FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 16 juli 2011

Le Péage du Soleil

Je betaalt je in sommige landen ongemerkt scheel aan tolheffingen. Welke landen zijn het vriendelijkst voor de automobilist?

Tolheffing is een eeuwenoud fenomeen. Al in een ver verleden moesten passanten in de buidel tasten bij het passeren van wegen of rivieren. Of als ze een grens overstaken: daar komt het Duitse woordje Zoll bij de douanepost vandaan.

In Nederland mochten gemeenten lange tijd tol heffen; zelfs voor voetgangers. Maar dat is in 1953 afgeschaft. We kennen in ons land nog maar twee toltunnels: de Kiltunnel bij Dordrecht en de Westerscheldetunnel. Hiervoor betaal je respectievelijk 2 euro en 4,90 euro.

Dit zijn voor vakantiegangers geen schokkende bedragen. Ook onze buurlanden België en Duitsland zijn vriendelijk voor de automobilist. Maar in veel andere Europese landen ben je al snel tientallen euro's kwijt op weg naar je eindbestemming. Omdat je het vaak in delen betaalt, gaat dat meestal ongemerkt.

Tolvignet
Sommige landen, zoals Denemarken en Groot-Brittannië beperken de tolheffing tot enkele bruggen en tunnels. Andere landen, zoals Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk, hebben daarnaast ook veel grote snelwegen voorzien van tolpoortjes.

Verder zijn er landen die werken met een vignet: een belastingsticker die je op de voorruit plakt als betalingsbewijs. Zwitserland kent slechts één vignet, dat een heel kalenderjaar geldig is. Maar in Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Hongarije zijn er verschillende stickers beschikbaar, afhankelijk van de reisduur, zodat je als passant of met een korte vakantie een stuk voordeliger uit bent. Een aparte tolcategorie betreft de congestion tax in Londen en Stockholm, die het autoverkeer in de binnenstad moet afremmen.

Bij de tolpoortjes langs snelwegen moet je doorgaans meer betalen met een caravan achter de auto. Dit kan behoorlijk in de papieren lopen. In Frankrijk komt er circa 60 procent bij.

Betalen kan vrijwel overal contant en met de meest bekende creditcards, zoals Visa. Maar om gestress vanwege een geweigerde kaart te voorkomen is het verstandig altijd wat extra cash mee te nemen.

Rekentool
Om een aardige indicatie te krijgen van je reiskosten, is het verstandig vooraf de globale toltarieven in kaart te brengen. Michelin heeft een handige rekentool ontwikkeld, die je daarbij helpt. Hieruit blijkt dat vooral autoritten naar het zuiden een behoorlijk gat in je vakantiebudget slaan. Wie met een middelgrote benzine-auto naar Barcelona reist, is ruim 80 euro aan tol kwijt, enkele reis.

Zak je verder af naar het zuiden, naar de populaire badplaats Benidorm, dan komt er nog veertig euro bij. Een rit naar Albufeira in de Portugese Algarve brengt 120 euro aan tolkosten met zich mee. Tel daar de benzine en de kosten voor enkele overnachtingen onderweg bij op (in totaal circa 1.400 euro voor vier personen) en het is de vraag of je niet beter kunt vliegen (kosten: 1.200 euro voor vier personen).

Blijf je in Frankrijk, dan moet je voor een rit naar de Dordogne of de Côte d'Azur rekenen op respectievelijk 67 en 58 euro aan tolheffingen. Een enkele rit naar Parijs kost 15 euro. Ga je naar Italië, dan ben je naast een reeks tolbetalingen langs de autostrada, ook geld kwijt voor een tolvignet voor de doorreis door Oostenrijk of Zwitserland. Hierdoor kost een tocht naar Venetië 38 euro aan tol en een rit naar Florence 54 euro.

Omzeilen
Het is in veel Zuideuropese landen wel mogelijk om de tolpoortjes te omzeilen, maar dat brengt veel ongemakken met zich mee. Wie een alternatieve, tolvrije route naar Florence kiest moet rekenen op drie uur extra reistijd, omdat de reis langs tijdrovende secundaire wegen voert, met veel bochten en weinig mogelijkheden om vrachtwagens in te halen. Daarnaast ben je veertien euro extra kwijt aan benzine. Je zult je dan af moeten vragen of die veertig euro opweegt tegen uren stress in de brandende zon.

Een vakantierit naar het oosten is een stuk goedkoper. Om in Bratislava (de hoofdstad van Slowakije) te komen, ben je 12,80 euro aan tol kwijt. Dat is circa 45 euro (en voor een retour dus 90 euro) voordeliger dan een vergelijkbare afstand naar de Franse zuidkust. Een tocht naar Praag of Kirchberg in Tirol brengt 9,70 euro aan tolkosten met zich mee.

Eenmalig betalen
Wil je richting Scandinavië, dan ben je een flink bedrag (39 euro) kwijt om de Sontbrug - die Denemarken met Zweden verbindt - over te steken. Maar daar blijft het verder bij. Of je in Malmö blijft steken of helemaal naar het noorden doorrijdt, maakt niet uit.

De hoogte van het tolgeld zal waarschijnlijk weinig invloed hebben op de keuze van je vakantiebestemming. De vakantielanden zijn immers heel verschillend: een wandelvakantie in het Tsjechische Reuzengebergte is niet te vergelijken met een strandvakantie aan de Spaanse costa's. Maar qua tolkosten scheelt het wel een behoorlijke slok op een borrel of je koers zet naar het zuiden of naar het oosten. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten