FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 6 april 2013

Je foto's in HDR-beelden

Foto's die HDR-kleuren - high dynamic range - weergeven, zijn vaak veel sprekender en levensechter dan 'gewone' foto's. Met AutoHDR maak je ze gemakkelijk zelf.

Afhankelijk van de mate waarin een foto belicht is, zijn er meer details te zien in de donkere of in de lichte delen. Een goede belichting van donkere én lichte delen tegelijk is vaak lastig en gaat een camera slechter af dan onze ogen. Door opnames van verschillende belichting te combineren, kan je het zogeheten dynamisch bereik (dynamic range) van een foto vergroten en zo afbeeldingen maken met high dynamic range (HDR). AutoHDR maakt bijna echte HDR-afbeeldingen van losse foto’s, iets wat doorgaans voorbehouden is aan dure programma’s als Photoshop. 

STAP 1 / Instellingen

Je vindt AutoHDR op www.autohdr.co.uk. Het exe-bestand dat je downloadt, start het programma; installeren is niet nodig. Ik begin bij de geavanceerde instellingen van AutoHDR, met een klik op More Options. Als je bij Resizing Options alle vinkjes weghaalt, zorg je ervoor dat je HDR-foto’s (vrijwel) dezelfde afmetingen hebben als het origineel. Maar wil je bijvoorbeeld foto’s maken voor op je mobieltje of je website, dan kan je in de kolom After bij Maximum Width en Height maten opgeven die het eindresultaat niet mag overschrijden. AutoHDR zal de foto dan automatisch verkleinen. De optie Edge Safe Smoothing zet je op Normal. Wanneer een bewerkte foto erg korrelig wordt, kan je deze waarde verhogen.
Standaard toont AutoHDR een watermerk in de bewerkte afbeelding. Dat kan je voorkomen door de vinkjes bij Watermark weg te halen. je kan desgewenst ook eigen teksten opgeven. Met een klik op OK keer je terug naar het hoofdscherm.

STAP 2 / Gebouwen

Als eerste open ik een foto van een gebouw waarop ook een paar bomen staan. Op de miniatuurafbeelding is een rode pijl te zien, wat aangeeft dat de foto nog niet verwerkt is. Kies nu uit de lijst onder Options de preset Architecture en klik op Process. Na enig rekenwerk verschijnt het resultaat: een gebouw met meer details, meer tekening in de lucht en meer licht in de donkere delen. Als je tevreden bent, klik je op Save en bewaar je de foto in een map en met een naam naar keuze. Daarbij kan je kiezen uit verschillende formaten, waarbij jpg het meest voor de hand ligt. Merk op dat de rode pijl in een diskette verandert, om aan te geven dat je de afbeelding nog moet opslaan.


STAP 3 / Eigen instellingen

De waarden voor Detail, Contrast enzovoort bepalen hoe AutoHDR je foto te lijf gaat. De zes presets die van een pictogram voorzien zijn (Architecture, Landscape, Macro, People, Transport en Wildlife), richten zich op bepaalde soorten foto’s. De overige presets richten zich op specifieke effecten. Maar wat als je een foto hebt die pakweg een beetje architectuur en een beetje landschap bevat? Voor dat soort situaties kan je je eigen instellingen kiezen. Het Detail stond bij Architecture op 10 en bij Landscape op 3. Voor mijn afbeelding zou dit dus ergens daar tussen moeten zitten, naar beneden afgerond op 6. Ik stel de waarden in op 6, 4, 5, 5, 5, 4 en 5, en klik op de rode 1 achter Store. Wanneer ik nu in het vervolg uit de lijst met presets User Preset 1 kies, krijg ik meteen deze waarden. Met een klik op Process laat je de nieuwe instellingen los op je foto.

STAP 4 / Effecten

Naast de presets voor soorten foto’s zijn er ook presets voor effecten, bijvoorbeeld Black&White om je foto zwart-wit te maken of Tinted om de kleuren te vervagen. Een van de aardigste presets is Bold, waarmee je het HDR-effect lekker kan overdrijven. Met een klik op het vergrootglas linksboven in de foto kan je trouwens in detail bekijken hoe een bepaald effect heeft uitgepakt. Helaas biedt AutoHDR geen Undo-functie, dus als een effect je niet bevalt, moet je de originele foto opnieuw laden. Wel kan je meerdere effecten na elkaar toepassen, bijvoorbeeld Bold en Tinted, om interessante nieuwe combinaties te creëren. En ook hier kan je je eigen presets maken door met de parameters te spelen.
Als je een hele serie foto’s hebt die met dezelfde preset verwerkt moeten worden (bijvoorbeeld Landscape), dan kan je al deze foto’s tegelijk openen. Kies vervolgens de gewenste preset en klik op Process. AutoHDR zal ze vervolgens één voor één verwerken, terwijl jij ondertussen iets anders kan doen. Als de klus geklaard is, kan je de foto’s op de gebruikelijke manier bewaren.  [clickx]




0 reacties :

Een reactie posten