FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zondag 6 januari 2013

Gebruikersmappen verhuizen in Windows

De kans is groot dat u het gros van uw bestanden in de map Documenten bewaart. Er zijn diverse redenen te bedenken om die map te verplaatsen naar een andere partitie die exclusief voor data is gereserveerd. Windows laat gebruikers standaard alle gegevensbestanden in uw profielmap (c:\users\< accountnaam>) bewaren. U vindt daar onder meer de submappen Mijn documenten, Mijn afbeeldingen, Mijn muziek en Mijn video’s terug. 

Een logische structuur, en dus een geschikte locatie, maar er schuilen ook een paar addertjes onder dat gras. Om te beginnen bewaren allerlei programma’s uiteenlopende data in de map Mijn documenten, tussen uw eigen gegevensbestanden door, en dat bevordert het overzicht niet. Bovendien kan het gebeuren dat de systeemschijf (een krappe ssd, misschien?) of de systeempartitie na verloop van tijd dichtslibt, juist omdat u uw gegevens allemaal in die profielmap bijhoudt. Het gevolg: er is nauwelijks nog ruimte voor nieuwe programma’s. En wat als Windows crasht? Dan is de systeempartitie niet langer bereikbaar, en uw gegevensbestanden dus evenmin! Kortom, misschien is verhuizen van de mappen zo gek nog niet.

(Systeem)partitie verkleinen
Met een aparte datapartitie blijven uw data en de systeembestanden van Windows netjes gescheiden, wat handig kan zijn als Windows zou crashen. Start de module voor Schijfbeheer op door in de zoekbalk van het startmenu de opdracht diskmgmt.msc uit te voeren. Die geeft u een grafische voorstelling van de partities en schijven. We gaan er even van uit dat u over één schijf beschikt en dat u alleen een systeempartitie hebt. Die maken we eerst een kopje kleiner. Ook al blijven uw gegevens bij deze operatie intact, doe uzelf een plezier en maak eerst een image of een backup! Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de systeempartitie en kies Volume Verkleinen. Geef aan met hoeveel MB u de systeempartitie wilt verkleinen. Zorg wel dat er nog voldoende ruimte overblijft (voor de installatie van nieuwe programma’s, bijvoorbeeld) en bevestig met Verkleinen.

Datapartitie maken
Na afloop krijgt u de vrijgekomen ruimte in de grafische voorstelling te zien als ‘Niet-toegewezen ruimte’. Klik die met de rechtermuisknop aan en kies Nieuw eenvoudig volume. Start de wizard met de knop Volgende en leg de gewenste grootte van de nieuwe partitie vast. Tenzij u dat bewust anders wilt, laat u die op de maximumgrootte ingesteld. Bevestig met Volgende, ken een stationsletter toe en druk op Volgende. Vul nu een gepaste volumenaam in – bijvoorbeeld MijnData – en laat de andere instellingen bij voorkeur ongewijzigd. Rond af met Volgende en met Voltooien. Even later is uw datapartitie gebruiksklaar. Tijd voor de verhuizing.

Gebruikersmap verhuizen
Op uw nieuwbakken partitie kunt u het best eerst een paar lege submappen maken. De hoofdmap is bij voorbeeld uw accountnaam en als submappen kiest u Documenten, Muziek, Afbeeldingen en Video’s (waar hebben we die eerder gezien?). Start vervolgens de Verkenner en selecteer Bibliotheken in het linkerpaneel. Open binnen deze rubriek het onderdeel Documenten. In het linkerpaneel ontvouwt zich nu ook de submap Mijn documenten en die moet u hebben. Klik die met de rechtermuisknop aan en kies Eigenschappen. Ga naar het tabblad Locatie en druk op de knop Verplaatsen, waarna u naar de nieuwe map op de datapartitie navigeert. Klik die aan en klik vervolgens op Map selecteren. Bevestig met Toepassen en met ja. Windows start meteen de verhuizing. Op dezelfde manier kunt u nu ook andere mappen (in de Bibliotheken) verhuizen: Afbeeldingen, Muziek en Video’s.

Verhuizing controleren
Als u na de verhuisoperatie nogmaals de Bibliotheken in de Verkenner opent en naar Documenten, Mijn documenten gaat, lijkt er niets te zijn veranderd. Niets is echter minder waar: klik Mijn documenten maar even met de rechtermuisknop aan en kies Maplocatie openen: u zult zien dat die bestanden zich wel degelijk op de nieuwe locatie op de datapartitie bevinden. [computeridee]

0 reacties :

Een reactie posten