FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 4 november 2011

Griekenland de euro uit?

Het was een flinke draai die Europese politici gisteren maakten. Ineens was een uittreding van Griekenland uit de eurozone niet meer zo ondenkbaar als maandenlang was beweerd. Regeringsleiders waren geïrriteerd over het referendum dat de Griekse premier Papandreou wilde uitschrijven over het laatste Europese hulppakket voor Griekenland.

En dus zei de Franse minister van Europese Zaken dat Europa zich ook wel redt zonder Griekenland. Jean-Claude Juncker, premier van Luxemburg en voorzitter van de eurogroep: "We willen wel dat Griekenland lid blijft, maar we zeggen niet dat Griekenland ten koste van alles lid moet blijven."


Waarom uittreden?
Door dat soort uitspraken staat een Griekse uittreding ineens weer op de agenda. Als de rest van Europa Griekenland niet meer financieel wil steunen, komt zo'n uittreding ook ineens een stuk dichterbij. Griekse burgers zouden er dan geen vertrouwen meer in hebben dat hun regering de Griekse banken overeind kan houden, waardoor ze massaal hun euro's van de bank zouden halen.

Die banken kunnen vervolgens niet voorzien worden van nieuwe euro's, omdat na de andere Europese landen ook de Europese Centrale Bank (ECB) het vertrouwen in Griekenland op zal zeggen. Het land moet dan wel weer een eigen munt uitgeven om aan geld te komen.

Euro was onomkeerbare stap
Maar hoe moet dat eigenlijk, uit de euro treden? Dat is een heel moeilijke vraag, want in het Europese verdrag staat nergens hoe dat zou moeten. Dat is bewust gedaan, volgens oud-directeur van de Nederlandse Bank André Szász: "Dat was om te onderstrepen dat toetreding een onomkeerbare stap is. Er waren strikte eisen waaraan landen moesten voldoen als ze lid wilden worden en vervolgens bleven er verplichtingen bestaan. Dat het onmogelijk was om uit te treden was consistent met die strenge eisen."

Maar die eisen van destijds werden met voeten getreden. Griekenland had volgens die eisen nooit de euro mogen invoeren. En dus is nu de vraag of ze er wel weer uit kunnen.

Hoe uit de euro?
De Europese Commissie zei gisteren dat het wel kan, maar alleen als Griekenland ook uit de EU stapt, want zo'n stap staat wel in het verdrag.

Griekenland zou dan met de andere landen moeten onderhandelen onder welke voorwaarden dat gebeurt.

Als de Grieken dan weer lid willen worden van de EU, moeten ze opnieuw onderhandelen.

Vrij verkeer van goederen en personen binnen Europa geldt dan niet meer voor Griekenland.

Europese subsidies zal het land ook niet meer krijgen.

Maar zelfs als Griekenland officieel geen lid meer zou zijn van de eurozone, dan nog kan het land wel met de euro blijven betalen. Dat doen landen als San Marino, Monaco en Vaticaanstad op dit moment ook. Toch lijkt de kans klein dat dat gebeurt. Als Griekenland toch al de euro uitstapt, zitten er voordelen aan het invoeren van een nieuwe munt. Die munt zou flink gedevalueerd kunnen worden, waardoor Griekse producten veel goedkoper worden en dat is weer goed voor de Griekse export.[nos]

0 reacties :

Een reactie posten