FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 30 april 2011

Sparen uit nood

Spaarders zetten geld langer vast, signaleert De Nederlandsche Bank. Dat komt vooral door de lage variabele spaarrentes.

"Nederlandse huishoudens zetten spaargeld weer langer vast", kopte De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag 29 april in een nieuwsbericht.

In de eerste drie maanden van dit jaar zetten Nederlanders voor 2,5 miljard euro spaargeld langer vast, en namen ze voor twee miljard euro geld op van spaarrekeningen met variabele rentes.

In een toelichting stelt DNB dat "deze switch naar vaststaand spaargeld kan zijn ingegeven door het licht oplopende renteverschil tussen beide spaarvormen." Al wil de banktoezichthouder nog niet spreken van een trend.

Korte en lange rente
Kijk je naar deze grafiek dan valt op, dat de renteverschillen tussen vrij opneembaar spaargeld en rekeningen met vaste looptijden behoorlijk stabiel zijn. Van een duidelijk uiteenlopende beweging is nog geen sprake.

Sinds juni vorig jaar is de gemiddelde variabele spaarrente fractioneel opgelopen. De rente is met 0,1 procentpunt gestegen tot gemiddeld 2,1 procent in februari dit jaar.

Spaardeposito's met een vaste looptijd van meer dan twee jaar zijn, volgens gegevens van DNB, ook fractioneel gestegen met iets meer dan 0,1 procentpunt. Het gemiddelde niveau bedraagt hier 3,72 procent.

Uit deze grafiek van de site spaarinformatie.nl blijkt dat er wel wat variatie zit in de langlopende rentes. Vooral bij spaarrentes met een vaste looptijd van vijf en tien jaar lijkt sinds twee maanden sprake van een stijgende beweging.

Inflatie bijt
De omslag van spaarders richting langere rentevaste perioden lijkt echter vooral ingegeven door het minieme verschil tussen de inflatie en de variabele spaarrentes.

Sinds juni 2010 heeft de inflatie een flinke sprong gemaakt naar een niveau van twee procent. Dat is pakweg evenveel als de gemiddelde variabele spaarrente.

Om de inflatie te verslaan, moeten spaarders dus wel opschuiven richting langere rentevaste perioden. Grote vraag daarbij is of het loont om voor de relatief lange looptijden van vijf jaar en meer te kiezen.

De spaarrentes voor vijf jaar vast en langer leveren weliswaar een rendement op van boven de vier procent, maar in het huidige klimaat van stijgende grondstofprijzen kan de inflatie makkelijk tot verdere rentestijgingen leiden. Door snel de rente zeer lang vast te zetten, loop je ook het risico betere spaartarieven te missen. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten