FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 1 februari 2013

Bespaartips februari 2013

Ook deze maand heeft Geld&Recht weer een aantal handige bespaartips voor u op een rijtje gezet.

Weg met 0900
Ergert u zich ook aan het dure 0900-nummers om met een bedrijf in contact te komen? Er is nu een mogelijkheid om eenvoudig het gewone nummer te vinden. Met behulp van de website www.0900alternatieven.nl bent u er zo achter.

Voorkom hoge eigen bijdrage zorg
Sinds begin 2013 telt bij het berekenen van de eigen bijdrage AWBZ-zorg en WMO het eigen vermogen meer mee. In plaats van een fictief inkomen van 4 procent hanteert het CAK nu 12 procent. Vermogen is uw spaargeld, de woning die niet meer uw hoofdverblijf is (na vier jaar), maar ook de erfenis van eerst overleden partner. Door in uw testament op te nemen dat bij opname van de langstlevende partner in een zorginstelling de erfenis van de eerst overleden partner mag worden uitgekeerd, voorkomt u een hoge eigen bijdrage en dat u de erfenis van de kinderen moet opeten. Een goedkope notaris vindt u via www.degoedkoopstenotaris.nl

Vlieg via het buitenland
Net over de grens van Nederland liggen een aantal kleinere vliegvelden waar goedkope vliegmaatschappijen gebruik van maken. Maar ook vanaf Düsseldorf of Brussel kan vaak goedkoper worden gevlogen. U bent misschien wat langer onderweg, maar als u meer tijd hebt dan geld, is vliegen vanaf een vliegveld in België of Duitsland erg de moeite waard.

Hypotheek aflossen of niet
Door de nieuwe hypotheekregels willen nogal wat partijen ons doen geloven dat een nieuwe hypotheek met aflossen nodig is. Niets is echter minder waar. Wilt u aflossen, dan kan dat gewoon met de bestaande hypotheek. Vrijwel alle hypotheken bieden de mogelijkheid om 10 procent van de hoofdsom jaarlijks boetevrij af te lossen. Door zo uw hypotheek af te lossen, blijft de betaalde hypotheekrente aftrekbaar en u bespaart de kosten van een nieuwe hypotheek.

Beperk de WOZ
Ondanks de dalende huizenprijzen daalt de WOZ-waarde die gemeenten aan onze woningen hangen niet even hard mee. Maak bezwaar wanneer u denkt dat uw WOZ-waarde te hoog is. De WOZ-waarde heeft namelijk vele gevolgen: voor de gemeentelijke belasting, inkomstenbelasting en ook de erfbelasting. Een te hoge WOZ-waarde kan u veel extra erfbelasting kosten. Bent u door erven de nieuwe eigenaar geworden van een pand en vindt u de WOZ-waarde te hoog, vraag dan een hertaxatie aan bij de gemeente. Vindt u zelf bezwaar maken te moeilijk, de hypotheekshop biedt u in het voorjaar deze service gratis aan en er zijn zelfs bedrijven die op no cure, no pay-basis de bezwaarprocedure voor u uit handen nemen.

Ga slim sparen
Geld lenen is altijd duurder dan de vergoeding die u op spaargeld krijgt. Hebt u een persoonlijke lening, een creditcard of staat u wel eens rood? Door die schulden af te lossen bespaart u veel geld. Slim sparen is niet zo zeer zoeken naar de beste rente, maar veel meer dure leningen aflossen.

Koop groot in
Door grotere hoeveelheden te kopen koopt u vaak goedkoper in of kunt u gebruik maken van aanbiedingen. Houdt bij de aankoop van grootverpakkingen wel rekening met de bederfelijkheid en de capaciteit van uw vriezer.

Poot uw eigen aardappelen en uien
Hebt u een stukje tuin over waar u weinig mee doet, overweeg dan eens pootaardappelen of -uien. Het zijn makkelijke decoratieve planten die u in het najaar een smakelijk maal opleveren.

Gebruik de NS
Al leidt de NS de laatste tijd aan negatieve kritiek, de aanbiedingen die zij op hun site hebben zijn wel aantrekkelijk. Kijk eens op http://www.spoordeelwinkel.nl en doe er uw voordeel mee.

Niet het krijgen van korting, maar inzicht in wat je werkelijk nodig hebt bezorgt de werkelijke besparing.0 reacties :

Een reactie posten