FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 15 maart 2012

De valkuilen van de vooraf ingevulde aangifte

De Belastingdienst vult aangifteformulier voor de meeste Nederlanders van te voren in. Handig zou je zeggen, maar vaak kloppen die gegevens niet. Onze economieredactie zette acht belangrijke zaken op een rijtje waar je op moet letten.

1. Controleer alles:
De belangrijkste tip is dat je alle door de Belastingdienst ingevulde gegevens zelf moet controleren. De Belastingdienst behandelt de gegevens namelijk alsof je ze zelf hebt ingevuld. "Als er fouten instaan, dan ben je zelf verantwoordelijk", zegt Barabara den Uijl van de Consumentenbond.

Als de vergissing van de Belastingdienst in je voordeel uitpakt, kun je dus toch maar beter zelf de juiste gegevens invullen. Anders zou je namelijk bij een controle alsnog meer belasting moeten betalen. Houd daarom altijd de volgende zaken bij de hand:
Je burgerservicenummer.
De jaaropgaven van alle bedrijven waar je in 2011 gewerkt hebt, of de jaaropgave van het UWV als je een uitkering ontvangt.
Het jaaroverzicht van je hypotheek.
De WOZ-waarde van je woning.
Gegevens van mogelijke aftrekposten, bijvoorbeeld alimentatie, giften, woon-werkverkeer, lijfrente.
Het saldo van je spaar- en beleggingsrekeningen.
Je DigiD-code.

2. Let op de WOZ-waarde van je huis:
Controleer of de WOZ-waarde van je huis overeenkomt met de beschikking door de gemeente. Als je bezwaar hebt gemaakt en er is nog geen uitspraak, vul dan toch de waarde op de gemeentelijke beschikking in. Als je dan later alsnog gelijk krijgt, neem dan contact op met de Belastingdienst om extra geld terug te vragen.

3. Let op bij pensioeninkomsten:
Controleer goed of de inkomsten die je via een pensioenregeling krijgt, op de goede manier door de Belastingdienst zijn ingevuld en kloppen met je eigen gegevens. Volgens de Consumentenbond zitten op dit punt regelmatig fouten in de vooraf ingevulde aangifte.

4. Let op bij verandering in inkomen:
Als je een belangrijke verandering in inkomen hebt gehad het afgelopen jaar, kijk dan goed of de Belastingdienst dat correct heeft verwerkt. Dat kan gebeuren als je een andere baan krijgt, ontslagen wordt of juist meer geld gaat verdienen.

5. Let op bij meerdere inkomens:
Let extra goed op als je in het afgelopen jaar via verschillende werkgevers of uitkeringsinstanties geld hebt verdiend. Als je meerdere bronnen van inkomsten hebt, moeten alle gegevens voor alle werkgevers kloppen. Volgens de Consumentenbond zitten op dit punt regelmatig fouten in de vooraf ingevulde aangifte.

6. Let op als je relatie veranderd is:
Als je het afgelopen jaar bent getrouwd, gaan samenwonen, of juist uit elkaar gegaan, kijk dan of de Belastingdienst je situatie wel correct weergeeft.

7. Let op bij verhuizing:
Als je het afgelopen jaar bent verhuisd, let er dan op of de Belastingdienst rekening heeft gehouden met je veranderde situatie.

8. Zoek uit waar je recht op hebt:
In de vooringevulde belastingaangifte zijn je aftrekposten nog niet meegenomen. Het kan daarom nog steeds erg gunstig zijn om te kijken waar je recht op hebt:
Zoek uit of je partner ook je fiscaal partner is. Dat kan belastingvoordeel opleveren. Kijk hier voor de voorwaarden voor fiscaal partnerschap en de consequenties.
Reisde je per openbaar vervoer naar je werk? Dan mag je mogelijk je reiskosten aftrekken. Kijk hier of dat het geval is.
Lijfrentepremies zijn in een aantal gevallen aftrekbaar. Kijk hier voor de voorwaarden.
Van je eigen woning mag je rente, financieringskosten en erfpacht aftrekken. Kijk hier voor de voorwaarden.
De voorheffing die de bank inhoudt op dividenduitkering (15%) mag je verrekenen met de belasting die je moet betalen.[rtl]

0 reacties :

Een reactie posten