FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 6 juli 2013

Op vakantie met creditcard en/of betaalpas?

Op vakantie is het handig om zowel je creditcard als je betaalpas bij je te hebben. Gebruik van de betaalpas kan voordeliger zijn, maar als je buiten Europa reist moet je je pinpas wel apart activeren. En pas op voor fraude.

Op vakantie kan het nooit kwaad om je creditcard achter de hand te hebben. Want in noodgevallen kun je doorgaans met Visa of Mastercard buiten Europa vaak goed uit de voeten. Al moet je niet vergeten je pincode mee te nemen, want die is vaak noodzakelijk in het buitenland.

Vanuit kostenoogpunt is het meestal voordeliger als je voor pinnen bij geldautomaten en betalen in vreemde valuta de reguliere betaalpas van je bank gebruikt. Mits dat mogelijk is natuurlijk. Want omdat pasfraude vooral buiten Europa veel voorkomt, hebben alle grootbanken standaard de betaalpasfuncties buiten de Europa uit gezet.

Wil je met je betaalpas geld kunnen opnemen of betalen buiten Europa, dan moet je die functie voor je op vakantie gaat laten activeren. Europa is overigens bij veel grootbanken redelijk ruim genomen. Zo vallen frequente bestemming zoals Turkije en de Canarische eilanden binnen Europa.

Kosten betalen buitenland
Met de komst van de EMV-chip zijn de mogelijkheden om te betalen met je bankpas in winkels en restaurants in eurolanden een stuk groter geworden. Maar de kosten voor het gebruik van creditcard en betaalpas kunnen bij de vier grootste banken in Nederland: Rabobank, ING, ABN Amro en SNS Bank behoorlijk uiteen lopen.

Voor het overzicht: klik op tabel voor uitvergroting


Pinnen binnen Europa: euro’s
Nederlandse banken rekenen in principe geen extra kosten, als je euro’s uit de muur haalt met je betaalpas bij een geldautomaat in een euroland. Je moet wel een beetje opletten, want soms brengen lokale banken waar je pint, wel iets extra’s in rekening. Dit wordt echter op het scherm van de geldautomaat vermeld en je moet daar ook goedkeuring voor geven.

Gebruik van de creditcard voor geldopnames kost in eurolanden doorgaans 4,50 per transactie. Duurder dus dan de betaalpas.

De standaardlimiet voor pinnen met de betaalpas in het buitenland ligt bij Nederlandse grootbanken overigens op 500 euro per dag. Bij creditcards varieert dit meer. Zo noemt ING voor de gewone creditcard bijvoorbeeld een limiet van 400 euro per dag, terwijl dit voor de platinumcard op 1.000 euro ligt. Bij Rabobank liggen de limieten voor creditcards op 750 euro per dag

Pinnen: vreemde valuta
Bij geldopnames in andere valuta dan de euro, moet je bij gebruikmaking van je betaalpas wel iets betalen. Zo rekent Rabobank voor klanten met een standaardpakket per transactie twee euro plus een koersopslag van 1 procent. ABN Amro en ING laten klanten 2,25 euro betalen met een koersopslag van respectievelijk 1,2 en 1 procent. SNS Bank rekent 2,25 euro zonder verdere koersopslag.

Pinnen in vreemde valuta met een creditcard is duurder: Doorgaans een minimum van 4,50 euro per transactie plus een extra koersopslag.

Nederlandse banken raden overigens aan om in niet-eurolanden geld altijd in lokale valuta op te nemen. Anders rekent de lokale bank een koersopslag bij de levering van euro’s, die meestal hoger is dan de commissie van Nederlandse banken

Betalen in buitenland
Betalen in winkels en restaurants kan in het buitenland ook steeds vaker met je gewone bankpas. Op dit punt is het verschil met de creditcard minder groot. Betaal je in euro’s dan zijn er bij de Nederlandse grootbanken noch voor de betaalpas, noch voor de creditcard transactiekosten.

Als je bankpas in niet-eurolanden geaccepteerd wordt, is betalen in winkels met je bankpas meestal goedkoper. Maar hiervoor moet je je betaalpas dus vaak wel apart laten activeren. Rabobank, ING en ABN Amro valutakoersopslagen van respectievelijk 1 tot 1,2 procent. SNS bank hanteert een vast bedrag van 0,15 euro per betaling.

Bij betaling in vreemde valuta met je creditcard liggen de koersopslagen hoger, variërend van 1,35 procent (ING) tot 1,95 procent (ABN Amro). Ook hier heeft SNS Bank een vast bedrag van 0,15 euro per transactie.

Algemeen punt is dat er bij creditcarduitgaven een groot verschil is tussen afschrijving aan het eind van de maand (dan betaal je geen rente) en zogenoemde regelingen voor gespreid betalen. In het laatste geval krijg je al gauw te maken met hoge leenrentes van zo’n 15 procent op jaarbasis. [z24]

0 reacties :

Een reactie posten