FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 11 juni 2012

Oranje kansloos voor de EK-titel

Het Nederlands Elftal maakt weinig kans op de titel de pakken op het EK voetbal deze zomer. Dat blijkt uit een voorspelling van Z24 op basis van de actuele transferwaardes van de spelers. Het optellen van de transferwaardes is in het verleden een betrouwbare methode gebleken om voetbaluitslagen te voorspellen. 

Twee professoren uit Berlijn, Gert Wagner en Jürgen Gerhards, die dit ontdekten, wisten op deze manier de winnaars van de WK-finales van 2006 en 2010 en de EK-finale van 2008 correct te voorspellen.

Poule des doods
Uit de inventarisatie van Z24 blijkt dat Nederland pas op de zevende plek staat wat betreft transferwaardes van de deelnemende teams. De jongens van bondscoach Bert van Marwijk zijn 277 miljoen euro waard. Dat betekent dat zes andere teams opgeteld meer waard zijn. Bekijk de slideshow 'De duurste en goedkoopste teams op het EK' om te zien welke ploegen dat zijn.

Hoewel Oranje volgens kenners in de zwaarste poule is ingedeeld, blijkt dat poule C met Spanje, Italië, Ierland en Kroatië de moeilijkste groep is met maarliefst 1,17 miljard euro aan transferwaardes.

Groep B, waarin Nederland, Denemarken, Duitsland en Portugal zitten, blijft daar niet ver bij achter met 1,16 miljard euro.

Poule A is veruit de zwakste groep. Daarin nemen Polen, Griekenland, Rusland en Tsjechië het tegen elkaar op. De marktwaarde van de voetballers in die groep komt uit op 432 miljoen euro.

De vierde poule met Oekraïne, Zweden, Frankrijk en Engeland is gemiddeld qua moeilijkheid met een opgetelde waarde van 957 miljoen euro.

Website Transfermarkt
De cijfers zijn afkomstig van de website Transfermarkt. De waarde van spelers is een schatting die is gedaan door de gebruikers van de site.

Factoren die zijn meegenomen, zijn de specifieke kwaliteiten van de speler, de leeftijd en een vergelijking met andere spelers op dezelfde positie. De marktwaarde op de site Transfermarkt hoeft niet hetzelfde te zijn als de transfersom die voor een voetballer is betaald.

Sterke selectie telt
Z24 telde voor elke EK-selectie de transferwaardes van alle 23 spelers op. Dat wijkt af van de werkwijze van Wagner en Gerhards, die alleen de elf spelers in het veld meenamen in hun vergelijking. Omdat de opstelling van elk land nog niet vaststaat, hebben wij de volledige selectie genomen.

Een aanvullende reden daarvoor is dat op een eindtoernooi de diepte van de selectie belangrijk is. Veel spelers hebben een lang seizoen achter de rug en zijn vermoeid. Het is daarom belangrijk dat niet alleen de beste elf van een land goed zijn, maar alle 23. Toen Italië in 2006 wereldkampioen werd, kreeg elke veldspeler uit de selectie speelminuten op weg naar de finale.

Wagner en Gerhards willen met hun methode aantonen dat een ingewikkeld model niet altijd de beste voorspellingen oplevert. Ook met een relatief eenvoudig model als het optellen van de marktwaarde van voetballers kunnen volgens hen goede voorspellingen worden gedaan.[Z24]

0 reacties :

Een reactie posten