FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 19 oktober 2010

Nederlandse iPad het duurst

Gadgetfreaks in Nederland betalen voor een iPad 140 euro meer dan in Amerika. Daarmee is het speeltje in Nederland een van de duurste iPads ter wereld. Hier wordt simpelweg de Amerikaanse prijs gehanteerd, alleen dan in veel duurdere euro’s.

ING Groep 1.81 % === AEX-index 0.75 %
Als je de hype hebt gemist en nu pas tot de conclusie komt dat je graag een iPad wilt hebben, dan kun je het best in Singapore, de Verenigde Staten of Hong Kong wonen. Daar is de nieuwste gadget van Apple het goedkoopst. Nederlandse liefhebbers hebben minder geluk. De prijs die je hier betaalt voor een iPad is een van de hoogste ter wereld.

140 euro
In de officiële Apple winkels in Nederland kun je een iPad kopen vanaf 499 euro. Dit is de goedkope variant, met een geheugen van 16 gigabyte en Wi-Fi. Koop je hetzelfde product in Amerika, dan betaal je 359 euro, een verschil van 140 euro. De Amerikanen rekenen 499 dollar, maar door de duurdere euro zit er een groot verschil tussen beide landen.

Helaas kun je voor die 140 euro nog geen vliegticket naar de Verenigde Staten kopen. Even snel naar Duitsland of België om goedkope iPad’s te scoren is ook geen optie. In beide landen is een iPad even duur als in Nederland. De dichtstbijzijnde goedkope iPad is verkrijgbaar in de Luxemburgse Apple winkels. Daar ben je met een prijs van 474,26 euro bijna 25 euro goedkoper uit.

BTW
Een eerste oorzaak voor deze prijsverschillen zit enerzijds in de verschillende BTW-tarieven. Het prijsverschil tussen de Nederlandse en Luxemburgse iPad bedraagt exclusief BTW nog maar 7 euro. In Luxemburg wordt er in plaats van negentien procent, vijftien procent belasting geheven. In de Verenigde Staten is die percentage nog lager. Per staat verschillen de BTW-tarieven daar tussen de nul en zeven procent.

Transport
Een andere reden voor de dure iPad in Nederland is het vervoer. De gadgets worden geproduceerd in China, dus omdat Nederland ver van Azië ligt, zitten er hogere transportkosten verbonden aan elk product. iPad kopers in landen als Singapore en Hong Kong hebben zien dit voordeel terug in de prijs. In Hong Kong betaal je voor een iPad slechts 360 euro. Ook in dit land betaalt men geen BTW over het product, maar zelfs zonder belasting zijn de iPad's in nog zestig euro goedkoper dan in Nederland.

Inkomen
De prijs van een iPad wordt mede bepaald door het geld dat inwoners in een land te besteden hebben. In landen als China en Mexico is het gemiddelde inkomen aanzienlijk lager dan in Nederland. Daarom zijn de iPad's daar ook goedkoper. Van de landen waar de iPad verkrijgbaar is, zijn Luxemburgers in verhouding het goedkoopste uit. Zij geven 0,8 procent van hun Bruto Binnenlands Product per hoofd uit voor een iPad. In Nederland is dit 1,03 procent.

Als je het zo bekijkt hebben Nederlandse gadgetliefhebbers het nog niet zo slecht. De prijs van een Mexicaanse iPad bedraagt 431,94 euro, ruim 5,3 procent van het Bruto Binnenlands Product per hoofd. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten