FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zondag 23 juni 2013

Eerste winkels accepteren bitcoin

‘Bitcoin accepted here’. Na webwinkels bieden nu ook de eerste offline ondernemers de mogelijkheid om met bitcoins te betalen. Het aantal klanten dat van die mogelijkheid gebruikmaakt, is nog klein. “Maar we maken een statement naar de banken.”

Enkele weken geleden voerde Taste of Home, een kleine supermarkt voor expats in Haarlem, de betaalwijze in. En sinds begin dit jaar kunnen klanten van het Delftse Stadscafé de Waag hun rekening betalen met de munt die nooit geslagen zal worden.

Ook een Vlaams café accepteert Bitcoin inmiddels. In Grand Café Chaplin in Lanaken, vlak over de grens bij Maastricht, kun je zonder pasjes en cash terecht voor een biertje.

Driegangenmenu’s
“De Waag is de eerste fysieke locatie waar je met Bitcoin kunt betalen”, vertelt Hugo Overvoorde, manager van De Waag, trots. In 2012 brengt Ronald Prins, een van de oprichters van het IT-bedrijf Fox-IT, hem op het idee om de extra betaalmogelijkheid in zijn café te introduceren. Hij was een leek, maar ging het avontuur aan. Inmiddels rekenen zo’n vijf klanten per week hun koffie, biertjes en driegangenmenu’s met de digitale valuta af.

Bij Taste of Home heeft nog niemand met Bitcoins betaald. “We hebben wel een paar testbetalingen gedaan”, vertelt de Ierse eigenaar Paul Desgrippes. “En die gingen goed en snel.” Sinds maart runt hij met partner Asla Thompson de supermarkt in de Haarlemse binnenstad.

Onafhankelijk
Desgrippes, die tien jaar in de IT-sector werkte, verdiept zich nu twee jaar in de munt. ,,Tijdens de voorbereidingen voor Taste of Home kreeg ik het idee de Bitcoin te accepteren.” Hij erkent dat het hem ook om publiciteit gaat, maar zeker niet alleen. ,,Het idee om onafhankelijk te zijn van banken spreekt me erg aan”, vertelt hij. “Daarnaast besparen we op transactiekosten en bieden klanten een extra betaalmogelijkheid.”

Iedereen die dat wil, kan zelf Bitcoins delven door geavanceerde computers complexe berekeningen uit te laten voeren. ,,Maar naarmate meer mensen op zoek gaan, wordt het moeilijker om nieuwe Bitcoins te delven”, legt Desgrippes uit. De ondernemers verwachten daarom niet dat het aantal klanten dat met Bitcoin betaalt explosief zal toenemen. Ook de besparing op transactiekosten zal hierdoor voorlopig beperkt blijven.

De waarde van de Bitcoin fluctueert enorm: van 190 euro in april naar ongeveer 84 euro nu. De ondernemers hebben daar een geschikte oplossing voor. “Ik kan kiezen”, vertelt Overvoorde. “Of de Bitcoins worden onmiddellijk in euro’s omgezet, of ik ontvang de Bitcoins in mijn eigen Bitcoin-wallet.” Bij Desgrippes en Thompson veranderen Bitcoins bij overboeking onmiddellijk in euro’s.

Anoniem
“Neem een willekeurig bankbiljet en de kans is groot dat er wit poeder aan kleeft”, pareert Overvoorde de kritiek dat Bitcoin een populaire valuta is voor criminele transacties. Betalingen via Bitcoin kunnen anoniem worden geaccepteerd en zijn onomkeerbaar. Desgrippes vindt het onterecht dat in veel media de munt vooral in verband wordt gebracht met de onderwereld. “Witwassen gebeurt ook met cash. En meer dan met Bitcoin.”

De eerste stappen om oneigenlijk gebruik van Bitcoin moeilijker te maken, zijn inmiddels genomen. Eind vorige maand kondigde Mt. Gox, de grootste Bitcoin-beurs, aan de identificatieprocedure voor handelaren aan te scherpen. Iedereen die nu dollars, euro’s of andere valuta wil wisselen voor Bitcoins, dient een pasfoto in te leveren en kenbaar te maken in welk land hij belastingplichtig is.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem sprak zich begin deze maand uit over de virtuele munt. In reactie op Kamervragen van PvdA-kamerlid Henk Nijboer zei Dijsselbloem er niet voor te voelen de Bitcoin als elektronisch geld te erkennen. Wel benadrukte hij dat over inkomsten in Bitcoins gewoon belasting moet worden betaald. De alternatieve munt vormt volgens hem, onder meer door de beperkte acceptatiegraad, nog geen risico voor de financiële stabiliteit.

Betalingsoplossing
Wie meer wil weten over Bitcoin kan op zaterdag 22 juni vanaf 20.30 uur terecht in café-restaurant King Arthur aan de Oude Gracht in Utrecht. De oprichters van het platform bitcoinspot.nl, Roland de Goeij en David Britt organiseren daar een bijeenkomst voor leken en kenners. Tijdens deze avond maken zij onder meer het delven van Bitcoins inzichtelijk.

De aanwezigheid van Bitcoin Solutions en Bitmymoney maakt de bijeenkomst ook voor ondernemers interessant. Vertegenwoordigers van deze bedrijfjes demonstreren de Bitcoin-betalingsoplossing die zij webshophouders en offline ondernemers kunnen bieden. Drankjes afrekenen met Bitcoins is mogelijk. Met de huidige koers kost een biertje ongeveer 0,03 Bitcoin. [z24]

0 reacties :

Een reactie posten