FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 7 juli 2012

Voorkom een hoge telefoonrekening op vakantie

Bellen op vakantie kan een dure aangelegenheid zijn. Voor je het weet heb je een telefoonrekening die tientallen euro's hoger ligt dan normaal. Hoe kun je dit voorkomen? Even bellen met het thuisfront dat je bent aangekomen, een paar foto's versturen van mooie plekken en af en toe je e-mail checken. Maar wellicht downloadt je telefoon ook nog dingen op de achtergrond waar jij niks van weet.

Dat laatste overkwam schrijver Marcel van Roosmalen. Tijdens een vakantie in Miami was hij vergeten “een knopje om te zetten” op zijn smartphone. Het gevolg: de telefoon had zonder dat hij het wist voor duizenden euro's aan data verbruikt. Hij schreef er een column over in NRC Next. Hoe voorkom je dat er op jouw deurmat na de vakantie ook zo'n vette telefoonrekening ploft?

Telefoon thuislaten
De simpelste oplossing is natuurlijk om je telefoon niet mee te nemen op vakantie, of om hem niet te gebruiken. Toen mobieltjes nog niet massaal in omloop waren, was het heel gebruikelijk om drie weken niet bereikbaar te zijn. Bellen met familie deed je vanuit een telefooncel.

Maar nu nemen we de telefoon toch vaak mee, al is het maar voor noodgevallen. Ben je in het buitenland en hoef je niet per se verbonden te zijn met de buitenwereld, stop de telefoon dan diep weg in een tas of koffer.

Beltarieven
Wil je toch van een buitenlands netwerk gebruikmaken, bedenk dan dat bellen en sms'en in het buitenland duurder is dan binnen Nederland. Daarnaast vallen de kosten meestal buiten de bundel.

Bellen vanuit het buitenland is de laatste jaren echter een stuk goedkoper geworden. Dankzij de Europese Unie zijn er maximumtarieven ingesteld, die op 1 juli opnieuw zijn aangescherpt. Mobiel bellen in het buitenland mag nu maximaal 35 cent per minuut kosten. De kosten van een sms'je worden afgetopt op 11 cent. De prijzen zijn inclusief btw.

De exacte kosten voor bellen in het buitenland verschillen per telefoonaanbieder. Nederlandse providers bieden vaak aparte pakketten aan. Welke het beste bij jou past, is afhankelijk van hoeveel je wilt telefoneren en sms'en. Zie het kader voor een overzicht van de tarieven van Vodafone, KPN en T-Mobile.

Mobiel internet
Naast bellen en sms'en kunnen de huidige smartphones het internet op. Dat kan ook in het buitenland. Het 'knopje' dat Van Roosmalen was vergeten om te zetten verwijst naar het zogenoemde dataroaming. Daarmee kun je mobiel internetten op buitenlandse netwerken. En dat kan al snel in de papieren lopen, omdat veel apps op een smartphone op de achtergrond dingen downloaden.

Wil je dat voorkomen, zet dan voordat je weggaat de automatische updates uit, of stel in dat bijwerken alleen mag als je telefoon verbonden is met een wifi-netwerk.

Ben je helemaal niet val plan om te internetten op reis, zet dan dataroaming uit. Lees hier hoe je dat doet voor een Android-telefoon en hier voor een telefoon van Apple.

Als je toch wilt internetten in het buitenland, is het slim om een app te downloaden die je dataverbruik bijhoudt. In nieuwere versies van Android zit dit in het besturingssysteem ingebakken.

Tariefplafond
Was Van Roosmalen overigens in de Europese Unie gebleven, dan had dat hem honderden euro's bespaard. In de EU geldt sinds 2010 namelijk een tariefplafond van 59,50 euro per maand (inclusief btw) voor dataverbruik.

Voor mobiel internetten in het buitenland geldt een maximumtarief van 0,83 euro per MB. Deze tarieven zijn inclusief btw. In de komende jaren zullen de maximumtarieven verder dalen. Zo mag een MB vanaf 1 juli 2014 nog maar 24 cent kosten.

Internet op reis
Als je wilt internetten op reis, is het voordelig om een speciale bundel daarvoor aan te vragen. Deze verschillen per provider (zie hier onder: tarieven per provider).

Zelfs met zo'n bundel en een tariefplafond is het verstandig om het dataverbruik te beperken. Doe geen dingen waarbij veel MB's aan data worden verbruikt. Het bekijken van een filmpje op YouTube is bijvoorbeeld zo'n 3MB per minuut. Bezoek als dat kan mobiele websites en download geen e-mails met grote bestanden.

Maak daarnaast gebruik van draadloos internet als dat beschikbaar is. Veel campings, hotels en eet- en drinkgelegenheden hebben tegenwoordig een wifi-netwerk. Z24 raadt aan om ook op vakantie gezond en gevarieerd te eten, maar bij filialen van onder andere Burger King, McDonald's en Starbucks is vaak gratis wifi beschikbaar.

Tarieven per provider 

Voor de moderne smartphonegebruiker van Vodafone is de voornamelijk op Europa gerichte bundel Alles-in-1 op reis het gunstigst. Deze kan op ieder moment in- en uitgeschakeld worden op een simkaart met abonnement of pre-paid. Voor 2 euro per dag kun je 20 minuten bellen, 20 minuten gebeld worden, 20 sms’jes versturen en 35 MB internetten. 

Ben je vooral van plan om te bellen, dan is het met een tarief van 35 cent per minuut in Europa alleen onder de zes minuten per dag slim om geen gebruik te maken van de Alles-in-1-bundel.
T-Mobile heeft het voordeel dat de buitenlandpakketten voor internet en bellen en sms’en van elkaar zijn losgekoppeld. Wil je dus alleen bellen en geen internet gebruiken, dan ben je niet gebonden aan een totaalpakket met internet. Een weekpas in het buitenland kost 14,95, zonder datalimiet. Voor wie een duurder abonnement heeft, zijn er goedkopere pakketten voor in het buitenland beschikbaar. T-Mobile Grenzeloos is een pakket dat je ieder moment aan en uit kunt zetten bij de abonnement of pre-paidkaart. Daarmee kun je sms’en voor 11 cent per bericht en bellen voor 25 cent per minuut.
KPN hanteert geen vaste bel- en internetbundels voor gebruik in het buitenland, zoals de andere twee providers. Bellen kost in Europa 35 cent per minuut voor pre-paidgebruikers en een cent minder voor abonnementshouders. Sms’en kost 0,11 cent per minuut. Alleen abonnementshouders kunnen internetten voor 83 cent per MB. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten