FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 16 juni 2012

Gamen zonder Flash

Waarom moet je altijd plug-ins of apps installeren voordat je een leuke online game kunt spelen? Met deze 10 verslavende HTML5-browsergames kun je meteen aan de slag.HTML5 is een hypewoord, maar de nieuwe webstandaard brengt iets met zich mee waar het hele internet blij mee kan zijn: openheid. Het laat ontwikkelaars schaalbare applicaties schrijven die in elke moderne browser werken, of dat nu op een smartphone, tablet of desktop-pc is.

Je hoeft dus geen apps te installeren of te updaten: een game of handige dienst heeft altijd de laatste versie, omdat het hier om de volgende generatie websites gaat.

Techbedrijven, en dan vooral Microsoft, zetten HTML5 flink in de etalage, omdat het hen minder afhankelijk maakt van externe plug-ins als Adobe Flash Player, dat voor veiligheids- en stabiliteitsproblemen zorgt.

Dat doen ze met visuele experimenten, maar vooral ook met leuke games. Laat je echter niet verleiden te denken dat de ene browser beter is dan andere voor het spelen van HTML5-games. De meeste moderne browsers hebben inmiddels goede ondersteuning voor de nieuwe webstandaard, zodat je ze probleemloos kunnen starten.

Dat is technisch gezien allemaal heel interessant, maar je bent hier vooral om te spelen! Dit zijn de tien leukste HTML5-games die we tegenkwamen. Beschouw dit als het begin: browsers zullen betere ondersteuning krijgen en appstores als Facebook App Center en Mozilla Marketplace zullen steeds voller raken.

Een zichzelf respecterende film heeft niet meer voldoende aan een filmposter, maar komt met een futuristische webproject op de proppen als Project Prometheus. In dit fictieve trainingscentrum, dat draait rondom de sf-film van Ridley Scott speel je een aantal games, die uiteenlopen van puzzels tot reflextesten.

Deze leuke ruimteshooter is een van de beste pogingen die we ooit hebben gezien om mensen sneller te leren typen. In oplopend temp wordt je bestookt met Engelstalige woorden, die je zo snel mogelijk van het scherm af moet krijgen door ze snel en zo foutloos mogelijk na te typen. Vooral de Expert-modus is onverbiddelijk.

Prachtig gestyleerd platformspel dat je browservenster in een alien wereld verandert waarin een ruimtewezen met hulp van telekenetische krachten zichzelf door de levels worstelt.

Wat als we je vertelde dat je eeuwig Pacman kunt spelen, waar de uitgangspoortjes telkens weer naar nieuwe levels leiden, die zijn ontworpen door gebruikers zoals jijzelf? Enorm leuk groepsinitiatief, met een van de meest klassieke games aller tijden.

Scrabble speel je met zijn vieren. Wordsquared speel je met zijn duizenden. Speel zolang je wilt als je tenminste niet wordt ingemetseld door je talloze tegenspelers. Scrabble van de toekomst dus.

Microsoft wil er alles aan doen je te doen geloven dat IE9 de beste HTML5-browser is en maakte daarom een speciale site waar je het leuke puzzelspelletje Cut the Rope gratis in de browser kunt spelen. Daar hoef je IE9 niet per sé voor te gebruiken: Firefox of Chrome voldoen ook prima.

Laat het maar aan de Mozilla Foundation over om met een geeky MMORPG op de proppen te komen à la Legend of Zelda, die de mogelijkheden van HTML5 in de kijker zet.

Niet het meest schone voorbeeld van de mogelijkheden van HTML5, maar wie wil niet een lekker potje ouderwets C&C Red Alert in de browser spelen?

Een beetje een melig concept: een combinatie van een poolspel en een spionnenfilm. Maar als je van de sport houdt, kun je zeker een paar uurtjes vullen met deze game, vooral omdat je tegen een tikkende klok speelt.

Naast Z-type konden we het niet laten een tweede ruimteshooter toe te voegen. Moet je bij de eerste alleen het toetsenbord gebruiken, heb je bij Crystal Galaxy alleen de muis nodig, wat leidt tot verrassend veel bewegingsvrijheid en een nieuwe spelervaring.[zdnet]

0 reacties :

Een reactie posten