FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 17 december 2010

Wat brengt 2011 voor auto en trein

Zuinig rijden wordt komend jaar financieel nog aantrekkelijker gemaakt. Voor verkeersovertredingen daarentegen moet je dieper in de buidel tasten. Verder wordt de strippenkaart ten grave gedragen.

ING Groep 1.56 % === AEX-index 0.05 %
Ook onder het nieuwe kabinet geldt het motto: de vervuiler betaalt. Wie een zuinige of zeer zuinige auto koopt, hoeft minder belasting af te dragen. Daarnaast wordt de hoogte van de aanschafbelasting steeds meer afhankelijk van de CO2-uitstoot, in plaats van de catalogusprijs.

Reizigers met de bus, tram of metro zullen vanaf april afscheid moeten nemen van de vertrouwde strippenkaart. Ook het retourtje in de trein wordt afgeschaft. Wat staat reizend Nederland komend jaar te wachten?
Einde afbouw BPM
Er komt een einde aan de in 2008 gestarte geleidelijke afbouw van de aanschafbelasting op auto's (BPM) en de daaraan gekoppelde verhoging van de motorrijtuigenbelasting (MRB). Die maatregel werd destijds genomen met het oog op de kilometerheffing, maar wordt nu afgeschaft, aangezien die heffing van de baan is.

Prikkel voor zuinig rijden
Wel wordt bij de berekening van de BPM de CO2-uitstoot steeds meer leidend, in plaats van de catalogusprijs. Die ombouwoperatie is dit jaar van start gegaan en moet in 2013 zijn afgerond. Vanaf dat moment is de hoogte van de BPM volledig afhankelijk van de CO2-uitstoot. Het kabinet hoopt hiermee de aanschaf van zuinige auto's te stimuleren.

De ombouw geldt overigens alleen voor personenauto's en niet voor bestelwagens, motoren en campers.

Zeer schone auto's
De belastingvoordelen voor zeer zuinige auto's blijven komend jaar van kracht. De eigenaren zijn dus wederom vrijgesteld van BPM en MRB. Ook de lagere bijtelling (14 procent van de cataloguswaarde) voor schone leaseauto's blijft in tact.

Onder de categorie 'zeer zuinig' vallen benzineauto's met een CO2-uitstoot lager dan 110 gram per kilometer. Voor dieselauto's ligt de grens op 95 gram per kilometer.

Lagere korting zuinige auto
De korting op de aanschaf van zuinige auto's gaat omlaag. Wie komend jaar zo'n wagen aanschaft, krijgt 500 euro korting op de BPM. Nu is dat nog 750 euro.

Onder het kopje ‘zuinig’ vallen benzineauto’s met een CO2-uitstoot van 110 tot 120 gram per kilometer en diesels met een CO2-uitstoot van 95 tot 120 gram per kilometer.

Omdat ook aardgasauto's minder CO2-uitstoten dan benzineauto's, worden kopers van zo'n wagen getrakteerd op een BPM-korting van 500 euro.

Elektrisch rijden
Elektrische en waterstofauto’s blijven ook komend jaar vrijgesteld van BPM. Ook geldt voor deze auto’s wederom geen leasebijtelling.

Dieselsubsidie
Wie komend jaar een dieselpersonenauto aanschaft die al voldoet aan de zogeheten Euro6-uitlaatgasnorm krijgt komend jaar 1.500 euro korting op de BPM. Die korting wordt de komende drie jaar afgebouwd.

Einde roetfilterkorting
Omdat komend jaar een affabriekroetfilter voor dieselpersonenauto's verplicht is, komt er een einde aan de BPM-korting van 300 euro op deze filters.

Motoren
Motor rijden wordt de komende jaren een stuk duurder. De MRB voor motoren gaat in januari met 6 procent omhoog. In 2012 komt er nog eens 6 procent bij en het jaar erop zelfs 12 procent. Deze cijfers zijn exclusief inflatiecorrectie.

Accijns gelijk
De accijnzen op benzine, diesel en LPG worden komend jaar niet verhoogd, afgezien van de reguliere prijsindexatie.

Verkeersboetes
Wie komend jaar het gaspedaal te hard intrapt of niet hands free belt achter het stuur, moet extra diep in de buidel tasten. De boetes op alle verkeersovertredingen gaan namelijk met 15 procent omhoog.

De politie is weliswaar verlost van het bonnenquotum, maar zij zal extra controleren op overtredingen die de verkeersveiligheid in gevaar brengen, zoals rijden met een slok op of rijden met een telefoon in je hand.

Trein
2011 betekent het einde van het retourtje: de prijs van dit treinkaartje wordt dan gelijk aan die van twee enkele reizen. Dit komt erop neer dat enkele reizen gemiddeld 3 procent goedkoper worden en papieren retourtjes 2 procent duurder. De prijs van het gemiddelde treinkaartje stijgt met 1,5 procent: het door het Centraal Planbureau vastgestelde inflatiepercentage.

Verder worden de tarieven van de ov-chipkaart gelijkgetrokken met die van een papieren ticket. Nu is de ov-chipkaart bij enkele reizen vaak goedkoper.

OV-chipkaart
Probeer oude strippenkaarten de komende maanden op te maken, want vanaf april 2011 zijn deze niet meer geldig. Je kunt dan in het streekvervoer uitsluitend nog reizen met een ov-chipkaart.

Strippenkaart
Tot het zover is wordt reizen met een blauwe strippenkaart een fractie duurder. Voor het exemplaar met vijftien strippen betaal je vanaf januari een dubbeltje meer. De roze kaart houdt dezelfde prijs, evenals strippenkaarten die in de bus, tram of via automaten wordt verkocht (met twee, drie of acht strippen). [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten