FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 28 februari 2011

Geen benzine: dagje autovrij of 90 km per uur?

Spanje, dat veel olie afneemt van Libië, beperkt de maximum snelheid vanaf 7 maart tot 110 km per uur. Wat zijn opties voor Nederland bij eventuele brandstofschaarste?

Met grote onzekerheid over de aanvoer van Libische olie, neemt Spanje alvast maatregelen.

Vanaf 7 maart gaat de maximum snelheid in Spanje voor onbepaalde tijd omlaag naar 110 kilometer per uur, zo meldde onder mee dagblad El Pais afgelopen weekend.

De snelheidsbeperking maakt onderdeel uit van een pakket energiebesparingen, waarmee de Spaanse regering het benzineverbruik met 15 procent hoopt te reduceren en dat van diesel met 11 procent.

Geen schaarste
Ook in Nederland is de crisis in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zichtbaar aan de pomp, waar benzineprijzen recordniveau's naderen. Maar directe brandstofschaarste is er nog niet.

De crisis is volgens het ministerie van Economische Zaken nog lang niet ernstig genoeg om maatregelen te nemen, stelt een woordvoerde tegenover Het Financieele Dagblad.

90 km per uur?
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne is een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur motorisch het beste, omdat je dan in z'n vijf 9 procent zuiniger kunt rijden. Dat zou een besparing van het totale olieverbruik van twee procent kunnen opleveren, meldt het FD.

Uit simulaties van energie-agentschap IEA blijkt dat een rijverbod van één op de tien dagen het grootste effect zou hebben in Europa, met een afname van het totale olieverbruik van drie procent.

Het IEA gaat namens de Oeso-landen over de strategische olie-voorraden. Die vormen een buffer voordat er echt olieschaarste ontstaat. Als de olie-aanvoer uit het Midden-Oosten helemaal stil valt is er voor 90 dagen voorraad. Bij beperkte uitval kan de buffer een stuk langer worden opgerekt. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten