FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 7 december 2011

Een opgeruimde Sint helpt de Kerstman

Heeft Sinterklaas je op pakjesavond verwend met een melkopschuimer, terwijl er al een had? Of met een pocket van Kluun, terwijl je die schrijver vreselijk vindt? Zo kom je van je overbodige cadeaus af.

Dank u Sinterklaasje', zeg je tandenknarsend, terwijl je een gloednieuwe partypan in ontvangst neemt, waarin je volgens de foto's op de doos pizza's in kunt bakken en kunt gourmetten. Je hebt echter al een gourmetstel en pizza's warm je in de oven op, dus voor jou is het een sta-in-de weg. De gulle gave weigeren wil je niet: dat is onbeleefd. Dus dan dringt de vraag zich op: hoe kom ik van deze spullen af?


Advertentiesite
De eenvoudigste manier is een advertentie plaatsen op een online handelssite als Marktplaats, Speurders, Okaza, Bol.com (voor boeken, cd's, dvd's en games) of eBay. Een nieuw product dat nog in de originele verpakking zit, geldt als een pré, maar je hebt geen garantie dat het ook echt wordt verkocht.

Op de zoekterm 'nieuw in doos' staan op de website Marktplaats momenteel 29.400 hits. Het is daarom zaak ervoor te zorgen dat je advertentie opvalt. Plaats zoveel mogelijk trefwoorden in de eerste regel, zodat jouw advertentie bij veel zoekopdrachten boven water komt. Het woordje 'gratis' in de titel scoort ook altijd, want op die term wordt op Marktplaats het meest gezocht. 'Telefoon met gratis oplader' kan op meer belangstelling rekenen dan 'telefoon met oplader'. Vermeld altijd een vraagprijs, want advertenties met 't.e.a.b.' worden vaker gemeden. Vergeet ook niet een telefoonnummer te vermelden, zodat je snel zaken kunt doen.

Pakjeskamer Retour
Speciaal voor mensen die door Sinterklaas werden verwend met een goed bedoeld, maar verkeerd cadeau heeft Marktplaats deze week de rubriek 'Pakjeskamer Retour' geopend. Alle aangeboden artikelen worden vanaf 15 december in een speciale kerstetalage op Marktplaats gezet, waar anderen kunnen shoppen voor kerstcadeaus. De enige eis is dat de spullen gloednieuw ogen en in de originele verpakking zitten.

Wil je boeken verkopen, kijk dan naar deze en deze tips.

Winkel met tweedehands goederen
Geef je de voorkeur aan fysieke verkoop, dan kun je informeren of er bij jou in de buurt een winkel is die tweedehands spullen inneemt en namens jou doorverkoopt. De voorwaarden verschillen per winkel. Bij sommige zaken verkoop je de spullen aan de winkelier en verkoopt deze ze vervolgens - met winst - door. Je krijgt dan direct geld en hebt er geen omkijken naar, maar je loopt het risico er minder aan over te houden dan wanneer je de spullen zelf zou verkopen.

Er zijn ook winkels die uitsluitend als verkoopkanaal opereren. Je stelt dan samen een prijs vast en bij verkoop int de winkel een bepaald percentage als commissie. Worden de goederen na een lange tijd niet verkocht, dan moet je ze terugnemen of worden ze afgeprijsd.

Ruilwinkel
Niet iedereen wil per sé harde euro's terugzien voor een cadeau. In dat geval is ruilen een mogelijke optie. Verspreid over het hele land zijn er tientallen ruilwinkels waar je met gesloten beurs spullen kunt ruilen. Je levert die melkopschuimer in en stelt in overleg met de medewerker van de ruilwinkel een vraagprijs in punten vast. Bij verkoop worden de punten aan je saldo toegevoegd, waarmee je in die winkel zelf spullen kunt uitzoeken.

Je kunt in veel winkels ook diensten aanbieden, zoals schilder- of strijkwerk. Ook deze worden omgezet in punten waarmee je in de winkel kunt shoppen of diensten terug kunt 'kopen'.

Je kunt niet alles aanbieden in een ruilwinkel. Alle goederen moeten compleet en onbeschadigd zijn en soms wordt aan bepaalde producten, zoals cd's en boeken, een maximum gesteld. Ook kan het voorkomen dat een ruilwinkel spullen weigert omdat het aanbod hiervan al te groot is of omdat het om artikelen gaat die bij een ander seizoen horen (bijvoorbeeld een opbaaszwembadje in de winter). Vaak wordt er een maximale termijn vastgesteld waarin de spullen worden bewaard. Daarna worden ze aan een goed doel geschonken of kun je ze mee terug naar huis nemen.

Een voordeel van zo'n ruilwinkel is dat je wat terugkrijgt voor je spullen. In hoeverre je daar wat aan hebt, hangt af van het aanbod in de ruilwinkel.

De ruilwinkels maken deel uit van LETS, een afkorting van Local Exchange Trading Systems, een beweging die in de jaren tachtig is ontstaan in het Canadese stadje Commox Valley dat in economisch zwaar weer terecht was gekomen omdat er veel fabrieken waren verdwenen. Veel inwoners zaten krap bij kas en besloten onderling te ruilen, met behulp van een centraal boekhoudsysteem.

Ruilsite
Er bestaat ook een website waar je zelf goederen kunt ruilen: ruilen.nl. De werkwijze is heel eenvoudig: jij biedt iets aan - bijvoorbeeld een potje nagellak of een friteuse - en geeft aan wat je ervoor terug wilt. Dit kan iets specifieks zijn (bijvoorbeeld een bepaald parfummerk), maar je kunt het ook algemener houden (bijvoorbeeld een fles badschuim). Een andere optie is dat je vermeldt wat jouw product waard is en aangeeft dat je er iets van vergelijkbare waarde voor terug wilt. Net als bij de ruilwinkel kun je ook op deze site diensten aanbieden. Zo toont iemand zich momenteel bereid een tatoeage te zetten in ruil voor een kleine tweedehands auto.

Er bestaat ook een website die speciaal bedoeld is voor ongewenste kerstpakketten. Hier kun je uiteraard ook prima die partypan of die fles whisky kwijt. Voor dameskleding bestaat er een heuse 'fashion swap' van het tijdschrift Grazia.

Ruilparty
Ruilen kan ook via een informeel circuit. Je kunt overwegen om met vrienden een ruilbeurs of swap party te organiseren. In sommige woonplaatsen worden rond de feestdagen ruilbeurzen georganiseerd.

Cadeau geven
Voor alle bovenstaande methoden moet je zelf moeite doen. Een eenvoudiger manier om van overbodige spullen af te komen is door deze aan iemand anders cadeau te doen op een verjaardag. Misschien is een vriend wel fan van Kluun of kun je die handschoenen cadeau doen aan een jarige die binnenkort op wintersport gaat. Een voordeel hiervan is dat je niet naar de winkel hoeft. Bovendien houdt het product zijn waarde, omdat je de kosten voor een cadeau uitspaart. Onthoud wel goed van wie je het product cadeau hebt gekregen, zodat je het cadeau niet teruggeeft aan de gever.

Je kunt je ook gul tonen door de spullen cadeau te doen aan mensen die het niet breed hebben, zoals aan de Voedselbank, die vaak erg blij is met kinderspeelgoed en kleding. Zie je dat niet zitten, dan kun je je spullen ook gratis aanbieden op de website te gratisoptehalen. Of bij een kringloopwinkel bij jou in de buurt of een van de 29 Emmauswinkels in ons land.

Weggeefwinkel
Je kunt ook terecht bij een van de 36 weggeefwinkels in ons land, waar iedereen gratis spullen kan ophalen. Deze winkels zijn voor iedereen toegankelijk - zowel arm als rijk - en zijn dus geen veredelde voedselbanken. Ze zorgen er alleen voor dat spullen een nieuwe bestemming krijgen en dus niet onnodig hoeven te worden weggegooid. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten