FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zondag 24 juni 2012

Zweten op de Périferique

Verplichte alcoholtests in Frankrijk. Milieustickers in Duitsland. Een reservebril in Spanje. Mensen die met de auto op vakantie gaan in Europa doen er goed aan om vooraf de regels per land te bekijken, om zo boetes te voorkomen. Volgens de ANWB gaan dit jaar 4,2 miljoen Nederlanders met de auto op vakantie. Dat is iets minder dan vorig jaar.Gaat de reis deze zomer door Frankrijk, dan moeten toeristen opletten. Vanaf 1 juli is het namelijk verplicht om naast een veiligheidshesje en een gevarendriehoek ook een alcoholtest in de auto te hebben. Die zijn te koop bij tankstations, de ANWB en zelfs supermarkten.

Met de blaaspijpjes kunnen automobilisten zelf controleren of ze meer alcohol hebben gedronken dan toegestaan. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Claude Guéant, stelt dat zelfcontrole een aanvulling kan zijn op reguliere alcoholcontroles door ordediensten.

Niet genoeg alcoholtests
De invoering loopt echter stroef, doordat er niet genoeg tests zijn. De ANWB had 200 duizend testen besteld, maar die blijken niet snel leverbaar. De verkeersorganisatie wilde de blaastesten voor 3 euro per stuk verkopen aan leden.

Wie een alcoholtest koopt moet letten op een Europees keurmerk en op het verplichte Franse keurmerk, NF. Als je in de winkel staat, koop er dan gelijk twee. Als je er maar één bij je hebt en je moet die gebruiken dan rijd je daarna zonder rond en ben je dus in overtreding.

Boetes
Door de schaarste aan alcoholtesten zullen Franse agenten deze zomer nog mild optreden en automobilisten zonder blaaspijpje een waarschuwing geven. Maar vanaf november worden er wel boetes uitgedeeld, zij het kleine: 11 euro.

Een veel hogere boete levert het rondrijden met flitspaalwaarschuwing op. Staan de locaties van flitspalen op je navigatiesysteem, dan kun je in Frankrijk rekenen op een boete van 1500 euro. Bovendien moet het kastje worden ingeleverd als je betrapt wordt.

Duitsland: milieustickers
Ook in Duitsland gelden unieke regels. Zo proberen onze oosterburen sinds 2008 de vervuiling in de centra van tientallen steden terug te dringen met zogenoemde milieustickers, die aangeven wat de uitstoot van een auto is.

Alleen als je auto niet te zwaar het milieu belast, mag je rondrijden in de stadscentra die zijn aangeduid als Umweltzone. Hoe vervuilend een auto is, wordt berekend aan de hand van het kenteken. Het kan dus zijn dat een toerist in een vervuilende auto wordt geweerd uit een deel van een stad.

Ook zijn er B-wegen aangeduid als Umweltzone. Dit staat altijd duidelijk aangegeven met borden. Op doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland kan het zijn dat je van de snelweg moet om te overnachten of te tanken. Het kan daarom zinvol zijn om toch een milieusticker te kopen.

De stickers kunnen worden aangevraagd bij de ANWB en kosten 13,95 euro. Word je betrapt in een Umweltzone zonder sticker dan levert dat een boete van 40 euro op.

Tolvignetten
Ook heeft een aantal landen in Europa de voor Nederlanders vaak onbekende tolvignetten. In Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Bulgarije, Roemenië en Slovenië moet men een betaald vignet voeren om op de snelweg te mogen rijden.

De vignetten zijn bij de ANWB te koop en ook bij tankstations en grensposten bij de desbetreffende landen. De geldigheidsduur en kosten van de stickers variëren. Zo kost een vignet in Zwitserland 40 Frank voor een jaar, terwijl een weekvignet in Bulgarije 5 euro kost.

Portugal heft sinds 2010 tol met elektronische kastjes op een aantal snelwegen. Zo’n kastje kost 27 euro en is verplicht. Een voordeel, bij het verlaten van Portugal kan men het kastje weer inleveren.

Brandblusser, gevarendriehoek en veiligheidsvest
Bovendien is het in een aantal landen verplicht om bijvoorbeeld een brandblusser, gevarendriehoek, verbanddoos, reservelampen en een veiligheidsvest bij je te hebben. Dat kan verschillen per land. Zoek dit van tevoren goed uit.

In Spanje is het bij pech bijvoorbeeld verplicht voor alle inzittenden om een veiligheidsvest te hebben. In Italië geldt dat zelfs in alle situaties, ook als de auto het nog gewoon doet.

In Griekenland, Polen, Turkije en Belgié is een brandblusser in de auto verplicht. In Duitsland en Kroatië moet je voor een caravan of aanhanger een extra gevarendriehoek meenemen. Een set reservelampjes is verplicht in onder meer Spanje en Slovenië.

Een onbekende regel is dat het in sommige landen vereist is om een reservebril bij je te hebben. In Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk worden daarvoor regelmatig boetes uitgedeeld. In Spanje, Portugal en Zwitserland is het zelfs opgenomen in de verkeersregels.

Vakantiegadgets
Van sommige dingen is het verplicht om ze bij je te hebben, van andere zaken is het simpelweg handig. Bekijk de slideshow '5 handige vakantiegadgets' om te zien welke spulletjes van pas kunnen komen op reis. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten