FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 16 september 2011

Belasting betalen doe je zo

Het Belastingplan 2012 van het kabinet Rutte biedt weinig zoets voor komend jaar. De belangrijkste maatregelen voor ouders, autobezitters, huiseigenaren en zorgafnemers.

Het kabinet Rutte wil 18 miljard euro bezuinigen in vier jaar, om het begrotingstekort terug te dringen. Daarbij dwingt de economische groeivertraging die in 2012 voelbaar wordt tot extra zuinigheid.

Voor burgers betekent dit dat er volgend jaar nauwelijks fiscale kadootjes worden uitgedeeld. Z24 vat de belangrijkste maatregelen uit het Belastingplan voor ouders, autobezitters, huiseigenaren en zorgafnemers samen.

Kinderen
Het kabinet snijdt komend jaar in een aantal kindvriendelijke regelingen.

Bij de fiscale aftrekpost voor ouders die extra kosten maken om in het levenshouderhoud van kinderen te voorzien, wordt de leeftijdsgrens verlaagd tot 21 jaar.

De kindertoeslag die in box 3 van de inkomstenbelasting leidt tot een hogere vrijstelling voor de vermogensheffing, wordt afgeschaft.

De kinderbijslag gaat omlaag met 41 euro voor kinderen in de leeftijd van 12 tot 17 jaar. Voor jongere kinderen geldt een geringere verlaging. Het kindgebonden budget wordt beperkt tot twee kinderen, waarbij de bedragen voor het eerste en tweede kind wel omhoog gaan.

De kinderopvangtoeslag wordt verder beperkt doordat de maximumuurtarieven van opvangcentra waar de vergoeding op is gebaseerd, gelijk blijven. Aanpassing van de feitelijke tarieven aan de inflatie wordt dus niet meer meegenomen. Voor hogere inkomens gaat de eigen bijdrage voor de kinderopvang omhoog.

Auto
Autokopers moeten rekening houden met aanpassing van milieugerelateerde belastingen. De grote lijn is dat het kabinet bij de fiscale stimulering voor zeer zuinige auto's de lat fors hoger wil leggen.

Voor de aanschafbelasting BPM laat het kabinet de tarieven op basis van de CO2-uitstoot voor benzine en diesel naar elkaar toe groeien, tot gelijke waarden in 2015.

De vaste dieseltoeslag voor de BPM wordt per 1 juli 2012 vervangen door een CO2-gerelateerde dieseltoeslag. In 2012 geldt bij een uitstoot van meer dan 70 gram per kilometer, per gram uitstoot extra een tarief van 40 euro.

Voor leaserijders is het ook oppassen. Per 1 juli 2012 worden de CO2-grenzen voor de fiscale bijtelling van 14 procent voor leaseauto's en de fiscale bijtelling van 20 procent aangepast.

De grenswaarden voor benzineauto's worden respectievelijk minder dan 103 gram CO2-uitstoot per kilometer voor het 14-procentstarief, en tussen de 103 en132 gram CO2-uitstoot voor het 20-procentstarief.

Voor dieselauto's komen de grenswaarden voor de leasebijtelling te liggen op 92 gram CO2 per kilometer voor het 14-procentstarief, en tussen de 92 en 114 gram uitstoot voor het 20-procentstarief.

Auto's met een CO2-uitstoot van niet meer dan 50 gram per kilometer krijgen vanaf 2012 gedurende de gebruikelijke leaseperiode een vrijstelling voor de fiscale bijtelling.

Zie de gedetailleerde uitwerking in de Autobrief 2012.

Huis
In juli kondigde het kabinet al aan dat de overdrachtsbelasting voor huizenkopers tussen 15 juni 2011 en juli 2012 verlaagd wordt, van zes procent naar twee procent.

In het BelastingPlan 2012 wordt dit nog steeds gekwalificeerd als een tijdelijke maatregel.

Zorg
Het kabinet kampt met stijgende zorgkosten, en neemt diverse maatregelen om de zorgbudgetten in het gareel te houden.

Zo gaat de zorgtoeslag voor lagere inkomens in 2012 omlaag. Paren en alleenstaanden met een minimuminkomen krijgen respectievelijk ruim 100 euro en ruim 40 euro minder zorgtoeslag. Ook wordt voor iedere duizend euro inkomen boven het minimuminkomen de zorgtoeslag met vier euro extra verlaagd. Wie circa 33.000 euro verdient, ontvangt als paar 160 euro minder en als alleenstaande 100 euro.

Ook in het basispakket van de zorgverzekering wordt gesneden en de eigen bijdragen voor ggz gaan omhoog.

Voor de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten wordt een maximum inkomensgrens ingevoerd.
Het eigen risico voor de zorgverzekering wordt met 40 euro verhoogd en de nominale premie voor het basispakket van de zorgverzekering stijgt met 11 euro tot 1.222 euro. Dit laatste is overigens procentueel gezien minder dan de verwachte inflatie van twee procent. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten