FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 8 september 2012

Tweet moe? Ga naar Tumblr

Sociaalnetwerken volgens de wet van het getal: iedereen zit op Facebook en Twitter, moet er dan nog een netwerk bij? Met ‘maar’ 60 miljoen gebruikersaccounts is Tumblr een van de kleintjes in de wereld van social networking. Deze microbloggingsite gaat vrolijk voorbij aan het virtuele tooggebral van Facebook en het verbale machismo van Twitter. In de plaats creëert Tumblr platformpjes voor kunstzinnige uitspattingen en andere dichterlijke vrijheden. Een welkome verademing?

Anders dan Twitter
Tumblr wordt wereldwijd beschouwd als de technologisch meer geavanceerde tegenhanger van Twitter. De site werkt, net als Twitter, met een volgsysteem, waardoor je je netwerk kan uitbreiden met mensen die je van haar noch pluim kent.
Maar waar Twitter als verlengstuk van het denkproces functioneert – je denkt het, je tweet het - dient Tumblr om je zieleroerselen te delen. Soms door een streepje tekst of quotes, maar evengoed met beelden, video’s of muziek. Ook blijf je op Tumblr in principe anoniem, met een zelfgekozen profielnaam bovenop je echte. En, zeggen ardente Tumblr-gebruikers, het netwerk geeft je een warm gevoel.


Posten
Waar Twitter of Facebook vooral op basis van tekst functioneren, past Tumblr zich aan naargelang het medium dat je wil gebruiken. Je ziet alle mogelijkheden bovenaan je scherm: een gewone rij tekst voer je op de normale manier in, maar een foto, audiofragment of video komt centraal te staan, met eventueel nog wat tekst erbij.
Ook zijn er speciale formaten voorzien voor inspirerende uitspraken, grappige fragmenten uit een chatconversatie die je pas had, of links. Tumblr heeft géén limiet van 140 tekens zoals Twitter, maar je wordt niettemin aangemoedigd om het zo kort mogelijk te houden.

Liken en rebloggen
Hoe meer volgers je hebt, hoe groter de kans dat je zieleroerselen een groter publiek bereiken. Net als bij Facebook kunnen je posts namelijk gevind-ik-leukt worden, en net als bij Twitter kunnen ze ook gereblogd worden. Als iemand een van jouw posts zo leuk vindt dat hij ze reblogt, is het epistel dus ook te zien voor diens volgelingen.


Vragenuurtje
Tumblrs kunnen ook persoonlijke vragen aan elkaar stellen. Dat verloopt via de Ask me anything-box, al is die standaard niet geactiveerd. Alle vragen zijn publiek, en worden dus ook gepubliceerd op je blog. Je kan ook een optie inbouwen om anoniem vragen te stellen.

Uitgesteld bloggen
Een enorm voordeel van Tumblr is dat je, in tegenstelling tot Twitter of Facebook, niet noodzakelijk de hele tijd achter je computer hoeft te zitten om te posten. In het systeem zit een wachtrij waar je posts parkeert voor je ze op een welbepaald tijdstip publiceert.
Zo kan je bijvoorbeeld met een interval van een halve dag een reeks sonnetten op je publiek loslaten (ja, dàt soort dingen gebeurt echt op Tumblr). Kan je rustig op citytrip gaan, terwijl de continuïteit van je posts verzekerd is.


Tweak je Tumblr
Creatief zijn op Tumblr zit ‘m niet alleen in de inhoud van je blogberichten, maar ook in de vormgeving van je pagina. Die is compleet naar eigen smaak te verbouwen.
Je kan allerlei cosmetische ingrepen uitvoeren, zoals een titel en beschrijving voor je blog, een kleurenthema, enzovoort. Andere mogelijkheden zijn onder meer het veranderen van je profielfoto, linken naar je sociale netwerken en je Tumblr optimaliseren voor mobiel gebruik.
Tumblr houdt de kerk in het midden tussen een klassieke website/blog en een sociaal netwerk, dus je kan ook verscheidene pagina’s toevoegen.


Mobiele extra's
Tumblr heeft - een beetje vanzelfsprekend - ook een mobiele variant. Er bestaat een gratis Tumblr-app voor iPhone en Android, waarmee je live kan bloggen van overal en nergens. Net als bij de online applicatie kan je tekst-, quote-, link- en chatberichten in een blogpost gieten.
Maar de belangrijkste reden om de app te gebruiken, is natuurlijk om content on-the-go te posten, zoals foto’s en video’s die je op dat moment met je smartphonecamera maakt. Je kan daarbij kiezen of je ze meteen post, dan wel vooraf opgeslagen dingen wereldkundig maakt. Ideaal bijvoorbeeld om een fragment van een live concert te delen met je Tumblr-makkertjes.[zdnet]

0 reacties :

Een reactie posten