FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 29 juni 2012

Dit staat ons per 1 juli te wachten

Leaserijders, vakantiegangers met mobieltje en kopers van zonnepanelen opgelet: deze nieuwe fiscale regels en prijsaanpassingen zorgen vanaf 1 juli voor extra kosten of leveren juist een voordeeltje op.De halfjaarlijkse aanpassing van fiscale regels, tarieven en consumentenprijzen staat weer voor de deur. Met dit keer aanpassingLeaserijders, vakantiegangers met mobieltje en kopers van zonnepanelen opgelet: deze nieuwe fiscale regels en prijsaanpassingen zorgen vanaf 1 juli voor extra kosten of leveren juist een voordeeltje op.

De halfjaarlijkse aanpassing van fiscale regels, tarieven en consumentenprijzen staat weer voor de deur. Met dit keer aanpassingen die relevant zijn voor bijvoorbeeld leaserijders, ontvangers van uitkeringen, gebruikers van mobieltjes, huiseigenaren en kopers van zonnepanelen. Een overzicht.

Bijtelling leaseauto
Wie nieuwe een auto van de zaak of leaseauto overweegt, krijgt vanaf 1 juli te maken met nieuwe milieuregels die van invloed zijn op de bijtelling voor privé-gebruik. Die nieuwe regels stellen hogere eisen aan de maximale CO2-uitstoot per bijtellingscategorie.

Om in aanmerking te komen voor de bijtelling van 14 procent van de cataloguswaarde van de auto voor de inkomstenbelasting, gelden de volgende normen vanaf 1 juli: voor benzine-auto's ligt de bandbreedte voor de CO2-uitstoot per kilomoter tussen de 50 en 102 gram; bij diesel is dat 50 tot 91 gram.

In de 20-procentscategorie zijn de grenzen voor benzinemoteren tussen de 103 en 132 gram CO2 per kilometer; bij diesel is dit 92 tot en met 114 gram; de bijtelling van 25 procent geldt boven de 132 gram CO2 voor benzine en boven de 114 gram C02 bij diesel.


Dieseltoeslag BPM
Voor dieselrijders is het ook oppassen bij de aanschafbelasting BPM. De brandstoftoeslag voor diesels varandert van een vast bedrag in een variabel bedrag. Zo geldt vanaf 70 gram CO2-uitstoot per kilometer een dieseltoeslag van 40,68 euro per gram. Dit werkt vooral in het voordeel van zuinige diesels.
Fiscus: heffings- en invorderingrente

Na afloop van een belastingjaar krijg je over nog te betalen of te ontvangen belasting te maken met de zogenoemde heffings- en invorderingsrente bij de Belastingdienst. Het percentage van de heffings- en invorderingsrente gaat per 1 juli met 0,2 procentpunt omhoog, naar 2,5 procent.

Deze rente is in de huidige regeling relevant, vanaf 1 januari direct na afloop van een belastingjaar. Dus voor het belastingjaar 2011, sinds 1 januari dit jaar. Let wel op: vanaf volgend jaar verandert dit. Dan wordt de rente van de fiscus pas berekend vanaf een half jaar (1 juli) na afloop van belastingjaar.

Meer toelichting: zie hier

Mobiel bellen buitenland
Onder druk van het Europees Parlement gelden vanaf 1 juli 2012 maximumtarieven voor het gebruik van mobiele telefoons in het buitenland.

Zo mag mobiel bellen in het buitenland vanaf 1 juli maximaal 35 cent per miniuut kosten. De kosten van een sms'je worden afgetopt op 11 cent. Voor mobiel internetten in het buitenland gaat een maximumtarief van 0,83 euro per MB gelden. Deze tarieven zijn inclusief btw.

Veel Nederlandse aanbieders zitten met hun tarieven nog boven de nieuwe maxima en zakken vanaf 1 juli tot de nieuwe maximale niveau's. Voor meer toelichting: zie hier .

NHG: leengrens omlaag
Een meevaller voor huizenkopers is dat de overdrachtsbelasting permanent op 2 procent blijft. Maar huiseigenaren die een hypotheekleningen met NHG-garantie willen afsluiten, moeten er wel rekening mee houden dat de kostengrens per 1 juli omlaag gaat van 350 duizend euro naar 320 duizend euro.

Met een NHG-hypotheek wordt het risico op een restschuld ondervangen. Voor meer toelichting: zie hier.

Zonnepanelen
Vanaf 1 juli gaat een nieuwe subsidieronde van start voor de aanschaf van zonnepanelen en omvormers. Wie een zonne-installatie aanschaft, kan 15 procent van het aankoopbedrag terugkrijgen, met een maximum van 650 euro.

Bij van een installatie die in totaal 3.200 tot 3.500 euro kost en 1.200 kilowattuur stroom per jaar levert, kan de terugverdientijd inclusief subsidie omlaag met ruim een jaar tot circa tien jaar.


Incassokosten
Incassokosten worden vanaf 1 juli als een percentage van het te betalen bedrag berekend, met een minimale en maximale prijs. Het minimum is 40 euro. De schuldeiser mag vervolgens 15 procent incassokosten in rekening brengen over de eerste 2.500 euro die te laat betaald is. Over de volgende 2.500 euro mag 10 procent in rekening worden gebracht.

Het percentage wordt lager, naarmate de omvang van de factuur toeneemt. Het maximumbedrag is 6.775 euro bij een vordering van één miljoen euro of meer.

Het minimumbedrag van 40 euro voor incassokosten betekent voor consumenten (en bedrijven) overigens dat het relatief kostbaar kan worden om kleine rekeningen niet te betalen.


Minimumloon, uitkeringen
Medio 2012 worden ook de bedragen voor het minimumloon en tal van uitkeringen aangepast. Vanaf 1 juli geldt voor het mimimumloon vanaf 23 jaar, bij een volledig dienstverband een bedrag van 1.456,20 euro per maand, of 336,05 euro per week.

De AOW-uitkering gaat met vier tot zeven euro omhoog, afhankelijk van de persoonijke situatie. Zo krijgt een alleenstaande AOW'er met heffingskorting netto 1.008,56 euro. per maand. De ww-uitkering en de WAO--uitkering voor arbeidsongeschikten gaan met 0,66 procent omhoog.

BTW podiumkunsten: weer 6 procent
Een kadootje uit het Lente-Akkoord voor de kunstensector. De verhoging van de btw voor podiumkunsten wordt per 1 juli dit jaar teruggedraaid. Voor optredens gaat weer het verlaagde tarief van 6 procent gelden.

Dat betekent voor consumenten goedkopere kaartjes. Artiesten die belastingpichtig zijn voor de omzetbelasting moeten hier uiteraard rekening mee houden bij de belastingaangifte.

Toelichting: zie hier

Aansprakelijkheid uitzendkrachten
Niet onbelangrijk voor bedrijven die uitzendkrachten inhuren. Als je als bedrijf vanaf 1 juli bij via gecertificeerd bureau tijdelijke werknemers inhuurt, word je gevrijwaard van de inlenersaansprakelijkheid. Dit betekent dat het bedrijf niet meer aansprakelijk kan worden gesteld voor achterstallige loonheffingen en omzetbelasting.

Voorwaarde is dat een kwart van het factuurbedrag, inclusief de omzetbelasting, gestort wordt op een zogenoemde G-rekening. Dat is een rekening waarmee alleen de Belastingdienst betaald kan worden.

Meer weten: zie hier.

Gelijke bescherming zzp'ers
Als je als werkgever zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) inhuurt, moet je die vanaf 1 juli dezelfde bescherming bieden tegen arbeidsrisico's als vaste werknemers. Hiermee krijgen zzp'ers dezelfde arbeidsrechten op de werkvloer als werknemers in loondienst. Deze maatregel geldt niet voor zzp'ers die niet werken op de bedrijfslocatie.

Toelichting: zie hier.[Z24]

0 reacties :

Een reactie posten