FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 15 maart 2012

Lang leve huren

Het kabinet Rutte neemt nog een paar maanden om een visie op de hypotheekrentefaftrek te formuleren. Intussen is overduidelijk dat de aanbidding van de koopwoning voor grote problemen heeft gezorgd. Huurhuizen houden mensen én de economie flexibel.

Het kabinet Rutte broedt dezer dagen in het Catshuis op miljardenbezuinigingen om het begrotingstekort volgend jaar niet te laten ontsporen. En passant liet staatsecretaris Weekers van Financiën dinsdag weten, dat de regering nog een paar maanden nodig heeft om een visie op de woonmarkt te formuleren. Inclusief de toekomst van de hypotheekrenteaftrek.

Als er al iets gaat gebeuren aan de aanpak van woningsubsidies voor huiseigenaren, dan wordt dat dus zeker een lange-termijnoperatie. Gevoel van urgentie tonen Rutte en de zijnen in ieder geval niet.

Heilig huis
Hoe meer woningbezitters hoe beter, is tot nog toe de mantra van politici. "Eigen woningbezit is liberaal, sociaal en emanciperend." Zo staat het in het laatste verkiezingsprogramma van de VVD.

Als het aan de liberale partij ligt, moeten ook lagere en middeninkomens een huis kunnen kopen. Dat zou goed zijn omdat een eigen huis, in de woorden van de fractie, 'een eigen verantwoordelijkheid' geeft om zorg te dragen voor de instandhouding van het eigendom.

Met andere woorden: bezitters van een eigen woning zorgen beter voor hun huis dan huurders.

Die politiek breed gedragen liefde voor het koophuis bestaat al decennia in Nederland. Dat is gek, want elk bewijs voor de stelling dat kopers beter voor hun huis zorgen dan eigenaren van huurwoningen, ontbreekt. Er is geen enkele reden om eigenwoningbezit zwaar te subsidiëren.

Dat gaf nota bene een ambtelijke werkgroep in haar deelrapport over de woningmarkt drie jaar geleden al aan. Deze werkgroep moest in 2010 voor het toenmalige kabinet-Balkenende bezuinigingsvoorstellen doen.

Onderhoud eigen woning
Met enige moeite kun je één argument noemen ten voordele van koophuizen: als huiseigenaren hun bezit goed onderhouden, heeft dat een positief effect op hun wijk. (Maar als verhuurders hun bezit serieus nemen, zorgen ze ook voor goed onderhoud).

Er zijn dus geen harde redenen om miljarden subsidiegeld te sluizen naar de 3,9 miljoen bezitters van een koophuis. Jaarlijks ontvangen die ruim 15 miljard aan douceurtjes, zoals de hypotheekrenteaftrek en andere fiscale steun minus lasten zoals de overdrachtsbelasting.

De aanbidding van dat heilige huisje heeft ons echter opgezadeld met een reeks grote problemen. De hoge woningprijzen zijn genoegzaam bekend. Net als de torenhoge hypotheekschuldenberg van Nederland: 644 miljard euro halverwege 2011.

En we hebben in de VS gezien wat de desastreuze effecten zijn, als te veel mensen een huis kopen dat ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven.

Huren maakt flexibel
Het grote eigenwoningbezit leidt bovendien - in combinatie met de schaarste aan betaalbare huizen en de overdrachtsbelasting - tot een lagere dynamiek in de economie. Wie verhuist er nog voor zijn werk vanuit een koophuis? De keuze is dan gauw gemaakt: óf niet verhuizen en niet solliciteren op die leukere of betere baan óf langer forensen. Beide zijn allesbehalve ideaal.

Om nog maar te zwijgen over koophuisbezitters die hun relatie willen beëindigen. Voor menigeen is het koophuis een blok aan het been, dat verzuurde stellen belemmert om uit elkaar te gaan.

Neem dan huren: geen zorgen over groot onderhoud, een kapotte cv-ketel of een lekkende dakgoot. Geen huurwaardeforfait, opstalpremie of OZB. Geen vrees voor een aanstaande renteverhoging van de bank of lastige discussies omdat je toevallig zzp'er bent. Geen zweet in de oksels over een woningmarkt die inzakt. Makkelijk verhuizen: je kunt elke maand opzeggen. Het enige wat je mist is de mogelijkheid om je huis eens flink te verbouwen.

Uitgespaarde kosten
Misschien bouw je als huurder geen vermogen op. Daar staat tegenover dat als je al die kosten die de koophuisbezitter jaarlijks bovenop zijn hypotheek betaalt, apart zou zetten op een spaarrekening, je een behoorlijk kapitaal opbouwt: elk jaar 2.500 euro apart zetten, levert na 30 jaar 145.000 euro op bij een rente van 4 procent.

Huren is kortom handig. Zeker als starter op de arbeidsmarkt. Of als oudere die zijn koophuis van de hand doet en het geld gebruikt als aanvulling op het staatspensioen, een wereldreis of zorg op maat. Het wordt dus tijd voor eerherstel voor het huurhuis én de huurders.

Niet omdat de huurmarkt in Nederland zo ideaal is. Integendeel. Ook daar stromen de subsidies rijkelijk. En gezonde concurrentie tussen de almachtige woningcorporaties ontbreekt, zodat ze onvoldoende prikkels hebben om marktgericht te opereren. Met als grootste manco: het ontbreken van een middensegment van betaalbare huurwoningen op de vrije markt. Maar dat is een ander verhaal. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten