FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zondag 11 maart 2012

Hypotheekadviseur met mentaliteit drugsdealer

Sommige hypotheekadviseurs hebben de mentaliteit van een drugsdealer. Altijd bereid om je vurigste wens in te willigen, maar onverschillig voor de risico's op de lange termijn.Het was in de uitzending van het televisieprogramma Zembla van 24 februari dat weer eens duidelijk werd hoe onverantwoord hypotheekverstrekkers en tussenpersonen zich hebben gedragen. Erg schrijnend was het verhaal van het echtpaar Hendriks.

De familie Hendriks zat opgezadeld met een restschuld van 70 duizend euro, nadat de bank hun huis had geveild. Manlief zat namelijk sinds de crisis zonder werk en kon de hypotheek niet meer betalen. Dat kan gebeuren, schokkend was vooral het feit dat deze mensen een lening hadden kunnen krijgen.

Meneer Hendriks had tot voor kort een distributiebedrijfje gehad, in feite was hij een soort veredeld krantenbezorger. Zijn vrouw had een mentale achterstand en ontving daarom een Wajonguitekering. Ze kregen, met bemiddeling van De Hypotheker, in 2008 een hypotheek van 270 duizend euro op een bruto inkomen van 63 duizend euro.

De Hypotheker
De kijker bleef achter in verbijstering. Wie was hiervoor verantwoordelijk? De tussenpersoon in kwestie bleek De Hypotheker. Zij kwamen met een korte verklaring: de hypotheek was 'volgens de toenmalige normen verstrekt, maar zou nu niet meer worden gegeven'.

Een kort en wat gemakkelijk antwoord. Maar vooruit, laten we er met een roze bril naar kijken: de adviseurs hebben kennelijk hun leven gebeterd en zouden zoiets niet meer adviseren, laat staan dat ze bemiddelen bij de totstandkoming van dergelijke hypotheken. Maar hebben ze echt een ommezwaai gemaakt?

Jazeker
In een artikel in het blad Jazeker, het kwartaalblaadje dat De Hypotheker naar klanten stuurt, staat dit voorjaar een artikel "Je huis verkopen met verlies. En toch veilig verhuizen!". In het stuk vertellen Mark (33) en Chantal (30) hun verhaal.

In het kort komt het verhaal hier op neer. Chantal en Mark wonen in een flatje. Vanwege een kinderwens willen ze een nieuw groter huis, maar vanwege de gedaalde huizenprijs komen ze 15.000 euro tekort om hun hypotheek af te lossen. Ze zitten dus met een verlies.

De hypotheekadviseur van De Hypotheker adviseert het stel over hoe dit verlies te financieren. Het verstandigste is je spaargeld aan te spreken of te kijken of ouders kunnen helpen. Tot zover is er niets mis met het advies. Maar ja, het stel heeft geen spaargeld: "het grootste gedeelt van onze spaarpot (...) is opgegaan aan een reis door Amerika en Canada."

De Hypotheker weet gelukkig een aantal alternatieven. In een kader bij het stuk worden de alternatieven opgesomd.

* Het verlies financieren uit de spaar- of beleggingspot van de huidige hypotheek.

* Het verlies financieren via een extra consumptief krediet.

* Meefinancieren in de nieuwe hypotheek.

Bij optie één vermeldt De Hypotheker verder niets. Ook niets dus over het feit dat het misschien heel onverstandig is, omdat je dan opnieuw moet beginnen met sparen of beleggen en soms ook de bijkomende kosten nog een keer voor je kiezen krijgt.

Bij optie twee, het consumptieve krediet, staat nog net de waarschuwing dat het alleen kan als je inkomen het toelaat en de geldverstrekker akkoord gaat. Met geen woord wordt gerept over het relatief hoge rentepercentage op dergelijke leningen.

Op de derde mogelijkheid wordt het meest uitgebreid ingegaan. In het kader wordt netjes vermeld dat het meegefinancieerde verlies niet meetelt voor het de hypotheekrenteaftrek.
Hogere verzekeringspremie

Het zal niet heel erg verbazen dat Mark en Chantal kiezen voor de laatste optie. Tsjonge, wat zijn ze opgelucht. Alleen maakt het stel zich nog zorgen om het feit dat de maandlasten fors zijn. Gelukkig dat ook hier de adviseur weer een oplossing vond.

"Hij begreep ons gevoel. Daarom adviseerde hij om de dekking van onze arbeidsongeschiktheids-, werkloosheids- en overlijdenrisicoverzekering te verruimen. De totale lasten zijn dan wel hoger, maar daar krijg je een hoop zekerheid voor terug", aldus het stel.

Met andere woorden: het stel maakt zich zorgen over hoge maandlasten en de oplossing van de adviseur is het betalen van meer verzekeringspremie en dus nog hogere maandlasten.

Mentaliteit van een drugsdealer
Ik hoop maar dat Marc en Chantal zijn ontsproten uit de pen van de auteur van het stuk. Maar zelfs al is dat het geval, dan lopen er waarschijnlijk genoeg Marcs en Chantals rond. Consumenten die zoals een junk verlangt naar zijn volgende shot, niet kunnen wachten tot ze de sleutel van hun droomhuis in handen hebben.

De hypotheekadviseur die dergelijke stellen vervolgens wijst op de mogelijkheid om toch meer te lenen dan goed voor ze is, gedraagt zich dan als een drugsdealer. Altijd bereid om de wens van de klant in te willigen, zonder oog voor wat de gevolgen op de lange termijn kunnen zijn. Laten we vooral hopen dat bovenstaand advies in werkelijkheid niet wordt gegeven. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten