FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 7 december 2010

Staartdeling onbegrijpelijk voor kinderen

Een klap voor de Nederlandse ambitie om een kenniseconomie te blijven. Zwitserse, Franse, Japanse en Canadese vijftienjarigen zijn beter gaan rekenen dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten.

ING Groep 0.54 % === AEX-index 1.13 %
Dat blijkt uit het driejaarlijkse onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) naar het niveau van onderwijs in een grote groep ontwikkelde en opkomende landen.

Minder exact
Nederland stond traditioneel in de top tien wat betreft natuurkunde, wiskunde en taal, maar sinds 2006 zijn Nederlandse vijftienjarigen minder goed gaan rekenen. In 2006 stond Nederland op positie vijf met rekenen, nu op positie twaalf. Ook de score in absolute zin is omlaag gegaan.

Ook verloor Nederland zijn positie in de top tien bij natuurkunde. Onze vijftienjaren gingen van plek negen naar elf.

Nederland ging wel een heel klein beetje vooruit wat betreft de beheersing van taal. Daarom houdt Nederland met hangen en wurgen vast aan de tiende plek wat betreft taalbeheersing.

Het zijn vooral de Aziatische landen waar het onderwijs steeds beter wordt. Het beste onderwijs krijg je in de Chinese stad Shanghai, dat als stad aan het onderzoek meedeed. In Shanghai scoren de kinderen wat kennis en inzicht het hoogst. Ook Korea, Finland, Canada en Nieuw-Zeeland scoren hoog. Nederland doet het overigens nog altijd bovengemiddeld. Duitsland en de Verenigde Staten zitten ongeveer op het Oeso-gemiddelde.

Kenniseconomie
De score van het driejaarlijkse Pisa-onderzoek is een tegenvaller voor politiek Den Haag, dat Nederland graag in de top tien van de lijst van het OESO-onderzoek ziet. Het wordt gezien als een voorwaarde om een echte kenniseconomie in stand te houden.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt heeft de cijfers al eerder ingezien en maakte dinsdagochtend in de Volkskrant bekend dat ze het onderwijs wil gaan hervormen. Zo moet er een verplichte eindtoets voor de basisschool komen en moet het aantal profielen op HAVO- en VWO-scholen worden ingekrompen tot twee, een exact- en een talenprofiel. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten