FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 25 juni 2011

Onbezorgd op vakantie een auto huren

Een huurauto biedt je op vakantie de mogelijkheid om op eigen gelegenheid de omgeving te verkennen. Maar het doorgronden van de tarieven en voorwaarden die in den vreemde gelden kunnen mensen in plaats van voorpret nogal eens kopzorgen bezorgen. Waar moet je op letten wanneer je in het buitenland een auto huurt?

Natuurlijk heb je op veel populaire vakantiebestemmingen de mogelijkheid ter plaatse een auto te huren. Toch is het aan te raden om je ten minste vooraf online voor te bereiden. Je kunt alvast een auto reserveren zodat je zeker weet dat je bolide voor je klaar staat bij aankomst. Bovendien kun je gemakkelijker verschillende tarieven en voorwaarden vergelijken. In het Nederlands zijn de kleine lettertjes van huurovereenkomsten niet altijd even makkelijk te begrijpen, laat staan in den vreemde.

Checklist
De ANWB heeft op haar website een speciale checklist gepubliceerd waarmee je de auto kunt nalopen wanneer je hem ophaalt en wanneer je hem weer terugbrengt. Hierin staan algemene zaken zoals het controleren van al aanwezige schade wanneer je de wagen haalt, het controleren van de overeengekomen huurperiode en de verzekeringen. Let er bijvoorbeeld op dat een eventuele tweede bestuurder verzekerd achter het stuur zit. Er zijn echter ook nog een aantal zaken voor specifieke landen om rekening mee te houden.

En vast bij menigeen bekend: je hebt vrijwel overal ter wereld een geldige creditcard nodig om een auto te kunnen huren. Bovendien kun je in het buitenland als jonge bestuurder geconfronteerd worden met extra kosten en worden auto's vaak niet verhuurd aan mensen jonger dan 21 jaar.

Auto huren in de Verenigde Staten
De VS lenen zich uitstekend om met een huurauto te verkennen. Er zijn tal van verhuurbedrijven actief en de onderlinge concurrentie is groot. Het loont dus om aanbiedingen van verschillende aanbieders vooraf te vergelijken.

Verzekeringen
Zeker gezien de bekende claimcultuur in het land is het erg belangrijk je goed te verdiepen in hoe je huurauto verzekerd is. Het is niet in iedere staat bij wet verplicht om rond te rijden met een aansprakelijkheidsverzekering zoals in de Europese Unie. Controleer dus of er een zogenaamde third party liability verzekering is inbegrepen en wat de maximale dekking is. In Nederland is dit minstens 5 miljoen euro per gebeurtenis.

Is de dekking aansprakelijkheidsverzekering niet toereikend, dan is het aan te raden om een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten op de wagen, een zogenaamde Collision Damage Waiver (CDW). Ga je met een camper door de States touren, weet dan dat zelfs deze uitgebreide verzekering doorgaans geen schade aan het dak van de camper dekt. Bovendien wordt schade door onverharde wegen of aan de onderkant van het voertuig vaak uitgesloten van dekking.

Diefstal en vandalisme
Het is belangrijk om te weten dat schade die ontstaat door diefstal of vandalisme niet gedekt is onder de CDW dekking. Daar moet je extra Theft Protection (TP) voor afsluiten. Op beide verzekeringen zit vrijwel altijd een eigen risico van tussen de 100 en 500 dollar. Het eigen risico wordt in de VS vaak aangeduid als initial deductible costs (ook wel deductible genoemd) een andere Engelstalige term voor hetzelfde is non waivable excess of kortweg excess.

Extra kosten
Vrijwel alle grote verhuurbedrijven bieden je de mogelijkheid om zonder extra kosten een onbeperkt aantal kilometers te rijden. Bij de kleine, lokale jongens kun je soms een aanbieding tegenkomen met een maximum, wat je af kunt kopen. Het kan dus nooit kwaad om even na te gaan of er een maximum zit aan je aantal kilometers. Op de website van Lonely Planet vind je een overzichtje van de grootste nationale verhuurbedrijven

Een andere typisch Amerikaanse voorwaarde is dat je bij veel maatschappijen minimaal 25 jaar dient te zijn om een auto te kunnen huren. Je kunt in de VS overigens wel gewoon met je Nederlandse rijbewijs terecht.

Ben je van plan om je wagen in de ene stad op te pikken en in op een andere plaats later weer in te leveren? Let er dan op dat dit niet bij iedere verhuurder mogelijk is en dat er in de regel extra kosten aan verbonden zijn. Die kosten worden aangeduid als een drop off charge.

Belastingen
Let er tot slot op dat alle belastingen bij de prijs zijn inbegrepen. Amerikanen hebben er een handje van om de lokale belastingen niet bij de prijs te vermelden, waardoor je uiteindelijk duurder uit bent dan je dacht.

Europa
Bij de grote maatschappijen die in verschillende Europese landen werken, is het vaak mogelijk om je auto in het ene land op te halen en in het andere land achter te laten. Wel zijn hier vrijwel altijd extra kosten aan verbonden (drop off charge).

In alle landen die zijn aangesloten bij de Europese Unie, ben je verplicht om met tenminste een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen rond te rijden. In de regel zit deze verzekering bij de huurprijs inbegrepen. Wil je huurwagen all risk (dus volledig casco) verzekeren, dan dien je deze verzekering vaak extra af te sluiten. Ook zijn een tweede bestuurder en inzittenden over het algemeen niet standaard meeverzekerd.

Frankrijk
De huurauto is verplicht verzekerd, maar niet altijd all risk. In Frankrijk noemt men dit assurance tout risqué. Verschillen in huurprijzen van vergelijkbare wagens zijn vaak veroorzaakt door een verschil in het eigen risico (franchise in het Frans) op de verzekering. Het kan dus nooit kwaad deze even na te lopen.

Franse huurauto’s zijn herkenbaar aan hun kenteken. Ook voor allerlei geboefte. Om diefstal te voorkomen is het raadzaam om geen waardevolle spullen in de auto achter te laten, ook niet in de kofferbak.

Mocht je van plan zijn om met je in Frankrijk gehuurde auto de veerboot naar Corsica te pakkken, ckeck dan even of dit wel is toegstaan. Dat is namelijk niet standaard het geval. Verder moet je minimaal 21 jaar oud zijn om een auto te huren en zijn de kosten van de tolwegen en benzine uiteraard voor eigen rekening.

Spanje
Net als in Frankrijk zit er standaard een aansprakelijkheidsverzekering in de huurprijs. De maximale dekking van de aansprakelijkheidsverzekering is echter vaak lager dan in ons land. Je kunt natuurlijk kiezen voor een uitgebreidere All Risk dekking (in Spanje is de term CDW vrij gangbaar, maar in het Spaans noemt men een all risk verzekering ook wel seguro a todo riesgo).

Voor wie op de Balearen of de Canarische eilanden een auto huurt, is het goed om te weten dat het vrijwel nooit is toegestaan om met de auto de veerboot te nemen van het eiland af. Bovendien is het niet ongebruikelijk dat er een locatietoeslag wordt gerekend als je de auto vanaf het vliegveld huurt. Jonge bestuurders (jonger dan 23 jaar) kunnen rekenen op een extra toeslag vanwege hun leeftijd. Tot slot kunnen ook hier tarieven verschillen vanwege het eigen risico dat er aan verschillende verzekeringen verbonden is. De Spaanse term voor eigen risico is exceso.

China
Lijkt het je leuk om met een auto door China te crossen? Weet dan wel dat het praktisch onmogelijk is voor buitenlanders om een wagen te huren en zelf te besturen in de Volksrepubliek. Als het al mogelijk is, is vaak een Chinees rijbewijs (nee, een internationaal rijbewijs wordt niet geaccepteerd) vereist. Kun je zo’n papiertje niet overleggen, dan zit je vast aan een auto met chauffeur. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten