FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 8 december 2010

Stress op de koop toe

Piloot, wijkagent, leraar op een lastige school. Genoeg banen met stress. Maar in het ene geval staat daar een fors hogere beloning tegenover dan in het andere. Met slideshow.

ING Groep 1.36 % === AEX-index 0.15 %
Over banen met hoge werkdruk kun je uitgebreid twisten. Elke werknemer heeft er belang bij om te stellen dat z'n baan best zwaar is. Dat geeft prestige en als het meezit een goede reden om opslag te vragen.

Toch valt er wel meer te zeggen over aantoonbare stress. Afgelopen november publiceerde het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten zijn jaarlijkse monitor, waarin ook het lijstje met beroepsziekten door psychische aandoeningen. Het gros daarvan heeft te maken met overspannenheid en burnout.

Onderwijs, zorg, kunst
Sectoren waarin relatief veel pyschische beroepsziekten worden gemeld, zijn het openbaar bestuur en defensie, onderwijs, informatie en communicatie, kunst, vrije beroepen en de zorg.

De Amerikaanse site careerbuilder vulde het begrip stressberoepen onlangs concreet in met beroepen als medisch specialist, vermogensbeheerder en uiteraard bestuursvoorzitter van een groot bedrijf.

Z24 selecteerde een aantal (vermeend) stressvolle beroepen en zocht via loonwijzer.nl uit wat je daarmee kunt verdienen. Met als standaardprofiel een 36-jarige werknemer met een 36-urige werkweek en tien jaar ervaring. Zie de slideshow: stressbanen: wat krijg je ervoor? [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten