FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 14 maart 2011

Een hoofddoek of aai over de bol

De Hema werd in België teruggefloten wegens ontslag van een uitzendkracht die een hoofddoekje droeg. Z24-expert Thomas van Vugt legt uit waarom werkgevers ook in Nederland weinig kans maken met een hoofddoekjesverbod.

Deze week kwam de Hema in het Belgische Gent in opspraak vanwege het ontslag van een islamitische uitzendkracht die uit geloofsovertuiging een hoofddoek droeg.

De Hema ontving naar eigen zeggen ‘veel negatieve reacties van klanten’ en eiste dat de werkneemster haar hoofddoek afdeed. Reden: het zou in Belgische winkels ‘niet gebruikelijk’ zijn om een hoofddoek te dragen.

Teruggefloten
In Nederland zou de Hema door de rechter zonder pardon worden teruggefloten.

Een rechter dient in dit soort zaken als volgt te werk te gaan. Een werkgever mag op grond van de wet instructies geven aan zijn personeel over kleding. De wetgever vindt namelijk dat een werkgever er belang bij heeft om door middel van het stellen van kledingregels een bepaald imago te handhaven.

Maar die bevoegdheid is niet onbeperkt. Een werknemer heeft namelijk het recht om zich naar eigen smaak te kleden of door het dragen van een bepaald kledingattribuut uiting te geven aan een geloofsovertuiging.

Noodzakelijke kledingeis
De rechter zal deze twee belangen tegen elkaar moeten afwegen. Daarbij spelen allerlei omstandigheden een rol, zoals de aard van het bedrijf, de functie van de betreffende werknemer, de vraag of de gestelde kledingeis noodzakelijk is om die functie uit te kunnen oefenen en de klantenkring waarop het bedrijf zich richt.

Toch krijgen werkgevers, die werknemers verbieden een hoofddoekje te dragen, keer op keer de deksel op de neus, zo blijkt uit de omvangrijke rechtspraak.

Een hoofddoekverbod als kledingvoorschrift is namelijk op grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) niet toegestaan. Dat over het voorschrift voor moslima’s om een hoofddoek te dragen verschillend wordt gedacht, maakt dat niet anders.

Katholieke school
Slechts in hele bijzondere gevallen is een uitzondering mogelijk. Een zeldzaam voorbeeld waarbij de werkgever wel aan het langste eind trok, is een lerares economie die solliciteerde bij een katholieke school. Zij mocht van de directie aan de slag, maar onder de voorwaarde dat zij haar hoofddoek afdeed. Omdat het een katholieke school betrof en de school daar bovendien een consistent beleid in voerde, was de rechter van mening dat de school die eis mocht stellen.

Ondernemers die zich geconfronteerd zien met een werknemer die een hoofddoek draagt op het werk, doen er dan ook verstandig aan om eerst advies in te winnen bij een in arbeidsrecht gespecialiseerde jurist alvorens ontslag aan te zeggen. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten