FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 29 november 2010

Winterbanden verplicht

In Oostenrijk zijn ze verplicht. In Duitsland niet altijd, maar het land besloot de boetes vrijdag wel te verdubbelen. Alles wat je moet weten over winterbanden.

ING Groep 3.11 % === AEX-index 1.96 %
De wet die je in Duitsland verplichtte op winterbanden te rijden, stond het afgelopen jaar ter discussie. Het was namelijk zo, dat je bij winterse omstandigheden op 'passende banden' moest rijden. Welke banden 'passend' zijn, was niet bekend.

Op vrijdag 26 november besloot de Duitse Bondsraad, vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer, om de wet te verduidelijken en boetes te verhogen.

Vanaf de winter van 2010/2011 is het in Duitsland verplicht om bij winterse omstandigheden op winterbanden te rijden. Doe je dit niet, dan kun je een boete verwachten van veertig euro. Veroorzaak je met zomerbanden gevaar op de weg, dan krijg je een boete van tachtig euro. Deze bedragen zijn verdubbeld ten opzichte van vorige winter.

Oostenrijk en Zwitserland
Populaire wintersportlanden in Europa hebben verschillende regels over het gebruik van winterbanden. Zo moet je in de winterperiode in Oostenrijk wel op winterbanden rijden, maar in Zwitserland of Frankrijk niet.

Als je op wintersport gaat naar Oostenrijk, Zwitserland of Tsjechië, rijd je waarschijnlijk door Duitsland. De aanscherping van de winterbandenwet bij onze oosterburen is dus iets om rekening mee te houden. Wil je weten welke landen winterbanden verplicht stellen? En moet je sneeuwkettingen meenemen? Z24 zocht het voor je uit in de slideshow Waar moet je op winterbanden rijden?

Kiezen van winterbanden
Op de meeste winterbanden vind je de letters 'M' en 'S', die staan voor 'modder' en 'sneeuw'. Maar omdat bandenfabrikanten deze letters naar eigen inzicht mogen plaatsen, is het niet zeker dat alle M+S banden tellen als winterbanden. Banden met het 'sneeuwvlokjessymbool' bieden meer zekerheid omdat ze onafhankelijke rem- en tractietesten hebben ondergaan.

Naast de symbolen moet je letten op het profiel. Per land is het verschillend hoeveel millimeter profiel je band moet hebben, maar met vier millimeter zit je in ieder geval goed.

De juiste banden kies je aan de hand van je auto. Hoe harder een auto kan rijden, des te hoger het type band is dat je moet nemen. Je kunt kiezen tussen de types J t/m Z. Bij winterbanden moet je wellicht een ander type band kiezen. Aan die banden zit dan ook een lagere maximale snelheid verbonden. Deze snelheid moet je met een sticker aangeven op je dashboard. De meeste winterbanden hebben de types T, H of V. Hierbij passen snelheden tot 190, 210 en 240 kilometer per uur. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten