FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 22 november 2010

Sparen voor een miljoen

De beurskrach van 2008 geeft de groei van het aantal miljonairs in de wereld een fikse dreun. Aan de andere kant: in Zimbabwe kun je in twintig dagen zes nullen bijschrijven.

ING Groep 2.07 % === AEX-index 0.63 %
Magisch blijft het: miljonair. Maar de ene miljonair is de andere niet. Z24 inventariseert de valkuilen van het miljonairschap en introduceert de Miljonairscalculator, waarmee je zelf kunt uitrekenen hoelang je moet sparen of beleggen om miljonair te worden. Of in ieder geval: een aardig bedragje voor je pensioen te vergaren.

1) Dollarmiljonair
De wereldstandaard voor het miljonairschap is nog altijd de Amerikaanse dollar. Al waarschuwen sommige doemdenkers al een tijdje voor De Val van de dollar, die de status van dit miljonairschap danig zou aantasten.

Adviesbureau CapGemini en zakenbank Merrill Lynch doen jaarlijks onderzoek naar dollarmiljonairs. Zij kwamen over 2007 op 10,1 miljoen wereldburgers met een vermogen van een miljoen dollar of meer. Dat komt neer op circa 0,15 procent van de wereldbevolking, of één op de 666,6 wereldburgers - alsof de duivel ermee speelt.

Relatief de meeste dollarmiljonairs heeft Singapore, waar afgelopen jaar één op de tien inwoners dollarmiljonair was, aldus een recente studie van The Boston Consulting Group.

De toename van het aantal miljonairs hangt vooral af van de economische groei van een land en de beursontwikkeling. Zo zagen de zogenoemde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) het aantal dollarmiljonairs met bijna een vijfde toenemen in 2007, door een combinatie van hoge economische groei en exploderende beurskoersen. De beursimplosie van dit jaar zal de groei van het miljonairschap in opkomende economieën zeker een knauw geven.

2) Euromiljonair
De waarde van het miljonairschap is uiteraard sterk afhankelijk van de munt waarmee je rekent. Nederland telde volgens Capgemini/Merrill Lynch afgelopen jaar 118.200 dollarmiljonairs. In euro's zijn dat er minder, maar de kredietcrisis heeft vooralsnog niet geleid tot een implosie van de dollar.

Sterker, door de stijging van de Amerikaanse munt is het dit jaar lastiger geworden om dollarmiljonair te worden. Was eind 2007 685.495 euro genoeg om jezelf dollarmiljonair te noemen, per 24 november dit jaar moest je 772.290 euro hebben om die status te bereiken.

Recente Nederlandse data over het aantal huishoudens met een miljoen euro of meer, zijn er niet. Al berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek bij de overgang van de gulden naar de euro wel dat er van de driehonderdduizend huishoudens met een miljoen gulden of meer in 2001, op 1 januari 2002 in euro's nog zeventigduizend over zouden zijn.

3) Miljonair in twintig dagen
De hyperinflatie die Zimbabwe teistert betekent een ramp voor het land. Doordat de Zimbabwaanse centrale bank de geldpersen maar laat doordraaien, dreigt het land nog voor het eind van dit jaar de ergste hyperinflatie van de twintigste eeuw - die van Hongarije in 1945-46 - te overtreffen. Althans: dat berekende het conservatieve Amerikaanse Cato-instituut afgelopen week.

Een en ander betekent wel dat je in Zimbabwe heel snel miljonair bent. Afgelopen juli gaf de Zimbabwaanse centrale bank een biljet van honderd miljard Zimbabwaanse dollar uit, waarvoor je pakweg drie eieren kon kopen. De prijzen van goederen verdubbelen inmiddels op dagbasis. Als je dus een kwakje eigeel met een waarde van 1 Zimbabwaanse dollar koel bewaart, kun je dit in theorie na twintig dagen verkopen voor een miljoen.

4) Harde miljonair
De tegenpool van de Zimbabwaanse ellende vormen keiharde munten. In absolute zin zijn er maar paar munten in de wereld waarvoor je meer dan 1 euro moet neertellen om 1 munt in de vreemde valuta te krijgen. Bekend is het Britse pond, dat de afgelopen maanden overigens zwaar onderuit is gegaan. Maar je moet nog altijd 1,18 miljoen euro hebben om in ponden miljonair te zijn.

Bikkelhard is de Koeweitse Dinar. Pas met een vermogen van 2,29 miljoen euro ben je miljonair in de oliestaat aan de Perzische golf. Gebrek aan miljonairs heeft Koeweit overigens niet. Uit een recente studie van The Boston Consulting Group blijkt dat één op de twintig Koeweiti in 2007 dollarmiljonair was, tegen minder dan één op de honderd Nederlanders.

5) Woekerpolismiljonair
Hoe makkelijk word je miljonair? Dat kun je uitrekenen met de Z24 Miljonairscalculator. Wie bijvoorbeeld maandelijks 300 euro belegt, tegen een jaarlijks beursrendement van 8 procent, is na 40 jaar en vijf maanden miljonair. Een werkzaam leven dus.

De werkelijkheid is grimmiger. De miljonair in spe moet namelijk opboksen tegen drie demonen: beleggingskosten, inflatie en belastingen.

Stel: je hebt een woekerpolis, dan moet je van het schone beursrendement jaarlijks zeker 2,5 procent aftrekken in verband met beleggingskosten.

Dan is er de inflatie. Prijsstijgingen van goederen en diensten tasten de koopkracht van geld aan. Eerlijk is dus om rekening te houden met een waardevermindering van twee procent per jaar. Plus: de fiscus rekent 1,2 procent vermogensbelasting per jaar.

Neem je al deze posten mee, dan blijft er van het jaarlijkse beursrendement van 8 procent schoon 2,3 procent rendement over. Dat levert pijnlijke conclusies op. Om een 'waardevast' miljoen te bereiken moet je bij een inleg van 300 euro per maand en een rendement van 8 procent, 87 jaar en zes maanden wachten. Na 40 jaar heb je in reële termen 'slechts' 240 duizend euro. Niet gek voor een aanvulling op je pensioen, maar meer ook niet. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten