FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 14 januari 2012

Besparen doe je zó

Veel mensen moeten de buikriem aanhalen. Maar hoe pak je dat aan? Waar lekt het meeste geld weg?

Een gemiddeld huishouden heeft dit jaar 1,25 procent minder te besteden, zo becijferde het Centraal Planbureau enige tijd geleden. Eenverdieners gaan er nog meer op achteruit. De kans is dus groot dat je de broekriem moet aanhalen. Wie zijn baan kwijt raakt moet nog meer op de kleintjes letten. Maar waar vallen de grootste klappen te maken?

Waar je het best op kunt bezuinigen, hangt uiteraard af van je persoonlijke situatie. Een tijdje een kasboek bijhouden kan een eye opener zijn. Een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in je uitgavenpatroon is het gratis persoonlijke budgetadvies van het Nibud. Je kunt met deze tool onder andere zien aan welke posten jij bovengemiddeld veel geld uitgeeft en waarop je mogelijk kunt besparen.

De makkelijkste manier om te bezuinigen is snijden in grote, vaste kostenposten. Een suikerklontje minder in je koffie doen is penny wise pound foolish als aan de andere kant honderden euro's per jaar weglekken vanwege een rookverslaving of een te duur energiecontract.

Je verzekeringen
Een van die grote kostenposten is de verzekeringsportefeuille. Nederlanders hebben de reputatie dat zij zoveel mogelijk risico's willen uitsluiten. Maar dat is niet altijd nodig. Een handige richtlijn bij het afsluiten van verzekeringen is: dek je alleen in tegen kosten die je niet zelf kunt dragen.

Sommige verzekeringen zijn verplicht, zoals een zorgverzekering of een wa-verzekering als automobilist. Ook een inboedelverzekering of een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering vormen geen overbodige luxe.

Maar is het eigenlijk wel nodig om ook je uitvaart te verzekeren? Veel huiseigenaren hebben via hun hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afgesloten, die bij overlijden van de partner een groot deel van de resterende hypotheeksom kwijtscheldt. Dat geeft extra lucht. Daarnaast hebben veel mensen zelf al een spaarpotje opgebouwd, waarvan de plechtigheid bekostigd kan worden. Verder moet je je realiseren dat ook op de uitvaart zelf nog valt te besparen.

Er zijn ook verzekeringen die zoveel uitsluitingen kennen dat je je kunt afvragen of ze nog wel de moeite waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan een dierenverzekering, waarbij zaken als castratie en inentingen veelal van dekking zijn uitgesloten. Of aan een annuleringsverzekering, die geen dekking biedt bij kwesties die al speelden toen de verzekering werd afgesloten, zoals een ernstige ziekte van een naast familielid.

Let op de dekking
Er valt ook het nodige te besparen door je polissen te checken op eventuele overlap. Zo zijn er reisverzekeringen die medische kosten en pechhulp in het buitenland vergoeden, terwijl de zorgverzekering en de ANWB daarin al voorzien.

Je kunt ook geld besparen door kritisch te kijken naar de geboden dekking. Heb je werkelijk een vergoeding nodig voor een plaswekker of reuma-kuuroorden of kun je ook toe met een wat minder uitgebreide polis? En als je auto enkele jaren ouder is, is een all risk verzekering misschien niet meer nodig.

Het loont ook de moeite om je huidige polissen nog eens te vergelijken met die van andere verzekeraars. Misschien kun je bij een ander een goedkopere verzekering afsluiten, met dezelfde dekking. Door je hele verzekeringspakket nog eens tegen het licht te houden kun je mogelijk enkele honderden euro's per jaar besparen.

Energie
Ook een grote kostenvreter is energie. Met goede woningisolatie kun je de nota van het energiebedrijf link laten slinken. Vooral bij oudere huizen kan dat behoorlijk renderen. Ook overstappen van enkel glas naar dubbel glas van HR++ kwaliteit kan de moeite lonen. Dit levert bovendien extra comfort op, omdat de warmte wordt vastgehouden.

Maar er zijn ook goedkopere en minder omslachtige manieren om energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips, een brievenbusborstel en radiatorfolie, die ervoor zorgt dat warmte de kamer in straalt. De aanschafkosten verdien je snel terug.

Op jouw situatie toegespitste tips voor energiebesparing vind je op de website verbeteruwhuis.nl. Ook de moeite van het bekijken waard is de site van Milieucentraal.

Behalve op het energieverbruik kun je ook op de kosten beknibbelen door over te stappen op een goedkopere leverancier. Dit kan bijna vierhonderd euro per jaar opleveren. Maak er wel een gewoonte van om de prijzen elk jaar tegen het licht te houden, want ook prijsvechters kunnen overschakelen naar zogeheten 'sleepertarieven'.

Auto
Veel werkgevers bieden hun personeel de mogelijkheid om een auto te leasen. Dit levert veel gemak op, maar het is niet altijd de voordeligste optie. Het is zinvol voor jezelf eens de kosten van een leaseauto en een eigen auto op een rij te zetten. De prijsverschillen kunnen groot zijn.

Verder kun je natuurlijk op de autokosten besparen door kleine ritjes naar bijvoorbeeld de supermarkt of de school van je kind zoveel mogelijk met de fiets af te leggen. Als je op doordeweekse dagen dagelijks tien autokilometers vervangt voor fietskilometers, levert dat per week ongeveer 5 euro op. Op jaarbasis staat de teller op circa 260 euro, uitgaand van de huidige benzineprijs (1,76 euro per liter) en een verbruik van 1:15. Daarnaast boek je natuurlijk gezondheidswinst.

Telefoonrekening
Overstappen naar een ander telefoonabonnement kan tientallen euro's per jaar schelen. Hiervoor is wel een goed inzicht in je belgedrag vereist: bel je vooral doordeweeks of in het weekend? En hoe vaak bel je naar mobiele nummers? Een handig hulpmiddel om abonnementen te vergelijken is de website bellen.com. Ook kun je natuurlijk minder bellen en sms' en, door meer gebruik te maken van bijvoorbeeld Skype en email.

Je huis
Als de rente op je hypotheek een stuk hoger ligt dan de huidige hypotheekrente, kan het voordelig zijn je hypotheek over te sluiten. Bedenk wel dat je bij oversluiten vaak een boete verschuldigd bent. Bovendien ben je, zeker als je naar een andere hypotheekverstrekker overstapt, extra taxatie-, notaris- en afsluitkosten kwijt. Al deze kosten kunnen zo hoog uitpakken dat het rentevoordeel ermee teniet wordt gedaan. Maak dus een zorgvuldige berekening voor je de knoop doorhakt.

Veel huizenbezitters hebben in het verleden een tophypotheek afgesloten, waarover een risicopremie in rekening werd gebracht. Is je huis in de tussenliggende periode in waarde gestegen, informeer dan eens of zo'n risico-opslag nog wel nodig is. Misschien kan deze worden geschrapt.

Sommige huizenbezitters hadden bij de aanschaf van hun woning de pech dat de woningwaarde boven de maximale grens voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) lag. Maar misschien ligt de waarde inmiddels boven het huidige -hogere- grensniveau. In dat geval kun je proberen je bestaande lening om te zetten naar een lening met NHG, zodat je alsnog aanspraak maakt op rentekorting. Aan deze overstap zijn wel voorwaarden verbonden.

Bankzaken
Je financiële huishouding vergt onderhoud. Check met enige regelmaat het rentepercentage op je spaarrekening. Deze wordt soms sluipenderwijs verlaagd, waardoor overstappen naar een bank aantrekkelijker wordt. Bij sommige banken kun je je per email laten attenderen op rentewijzigingen.

Houd ook je betaalrekening in de gaten: als deze goed is gevuld, loont het de moeite een deel over te hevelen naar een spaarrekening met een hogere rente. Anders slinkt de waarde van je geldpotje, als je rekening houdt met inflatie en 1,2 procent vermogensrendementsheffing per jaar.

Wees verder alert op rood staan. Dat kost je ongemerkt een vermogen. Tweecijferige rentepercentages zijn hier niet uitzonderlijk. Is lenen onontkoombaar, sluit dan liever een persoonlijke lening of een consumentenkrediet af. De rente hierop is vaak een stuk lager.

Let ook op de kleintjes
Tot slot: bezuinigen op kleine kostenposten levert ogenschijnlijk weinig op, maar als het regelmatig terugkerende zaken betreft, kan het toch behoorlijk aantikken. Stoppen met roken levert behalve gezondheidswinst meer dan 2.000 euro per jaar op. Wie gewend was elke week twee tijdschriften te kopen, kan ruim 300 euro per jaar besparen door de winkel links te laten liggen.

Wees ook kostenbewust in de supermarkt: koop minder A-merken en kant-en-klaarproducten en doe bij voorkeur boodschappen als je geen trek hebt, zodat je je wagen niet vollaadt met lekkernijen. Je kind een beker drinkyoghurt mee naar school geven in plaats van losse pakjes scheelt circa 40 euro per jaar. Betaal je je rekeningen chronisch te laat? Dan betaal je ongemerkt tientallen euro's per jaar aan administratie- en aanmaningskosten.

Als je al deze kostenbesparingen bij elkaar optelt, kun je enkele duizenden euro's per jaar besparen. Dat is mooi meegenomen in crisistijden. [z24]

0 reacties :

Een reactie posten