage in Californië door Larry Page (25) en Sergey Brin (24) die de zoekmachine ontwikkelden. Deze garage werd gehuurd voor 1700 dollar per maand van Susan Wojcicki, een vriendin van Larry Page en sinds 1999 ook werkzaam bij Google. In 2006 besloot Google om de garage als verjaardagscadeautje te kopen voor een onbekend bedrag.

BackRub
Larry Page en Sergey Brin hebben elkaar ontmoet op de Universiteit van Stanford in 1995. Samen begonnen ze in 1996 de ontwikkeling van de zoekmachine onder de naam BackRub. In 1998 gingen ze op zoek naar kopers voor de technologie omdat ze niet het idee hadden om zelf een bedrijf te beginnen.

Onder andere werd David Filo benaderd, de oprichter van zoekmachine Yahoo. Hij vertelde dat ze beter hun eigen zoekmachine en bedrijf konden opstarten. Zodra dat dan volledig ontwikkeld was wilde Filo wel weer om de tafel gaan zitten om verder te praten. Naast Filo werden er meer bedrijven aangeschreven maar niemand was echt geïnterresseerd in de zoekmachine. Iemand zei zelfs: "Niemand is echt geinterresseerd in zoeken op het net".

Diegene had het goed mis en Google groeide in de jaren na de oprichting in 1998 uit tot de grootste zoekmachine ter wereld met een reeks aan producten. Op 19 augustus 2004 ging Google (GOOG) naar de beurs tegen 85 dollar per aandeel, op dat moment had Google rond de 3000 medewerkers. Deze beursgang maakte de twee oprichters in een klap multimiljardairs. Beide staan dan ook al jaren in de Forbes lijst met de 400 rijkste Amerikanen met een geschat vermogen rond de 15 miljard.

Viering
Overigens varieerde de dag in september waarop Google haar verjaardag vierde in de afgelopen jaren nog wel eens tussen 7 en 27 september. Google heeft hier een simpele verklaring voor: "We vieren onze verjaardag als de mensen trekken hebben in taart". De verjaardag wordt doorgaans gevierd op 27 september. Het domein Google.com is geregistreerd sinds 15 september 1997, een jaar voor het officieel oprichten van Google.

Googol
De naam Google komt voort uit Googol. Dat is de wiskundige naam voor een 1 gevolgd door 100 nullen. Deze term wordt gebruikt om het doel van Google aan te geven, namelijk het organiseren van de enorm grote hoeveelheid informatie op het web.

Googleplex
Het hoofdkantoor van Google genaamd Googleplex staat in Mountain View, zeventig kilometer ten zuiden van San Francisco in de staat Californië. Op het hoofdkantoor doet Google veel voor haar medewerkers, zo komt een tandarts langs en zijn er diverse dokters aanwezig zodat de medewerkers hier niet speciaal vrij voor hoeven nemen, een bezoek aan de kapper is ook een mogelijkheid evenals het krijgen van een massage. Uiteraard is er een fitnesscentrum, een zwembad, een biljarttafel en een volleybalveld aanwezig.

Eten en drinken is ook gratis in een behoorlijk aantal cafés/restaurants met onder meer Frans en Chinees eten. Voor medewerkers is het ook toegestaan om huisdieren mee te nemen wat in 2007 nog misging op een ander kantoor van Google in New York. Toen was er het bericht dat een huisdier van een medewerker, een python was ontsnapt.

Doodles
Een ander bekend fenomeen zijn de Google Doodles die al bestaan sinds de beginperiode. Doodles zijn de aangepaste logo's die worden geplaatst op de homepage van de zoekmachine in verscheidende landen om bepaalde gebeurtenissen te vieren. De allereerste Google Doodle verscheen in 1999 op de voorpagina van Google ter ere van het Burning Man festival. Het volledige archief met Google logo's sinds 1998 bekijk je hier.

Het logo van de zoekmachine zelf werd ontworpen door Ruth Kedar. In de begintijd van Google kwam Ruth Kedar in contact met Sergey Brin en Larry Page door een gezamenlijke vriend op Stanford University.

1 april
Als laatste de 1 april grappen, Google heeft de reputatie om elk jaar een 1 april uit te halen. Zo maakte Google dit jaar een samenwerking bekend met Virgin het bedrijf van miljardair Richard Branson. Een overzicht van de 1 april grappen hier op deze pagina. [websonic]

0 reacties :

Een reactie posten