FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zondag 9 juni 2013

Tools om gewiste bestanden te herstellen

Je harde schijf is eigenlijk als een bibliotheek. De bibliotheek bevat een massa boeken, en om net dat éne boek terug te vinden, heb je een inventarisatiesysteem nodig. Dat is een verzameling verwijzingen naar de juiste gegevens. Wanneer je op de harde schijf een bestand wist, wordt alleen de verwijzing in het inventarisatiesysteem verwijderd. De gegevens zelf staan nog op hun oorspronkelijke plaats, of toch zolang je geen nieuwe gegevens over de verloren of gewiste bestanden heen schrijft.

Een gouden regel wanneer je verloren bestanden wil herstellen, is dat je zeker niet begint met een nieuwe installatie van een besturingssysteem. Installeer zo weinig mogelijk, want de kans is reëel dat je hierbij de oude (onzichtbare) gegevens overschrijft.

Wel verstandig is herstelsoftware gebruiken vanaf een USB-stick, een opstartbare cd/dvd, of vanaf een andere harde schijf. Hier volgen een paar goede - gratis - kandidaten.

Recuva
Recuva is een aanrader om verschillende redenen. Het is een gratis Windows-programma dat eenvoudig lijkt, maar toch behoorlijk krachtig is. Zeker wanneer je de opdracht 'Uitvoerig Scannen' gebruikt.

Recuva bestaat ook in een portable versie, zodat je het programma kan laten werken vanaf een USB-stick en dus niet riskeert gegevens te overschrijven op de computer. Een wizard begeleidt je bij de stappen die je moet zetten om afbeeldingen, documenten, video’s of muziek terug te halen.

De makers van het populaire schoonmaakprogramma CCleaner hebben er voor gezorgd dat je ook mail kan recupereren. Je kan deze tool ook gebruiken op smart media cards, digitale camera’s, USB-sticks enzovoort.

SoftPerfect File Recovery
SoftPerfect File Recovery is klein en snel. Bovendien is de interface erg eenvoudig, maar dat betekent tegelijk dat de mogelijkheden beperkt zijn.

Klik op het .exe-bestand dat je hebt gedownload en begin te zoeken naar bestanden die plots verdwenen lijken. Ook deze software kan je vanaf een USB-stick gebruiken. Deze tool ondersteunt FAT- en NTFS-geformatteerde schijven.

iolo Search and Recover
Iolo Search and Recover kan je 30 dagen gratis op proef gebruiken. Daarna kost deze tool 29,95 euro. Je kan de software van de cd laten werken, waardoor je zeker bent dat de schade niet verder toeneemt.

Iolo Search and Recover herstelt zowat alle gegevensdragers en ook de mail van Outlook, Outlook Express, Thunderbird, Netscape Mail en Eudora. De fabrikant beweert dat dit product zelfs gegevens redt nadat je de drive hebt geformatteerd en gepartitioneerd.

Een kenmerk dat we nog niet hadden gezien, is dat je met de opdracht Search and Recover ook het tegenovergestelde kan doen: gevonden bestanden definitief verwijderen, zodat herstelsoftware nooit nog in staat is de gegevens te herstellen.

CD Recovery Toolbox
Van een beschadigde cd kan je proberen gegevens te kopiëren, maar met Windows Verkenner zal dat meestal mislukken. Dat komt omdat het programma stopt wanneer het tegen een fout aanloopt. In dit geval moet je proberen uit te vissen wat wel en wat nog niet gekopieerd is. [zdnet]

0 reacties :

Een reactie posten