FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 25 maart 2011

Zo eet de inflatie je spaarvarken leeg

Inflatie tast de koopkracht van spaargeld aan. In de afgelopen acht jaar was het effect van de inflatie op spaartegoeden nog nooit zo schadelijk.

Voor spaarders is het een giftige cocktail. Lage spaarrentes en meer inflatie. Hogere prijzen van goederen en diensten tasten de koopkracht aan. De rente op spaargeld moet daar tegenwicht aan bieden.

De verhouding tussen de inflatie en de spaarrente die banken bieden, valt met één getal weer te geven: de zogenoemde reële rente. Daarbij wordt de inflatie van de spaarrente afgetrokken, om te zien wat er aan schoon rendement overblijft.

Spaarsite uw-spaarrente.nl vergeleek de ontwikkeling van de hoogste rentes voor vrij opneembare spaarrekeningen met de inflatie. Dat leverde deze grafiek op.

Bijtende inflatie
Wat blijkt? De reële spaarrente is op het laagste niveau sinds 2003 beland. Ofwel: nog nooit was sparen de afgelopen acht jaar zo ongunstig.

Dat heeft alles te maken met het feit dat de inflatie sinds de tweede helft van 2010 oploopt, mede door stijgende grondstofprijzen. Aan de andere kant zijn variabele spaarrentes erg laag gebleven, omdat banken nog volop financiële steun krijgen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Klein lichtpuntje is er wel: de ECB heeft aangegeven de eigen leenrente in april vrijwel zeker te verhogen. Dat moet spaarders uiteindelijk ook helpen.

De grafiek van de reële spaarrente houdt overigens nog geen rekening met de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent. Wie meer dan 20.661 euro aan vrij vermogen heeft, moet eigenlijk een spaarrente van 3,2 procent ontvangen om zowel de inflatie als de fiscus de baas te blijven.

De hoogste vrije spaarrentes bedragen momenteel 2,5 procent, bij WestlandUtrecht, Bank of Scotland en NIBC Direct. Pas als je spaargeld minimaal twee jaar vast zet, krijg je 3,2 procent rente of meer, bij Anadolu Bank, NIBC Direct en LeasePlan Bank - laatstgenoemde hanteert overigens al enige tijd een tijdelijke spaarstop voor nieuwe klanten. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten