FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 22 mei 2012

Facebook vs. World Online: kleur de plaatjes

Rond de beursgang van Facebook dreigt een schandaal te ontstaan, dat doet denken aan de roemruchte tijden toen World Online naar de beurs ging. In de nasleep van de koersdaling van Facebook afgelopen maandag, ontrolt zich een affaire die grote gevolgen kan hebben voor de zakenbanken die het bedrijf naar de beurs brachten en Facebook zelf.

In de aanloop naar de beursgang, afgelopen week, werd de introductieprijs van de grootste sociale-netwerksite ter wereld relatief hoog geprikt op 38 dollar. Daarmee kreeg Facebook een beurswaarde van 104 miljard dollar en een waardering van meer dan 100 keer de winst over 2011.

Groei Facebook
Iedereen was en is het erover eens dat deze forse waardering staat of valt met het vermogen van Facebook om z'n omzet en winst de komende jaren razendsnel te laten groeien. Daarmee is het aandeel ook uiterst gevoelig voor nieuws over winst- en omzetprognoses.

Op 9 mei gaf Facebook in een rapportage bij beurswaakhond SEC aan dat het bedrijf de groei van het aantal mobiele gebruikers niet kon evenaren met een evenredige omzetgroei, omdat er minder wordt verdiend met advertenties op mobiele apparaten.

Zakenbanken verlagen verwachting
Persbureau Reuters meldde dinsdag dat analisten van de drie begeleidende zakenbanken - Morgan Stanley, Goldman Sachs en JP Morgan Chase - prompt hierop hun omzetprognoses voor Facebook over het tweede kwartaal van dit jaar fors neerwaarts hebben bijgesteld. Deze verlaging van de omzetprognoses vond volgens Reuters plaats tijdens de wervingscampagne voor de beursgang en de desbetreffende rapporten werden alleen met grote, professionele beleggers gedeeld.

Analisten van zakenbanken die beursgangen begeleiden mogen geen koop- of verkoopadviezen geven in de periode rond de beursintroductie. Maar het is ook zeer ongebruikelijk dat ze hun omzet- en winstprognoses aanpassen, vlak voor een beursdebuut.

Ongelijke informatie
Volgens uitgever Henry Blodget van de zakensite Business Insider - zelf ooit veroordeeld als internetanalist wegens het geven van tegenstrijdige informatie over internetaandelen - moet de beurswaakhond SEC deze zaak tot de bodem uitzoeken.

Het feit dat analisten van de begeleidende zakenbanken hun omzetprognoses vlak voor de beursgang hebben verlaagd, is volgens Blodget sowieso cruciale informatie die met alle potentiële beleggers in Facebook had moeten worden gedeeld.

Daarnaast is de sleutelvraag: hebben de analisten van de zakenbanken hun prognoses alleen verlaagd op basis van de publieke informatie in het aanvullende prospectus van Facebook, of is er ook nader contact geweest met het management van Facebook. In het laatste geval heeft ook Facebook volgens Blodget laakbaar gehandeld.

De komende weken moet blijken of de zaak rond de plotselinge aanpassing van de omzetperspectieven van Facebook, zich ontwikkelt tot een heus schandaal rond voorkennis, waarbij verkopende insiders hebben geprofiteerd, ten koste van onwetende particuliere beleggers.

De kwestie doet in ieder geval herinneren aan de roemruchte beursgang van World Online uit het jaar 2000, waarbij achteraf bleek dat topvrouw Nina Brink in een eerder stadium aandelen veel goedkoper had verkocht, dan de prijs waartegen World Online naar de beurs ging.

Dinsdag bij de opening van de beurzen in de Verenigde Staten, zakte het aandeel Facebook opnieuw fors, met ruim zes procent tot 31,91 dollar. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten