FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 28 september 2011

Schuiven met de euro alleen voor de Rijken

Met een druk op de knop bij je huisbank eurogeld naar andere munten omzetten. Zo eenvoudig is dat niet. Bovendien is schuiven met valuta een bancaire dienst waar alleen rijkere klanten gebruik van kunnen maken.

De opkomst van internetsparen heeft de snelheid waarmee particulieren tegoeden kunnen verplaatsen tussen bankrekeningen fors verhoogd. Bij de huisbank switchen tussen verschillende valuta is echter een heel ander verhaal, zo blijkt uit een inventarisatie van Z24.

Voor ondernemingen die te maken hebben met buitenlandse betalingen is het de gewoonste zaak van de wereld om een zogenoemde vreemde-valutarekening te hebben waar geld in andere valuta dan de euro wordt gestald.

Voor particulieren ligt een vreemde valuta-rekening in eerste instantie minder voor de hand. De meeste betalingen die je doet zijn immers in euro's. Maar stel: je wilt in onzekere tijden toch valutarisico's spreiden en je geld deels in andere muntsoorten dan de euro aanhouden.

Het openen van een rekening bij een bank in een niet-euroland is een optie, maar brengt een hoop rompslomp mee. Bij Nederlandse beleggingssites zoals Alex en Binck kun je wel een gecombineerde euro/dollarrekening elektronisch beheren, maar die is vooral bedoeld als hulpmiddel voor het inleggen van beursorders.

Vraag blijft dan wat de basale mogelijkheden zijn bij de grotere Nederlandse banken. Uit een rondgang bij ABN Amro, ING, Rabobank, SNS Bank en Van Lanschot Bankiers blijkt dat de beperkingen aanzienlijk zijn.

Kosten
Om te beginnen brengt het aanhouden van een vreemde-valutarekening vaak kosten mee. Bij ING is dat 7,50 euro per maand, bij ABN Amro 4,35 per maand en bij Rabobank 4 per maand. Je moet dus relatief grote bedragen in Amerikaanse dollars, Britse ponden, Zwitserse franken of Japanse yens op de rekening zetten om de kosten procentueel gezien laag te houden.

Overboeken en rente
Bij zogenoemde vreemde-valutarekeningen van de Nederlandse grootbanken spelen ook andere zaken mee, zoals de rente-vergoeding en het gemak waarmee je geld kan overboeken. Alleen Van Lanschot heeft de vreemde-valutarekening geïntegreerd in het elektronische betaalsysteem. Bij ABN Amro, ING en Rabobank moet je voor overboekingen schriftelijke opdrachten geven, dan wel naar het bankkantoor om zaken te regelen.

Alleen vermogende klanten
Groot obstakel is sowieso dat een vreemde-valutarekening niet voor alle particulieren beschikbaar is. SNS Bank biedt vreemde-valutarekeningen alleen aan voor zakelijke klanten. Andere banken hanteren vermogensdrempels die variëren van 10 duizend euro bij ABN Amro tot vijf ton bij ING.

Valutarisico
Los van de technische beperkingen, brengt een vreemde-valutarekening uiteraard financiële risico's mee: zodra je geld in Amerikaanse dollars of Zwitserse franken aanhoudt, loop je onmiddellijk een valutarisico ten opzichte van de euro. De afgelopen maanden is de euro tegenover veel andere munten in waarde gedaald, maar dat kan weer verkeren.

Kortom: geld in vreemde valuta parkeren bij je huisbank klinkt simpel, maar er zitten de nodige haken en ogen aan.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste kenmerken van vreemde-valutarekeningen voor particulieren bij ABN Amro, Rabobank, Van Lanschot en ING.

ABN Amro
Voor wie?
Voor klanten die gemiddeld minstens 10 duizend euro saldo op een vreemde-valutarekening aanhouden. Ook moet er sprake zijn van regelmatig gebruik.

Valuta?
Belangrijkste munten: Amerikaanse dollar, Australische dollar, Canadese dollar, Zwitserse frank, Britse pond, Japanse yen, Nieuw-Zeelandse dollar.

Kosten?
4,35 euro per maand. Openingskosten 40 euro. Zie hier.

Rente?
Gebaseerd op de 1-maand liborrente van de betrokken valuta. Omdat dit tarief momenteel zeer laag is en de bank kosten maakt om de rekening aan te houden, is de rentevergoeding op vrijwel alle valutarekeningen op dit moment nul procent.

Overboeken?
Vooralsnog moeten overboekingen tussen de gewone eurobetaalrekening en een vreemde-valutarekening in een bankkantoor plaatsvinden. Vanaf medio 2012 wordt het mogelijk om dit via internetbankieren te doen.

Rabobank
Voor wie?
Een selecte groep private banking klanten, met een vrij belegbaar vermogen van minstens 80 duizend euro, voor wie een vreemde valuta-rekening relevant is.

Valuta?
Belangrijkste munten: Amerikaanse dollar, Australische dollar, Canadese dollar, Zwitserse frank, Britse pond, Japanse yen, Nieuw-Zeelandse dollar.

Kosten?
4 euro per maand. Zie hier.

Rente?
In beginsel wordt er geen creditrente vergoed.

Overboeken?
Overboeken tussen een eurorekening en een vreemde-valutarekening kan niet via internetbankieren, maar alleen via de lokale Rabobank.

Van Lanschot
Voor wie?
Alle klanten. Minimumvoorwaarde om klant te worden: vrij vermogen van 250 duizend euro.

Valuta?
Belangrijkste munten: Amerikaanse dollar, Australische dollar, Canadese dollar, Zwitserse frank, Britse pond, Japanse yen, Nieuw-Zeelandse dollar, Zweedse en Deense Kroon.

Kosten?
Gratis. Met papieren afschriften: vijf euro per kwartaal.

Rente?
Positief saldo: nul procent bij lagere bedragen (tot 6.000 US dollar, 3.000 Britse pond etc.). Bij hogere bedragen 1 maands libor minus afslag.
Negatief saldo: 1 maands libor + zes procent. Zie hier voor meer uitleg.

Overboeken?
Online bankieren, schriftelijk- en telefonische opdrachten.

ING
Voor wie?
Private banking klanten die vijf ton belegd vermogen hebben kunnen een vreemde valuta-rekening openen. Sommige oude Postbank-klanten hebben nog een vreemde-valutarekening, maar dit product wordt voor gewone particulieren niet meer aangeboden.

Valuta?
Belangrijkste munten: Amerikaanse dollar, Australische dollar, Canadese dollar, Zwitserse frank, Britse pond, Japanse yen, Nieuw-Zeelandse dollar.

Kosten?
€ 7,50 per maand

Rente?
Bij positief saldo: 0,25 procent per jaar, als ING credit baserate groter of gelijk is dan 3,5% en 0% als ING credit baserate kleiner is dan 3,5%
Bij negatief saldo: 3% boven ING debet baserate. Zie hier voor meer uitleg.

Overboeken?
Via schriftelijke documenten, niet via internetbankieren. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten