FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 17 december 2011

Kijk nog eens goed in die ouwe sok

Tien jaar na invoering van de euro hadden Nederlanders nog voor 257 miljoen euro aan guldenbankbiljetten thuis liggen. Dit blijkt uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB).In 2010 is er nog voor 8 miljoen euro aan guldenbankbiljetten bij de centrale bank ingeleverd. "Nog steeds komen dagelijks 40 tot 50 mensen bij De Nederlandsche Bank langs om oude guldenbiljetten in te leveren", zegt een woordvoerster. "Sommigen hebben ze als souvenir bewaard of uit emotionele overwegingen achtergehouden."

Guldens van overleden ouders gevonden
Ook komt het voor dat kinderen na het overlijden van de ouders het huis opruimen en dan nog guldenbiljetten vinden. Een andere reden voor de late inwisseling is dat mensen nooit in de gaten hadden dat ze nog guldens thuis hadden liggen, aldus DNB.

Nog 20 jaar de tijd voor inwisselen
De guldenbankbiljetten zijn in Nederland nog tot 2032 om te wisselen bij De Nederlandsche Bank. Dat kan per post of door persoonlijk bij de bank langs te gaan. Voor de omwisseling geldt een officiële vaste koers: 1 euro is 2,20371 gulden. Een biljet van tien gulden is dus ongeveer 4,50 euro waard. Voor het inleveren brengt DNB geen kosten in rekening.

Sommige beschadigde biljetten ook aangenomen
De Nederlandsche Bank accepteert ook nog sommige guldenbankbiljetten die beschadigd zijn. Niet vergoed worden biljetten waarvan maar de helft of minder over is. Alleen wanneer onomstotelijk aangetoond kan worden dat het ontbrekende deel is vernietigd, vergoedt DNB deze biljetten wel.
Geen andere oude valuta inwisselen

Oude valuta's uit de eurolanden zoals Spaanse peseta's of Duitse marken kan men in Nederland niet meer kwijt, maar vaak nog wel bij de centrale bank in het land van herkomst.

Guldens ook nog even in buitenland inleveren
In de eurozone gelden overigens per land andere regels voor het inleveren van guldens. In Italië, Griekenland, Frankrijk en Finland is het bijvoorbeeld na februari 2012 niet meer mogelijk guldenbiljetten in te wisselen.

Aan munten heb je niets meer
Guldenmunten (als dubbeltjes en rijksdaalders) zijn in ons land helemaal niet meer om te wisselen. Mensen met zilveren guldenmunten kunnen deze nog wel kwijt bij de Koninklijke Nederlandse Munt of bij munthandelaren.

Hoeveelheid munten in omloop is onbekend
Hoeveel guldenmunten er nog rondzwerven is niet helemaal duidelijk. Volgens gegevens uit 2007 van De Nederlandse Bank waren nog 1,371 miljard guldenmunten niet ingeleverd. Eerder is ook door DNB onderzoek gedaan naar het zogeheten versterf van de munten, dat wil zeggen dat ze zoekraken. Dat zou op zo'n 40% liggen. Een hele grove schatting zou zijn dat er nu nog zo'n 300 miljoen guldenmunten bij de mensen thuis zijn.[rtl]

0 reacties :

Een reactie posten