FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 10 januari 2013

De huizenprijs bij jou in de buurt

Er zijn in het vierde kwartaal van 2012 meer huizen verkocht, vooruitlopend op de strengere hypotheekregels. Maar de prijzen dalen op een enkele uitzondering na bijna overal. Wat doet de huizenprijs bij jou in de buurt?

Makelaars hebben eigenlijk best een aardig kwartaal achter de rug. Sinds tijden hebben ze niet zoveel woningen verkocht. Landelijk kwamen de verkopen in de laatste drie maanden van 2012 uit op 34 duizend huizen, bijna 32 procent meer dan in het derde kwartaal.

In Amsterdam verkochten NVM-makelaars in het vierde kwartaal 1.935 woningen tegen 1.682 een jaar eerder.

Helaas voor de makelaars betreft het waarschijnlijk een korte opleving vanwege de strengere hypotheekeisen die sinds 1 januari en 1 april 2013 gaan gelden. De verwachting is dat de markt in de eerste helft van 2013 stil zal vallen.

De huizenprijs is in ieder geval verder gedaald. En dat geldt eigenlijk in heel Nederland blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars over het vierde kwartaal van 2012. Zeker als je vergelijkt met een jaar eerder. Zie de infographic: de huizenprijs bij jou in de buurt.

Amsterdam valt mee
In Amsterdam vallen de prijsdalingen mee. Appartementen daalden in een jaar tijd met 5,76 procent in prijs. Dat lijkt weinig, maar het is nog altijd onder het landelijke gemiddelde van 6,7 procent. De tussenwoningen werden zelfs wat duurder in de hoofdstad: 1,3 procent.

Opvallend is dat Utrecht het veel en veel slechter doet dan de hoofdstad. Appartementen daalden 8,8 procent in prijs, het gemiddelde rijtsjeshuis werd 5,3 procent goedkoper.

Rotterdam en Den Haag
In de zuidelijke Randstad is de situatie vergelijkbaar met die in Utrecht. Forse prijsdalingen van tussenwoningen van bijna tien procent, en appartementen daalden met 4,9 (Rotterdam) en 7,6 procent (Den Haag).

Buiten de Randstad is het beeld gemengd. In Groningen bleef de prijs voor tussenwoningen gelijk, maar in Zwolle moest er 5 procent vanaf. In Noord-Limburg is de gifbeker voor huiseigenaren nog lang niet leeg. In Weert werd een rijtjeshuis 12,3 procent goedkoper. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten