FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 5 juli 2011

Bitcoin: betaalmiddel van de toekomst?

De crypto-currency Bitcoin werkt wereldwijd en anoniem. Zijn de digitale muntjes het betaalmiddel van de toekomst? Of kun je maar beter met een grote boog om deze virtuele valuta heenlopen?

Onder economen is het nog een onbekende munt, maar op het internet krijgt de Bitcoin steeds meer aandacht de laatste tijd. Is dit het digitale betaalmiddel van de toekomst? En hoe werkt het? Z24 ging op onderzoek uit.

Wat is het?
De Bitcoin is een zogenaamde crypto-currency. Simpel gezegd is het digitaal geld. Eigenlijk is een Bitcoin een unieke code waarmee je kunt betalen. Wanneer je betaalt met een Bitcoin wordt de transactie door de rest van de online Bitcoingebruikers gecontroleerd zodat je je digitale geld maar één keer uit kunt geven.

Met een digitale handtekening schrijf je bij een betaling als het ware de Bitcoin van jouw adres over naar een ander adres. De complete, minder simpele uitleg is hier te vinden.

Hoe kom ik aan Bitcoins?
Je kunt aan Bitcoins komen door ze te wisselen voor je “gewone” geld. Dit kan via verschillende websites waar je de koersen kunt raadplegen. Om de digitale muntjes in je virtuele portemonnee te krijgen moet je natuurlijk wel eerst zo'n digitale beurs aanmaken op je computer en je eigen handtekening creëren. Anders kunnen de Bitcoins immers niet naar je worden overgeschreven. Hiervoor moet je een programmaatje downloaden waarmee je lid wordt van de Bitcoin gemeenschap. Het doet een beetje denken aan het uitwisselen van bestanden via Bittorrent.

Een andere manier om aan Bitcoins te komen is door ze te “delven”. Zoals eerder gemeld is een Bitcoin een unieke code. Nieuwe Bitcoins worden in blokken beschikbaar gemaakt. Door het uitvoeren van allerlei ingewikkelde berekeningen kun je nieuwe codes (Bitcoins dus) krijgen. De geldhoeveelheid wordt algoritmisch bepaald. Momenteel zijn er ongeveer 6,5 miljoen Bitcoins in omloop. In totaal zullen er in 2040 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn

Wie zit hier achter?
De bedenker van Bitcoin noemt zich Satoshi Nakamoto. Het is een mysterieus figuur die Nakamoto als pseudoniem gebruikt. Naar eigen zeggen is het een Japanner en is hij sinds eind 2010 niet meer betrokken bij het project. Hier is zijn originele paper over Bitcoin te lezen. Verder is er dus geen centrale instantie die Bitcoin uitgeeft of transacties controleert. Dat doen alle gebruikers samen.

Wat kan ik met Bitcoin?
Zoals ook met andere geldsoorten het geval is, kun je bitcoins gebruiken om dingen te kopen. Je kunt via het web van alles en nog wat aanschaffen met deze virtuele munt zoals een reisgids van Australië (voor 3 BTC) tot een broodje bij een plaatselijke snackbar in New York City.

Omdat je volledig anoniem met bitcoin kunt betalen, trekt de muntsoort ook allerlei gespuis dat de muntjes gebruikt voor de aanschaf van allerlei drugs die natuurlijk verboden zijn. Hoe dat precies in zijn werk gaat, staat te lezen op het weblog Gawker.

Hoe leuk het ook mag zijn om lekker te shoppen met je virtuele centen, speculeren was een veel populairdere bezigheid onder de bezitters van bitcoins de afgelopen maanden.

Gevolg: de koers van de munt tegen andere valuta zoals de euro en de dollar is behoorlijk beweeglijk gebleken. Op 1 juli 2011 moest je ongeveer 11,50 euro neertellen voor één bitcoin terwijl een bitcoin in het begin van het jaar nog nauwlijks een euro waard was.

Crash
De aandacht voor bitcoins nam begin juni 2011 enorm toe waardoor de koers explodeerde. Rick Falkvinge, oprichter van de Zweedse Piratenpartij, kondigde bijvoorbeeld aan dat hij al zijn spaargeld in Bitcoin zou omzetten.

En grote hoeveelheden geld trekt kwaadwillenden. Dat bleek maar weer toen half juni berichten opdoken van de eerste Bitcoin-roof in de geschiedenis. De digitale portemonnee gevuld met 25.000 bitcoins (toen goed voor 500.000 dollar) van een Amerikaan werd gerold door een stel hackers.

De dag na de roof werden er grote hoeveelheden bitcoins tegen ouderwetse valuta gewisseld leidde tot een enorme koersval van de virtuele munt die vrijwel al zijn waarde verloor. De handel werd tijdelijk stilgelegd. Inmiddels hebben de koersen zich weer aardig hersteld overigens.

Wat is het verschil met andere virtuele valuta?
Het feit dat er niet één centrale instantie is die de virtuele muntjes uitgeeft, maakt de bitcoin anders dan andere virtuele valuta zoals Facebook Credits. Met de laatste kun je alleen op Facebook terecht om spulletjes te kopen en de Credits worden door de sociale netwerksite zelf uitgegeven. Zoals eerder vermeld zijn verschillende webwinkels waar je met Bitcoin terecht kunt.

DNB raadt gebruik af
Bovendien is het ontbreken van een centrale instantie achter Bitcion lastig wanneer de autoriteiten zouden besluiten dat ze een einde willen maken aan de handel in bitcoin, zoals enkele Ameriaanse senatoren graag zouden willen. Zo ver is het wat betreft De Nederlandsche Bank (DNB) nog niet, maar DNB heeft de Bitcoin naar eigen zeggen wel op de radar staan. Bovendien raadt DNB mensen af om hun geld in de crypto currency te steken. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten