FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 5 maart 2011

'Vrouwenpremie' op de schop

Verzekeraars mogen geen onderscheid meer maken tussen mannen en vrouwen bij het bepalen van verzekeringspremies. Dat heeft het Europese Hof van Justitie 1 maart bepaald. Welke gevolgen heeft dat voor de hoogte van premies voor mannen en vrouwen?

De Belgische consumentenorganisatie Test- Aankoop had de zaak aangespannen omdat zij het niet eerlijk vond dat met name bij levensverzekeringen vrouwen hogere premies betalen omdat ze volgens verzekeraars langer zouden leven.

Met de uitspraak van 1 maart 2011 stelt het Europese Hof de Belgische organisatie in het geijk. Vanaf 21 december 2012 mogen verzekeraars geen rekening meer houden met het geslacht van de verzekerde bij het bepalen van de premie.

Autoverzekering
In het Verenigd Koninkrijk waarschuwt de British Insurance Brokers Association vrouwen dat ze door de uitspraak wel 25 tot 50 procent meer premie moeten gaan betalen voor bijvoorbeeld een autoverzekering. Net als in het Verenigd Koninkrijk zijn er –net als in ons land- verzekeraars die autoverzekeringen speciaal voor vrouwen ontwikkelden.

Geen aanpassingen
In ons land zullen autoverzekeringen naar verwachting geen aanpassingen hoeven te doen omdat verzekeraars hier, in tegenstelling tot de Britten, geen verschillende premies voor vrouwelijke afnemers van autoverzekeringen hanteren.

Verzekeraar Onna Onna, die in ons land autoverzekeringen speciaal voor vrouwen aanbiedt, beaamt dit. Een woordvoerder laat weten dat mannen ook een verzekering kunnen aflsuiten bij Onna Onna tegen dezelfde premie als vrouwen. Enkel in de externe communicatie en de samenstelling van het pakket is er rekening gehouden met specifieke wensen van vrouwen.

Levensverzekeringen
Voor mannen en vrouwen met een levensverzekering zal er naar verwachting wel wat veranderen in de premie. Het is wel belangrijk te weten welk type levensverzekering je precies hebt afgesloten. Simpel gezegd kun je een levensverzekering afsluiten die uitkeert als je binnen de looptijd overlijdt.

De meest afgesloten levensverzekering is volgens het Verbond van Verzekeraars de overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert bij overlijden van de verzekerde een bedrag uit aan de nabestaanden. Deze verzekering wordt vaak gekoppeld aan hypotheken of beleggingsverzekeringen. Omdat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen, betalen ze een lagere premie.

Nu er geen onderscheid meer gemaakt mag worden tussen premies van mannen en vrouwen, zullen vrouwen dus meer moeten gaan betalen. Verzekeringsdeskundige Mattijs Mons van consultancy bedrijf IG&H schat dat vrouwen door de regel enkele tientjes per jaar meer kwijt zullen zijn. Mannen betalen naar verwachting juist weer enkele tientjes minder per jaar.

Lijfrente
Een andere populaire levensverzekering is de lijfrente. Deze verzekering keert uit wanneer je op een bepaald tijdstip nog in leven bent. Een lijfrenteverzekering wordt bijvoorbeeld vaak als aanvulling op een pensioen afgesloten. Hierin kun je vastleggen dat je vanaf een bepaalde leeftijd –mits je nog in leven bent- maandelijks een bedrag uitgekeerd krijgt totdat je overlijdt.

Bij dit type levensverzekeringen waren vrouwen bij eenzelfde uitkering juist meer aan premie kwijt. Als er geen onderscheid meer gemaakt mag worden, zou je dus verwachten dat vrouwen door de uitspraak goedkoper een lijfrenteverzekering kunnen gaan afsluiten. Mannen zullen daarentegen naar verwachting juist weer duurder uit zijn.

Aan wat voor bedragen we dan moeten denken verschilt sterk van de hoogte van de uitkering. Wel zal de impact op de premies naar verwachting wat groter zijn dan op de overlijdensricicoverzekeringen, omdat er in lijfrenten vaak grotere bedragen omgaan.

Pensioen?
Gaat hetzelfde principe van de lijfrente ook op voor de pensioenpremie? Nee. Al eerder besloot het Europese Hof voor Justitie dat pensioenpremies voor mannen en vrouwen gelijk moeten zijn. De nieuwe uitspraak heeft dus geen invloed op pensioenpremies voor mannen en vrouwen.

Mogelijke tegenvaller
Een mogelijke tegenvaller voor alle seksen als gevolg van de uitspraak van het Europese Hof, is dat verzekeraars hun administratieve lasten zien toenemen. In ons land lopen er ongeveer 20 miljoen levensverzekeringen schat het Verbond van Verzekeraars. De aanpassingen die verzekeraars moeten doen, brengen kosten met zich mee die ze op alle verzekerden kunnen afwentelen. Of ze dit ook daadwerkelijk zullen doen, is echter maar de vraag aangezien de concurrentie op het gebied van levensverzekeringen moordend is.

Wat de exacte impact van de uitspraak is, staat volgens het verbond nog niet vast. Samen met de Europese koepelorganisatie van (her)verzekeraars CEA wordt er momenteel een diepgaande analyse gedaan naar de gevolgen. De resultaten hiervan worden later deze maand verwacht. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten