FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 18 augustus 2012

Creditcard: voor de zekerheid, wel duur !

Afrekenen met je creditcard kan handig zijn voor de vakantie of voor internetaankopen. Maar pas op met gespreid terugbetalen: de rentes zijn hoog, al zijn er ook behoorlijke verschillen tussen aanbieders.Veel vakantiegangers nemen voor de zekerheid een creditcard mee. Voor betalen in het buitenland kun je op veel plekken terecht met een Visa- of Mastercard, al zijn er in eurolanden ook steeds meer supermarkten waar je gewoon met je betaalpas kunt afrekenen.

Het gebruik van een creditcard hoeft niet onvoordelig te zijn - lees ook: betaalpas vs creditcard op vakantie - mits je betalingen binnen een maand van je bankrekening laat afschrijven. Dan zijn er geen extra kosten.

Heel anders wordt dat als je kiest voor gespreid terugbetalen over een langere periode. Daarvoor brengen aanbieders hoge rentekosten in rekening. Dat is niet alleen relevant voor vakantieuitgaven, maar uiteraard ook voor internetaankopen die je met een creditcard doet.

Alleen afgaan op het rentepercentage is echter niet slim. De vaste, jaarlijkse kosten van een creditcard tellen immers ook mee. Een overzicht van de belangrijkste verschillen bij de Nederlandse grootbanken.

Creditcard en betaalpakket
Het aanbod van creditcards valt grofweg uiteen in twee categorieën: losse cards die je direct bij organisaties als Visa, MasterCard, American Express of een ledenorganisatie zoals de ANWB koopt. En bancaire creditcards die vaak onderdeel zijn van een betaalpakket.

Kijk je puur naar de jaarlijkse kosten van creditcards dan is bijvoorbeeld de ANWB-creditcard van 12 euro per jaar voordeliger, dan losse creditcards bij ABN Amro en ING die 20 euro per jaar kosten.

Maar banken bieden op hun beurt creditcards vaak aan als onderdeel van een betaalpakket. Zo zitten de kosten van een creditcard bij het Betaalpakket van ING (33 euro per jaar), het Privé-Pakket van ABN Amro (33 euro per jaar) en het Totaalpakket van Rabobank (42 euro per jaar) al versleuteld in de totale kosten.

Alleen SNS Bank maakt standaard een een optelsom van het meest eenvoudige Betaalpakket (30 euro per jaar) en een creditcard erbij (15,75 euro). Vergeleken hiermee is bijvoorbeeld een losse ANWB-creditcard van 12 euro per jaar goedkoper, al moet je daarvoor wel lid zijn van deze autoclub. Voor het aanschaffen een losse Mastercard Classic bij aanbieder ICS ben je alweer wat meer kwijt, te weten 17,50 per jaar.

Bij ING moet je bijvoorbeeld het verschil tussen de kosten van het Basispakket (alleen betaalrekening, internetbankieren) en het Betaalpakket inclusief creditcard nemen. Dat is 18 euro. Dit kun je weer afzetten tegen de jaarlijkse kosten van alternatieve, losse creditcards.

Rentekosten
Naast de vaste, jaarlijkse kosten zijn uiteraard ook de rentelasten van groot belang, op het moment dat je creditcardaankopen over langere tijd terug betaalt. Die kunnen op jaarbasis variëren van zo'n 13 tot 20 procent.

Voor de vergelijkbaarheid hanteren banken het zogenoemde Jaarlijkse Kosten Percentage (JKP), dat de vaste kosten van een betaalpakket met creditcard en de variabele rente samen neemt in één kostenpercentage.

Uit dit overzicht blijkt dat ING en SNS Bank momenteel vrij hoge totale leenkosten kennen, gevolgd door ABN Amro. Bij Rabobank is het jaarlijkse kostenpercentage relatief bescheiden.

Wat hierbij meespeelt, is dat banken kunnen spelen met enerzijds de vaste kosten van een betaalpakket en de rentepercentages voor lenen met de creditcard.

Opvallend is bijvoorbeeld dat de prijs van Rabo's Totaalpakket van 42 euro relatief hoog is vergeleken met het vergelijkbare BetaalPakket bij ING. Leen je weinig of niet met je creditcard, dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit met de lagere vaste kosten bij ING. Leen je wel met je creditcard, dan zijn de relatief bescheiden rentepercentages bij Rabobank gunstiger.

In bredere zin geldt dit ook voor de vergelijking met losse, niet-bancaire creditcards. Wie z'n creditcard vooral als alternatieve betaalpas gebruikt, moet hoofdzakelijk letten op de jaarlijkse gebruikskosten. Koop je op krediet, dan weegt de hoogte van de rente uiteraard ook mee. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten