FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 21 juni 2014

The Byrds / the Hunters - mr. Tambourine man

Deze band uit Los Angeles werd in 1964 opgericht door Roger McGuinn, Gene Clark, Chris Hillman, Michael Clarke en David Crosby, en heette eerst the Jet Set. Na een single op het Elektra label als the Beefeaters, tekenden ze bij Columbia Records (CBS in Nederland) en veranderden de bandnaam in the Byrds. In januari ‘65 namen ze het nog niet uitgebrachte Dylan nummer “Mr. Tambourine man” op, waarmee ze meteen het genre “folk rock” introduceerden. Overigens was McGuinn het enige bandlid dat ook speelde (12-snarige, electrische gitaar) op de plaat. Producer Terry Melcher (de zoon van Doris Day) huurde voor de rest the Wrecking Crew in, een bekende groep studiomuzikanten. In eerste instantie was de groep niet onder de indruk van het nummer geweest. Hun manager had een proefopname van Dylan’s versie gekregen van diens uitgeverij. Na enig aandringen begonnen ze hun eigen versie te ontwikkelen die meer op the Beatles moest lijken. Om het vertrouwen van de band in het nummer te versterken, werd Bob Dylan uitgenodigd om er naar te luisteren. Deze was enthousiast en nam zo de laatste twijfel bij de groep weg. En terecht: in zowel de Amerikaanse, als Britse hitparade kwam de plaat op de eerste plaats terecht. In de Veronica Top 40 stond de single 19 weken genoteerd en bereikte de 3e plek. The Byrds ging in 1973 uit elkaar. Roger McGuinn was toen na talloze bandwisselingen de enige die alle jaren had volgemaakt

Jan Akkerman werd in 1946 geboren in Amsterdam. Vanaf zijn achtste ging hij gitaar spelen, en op zijn vijftiende richtte hij Johnny and His Cellar Rockers op. In deze groep speelde ook de latere Brainbox en Focus drummer Pierre van der Linden. Geïnspireerd door the Shadows speelde deze groep in eerste instantie instrumentale nummers. De band wist als coverband in Amsterdam en omstreken in korte tijd een flinke populariteit te verwerven en kreeg daardoor een platencontract. Tussen 1961 en 1964 verschenen er verschillende singles van de groep. Eén daarvan, de Beatlescover “Close your eyes (All my lovin’) bereikte in de zomer van ‘64 zelfs de hitparade. Ook begeleide de groep regelmatig zangers en zangeressen tijdens plaatopnamen. In 1965 werd de naam van de groep veranderd in the Hunters. De eerste single was een originele versie the Byrds’ “Mr. tambourine man”. Deze werd gezongen door Rita Severijnse en Floor Klomp. Het nummer liftte mee op het succes van het origineel en stond evenzoveel weken in de Top 40. Eind 1968 ging the Hunters uit elkaar.


The Beatles - Ticket to ride (week 25 - '65)

In februari 1965 begonnen de sessies voor de elpee “Help”. Iets meer dan de helft van de veertien nummers werden van de 15e tot en met de 19e opgenomen. Daaronder ook “Ticket to ride”. Natuurlijk weer onder productionele leiding van George martin. John Lennon en Paul McCartney schreven het nummer. Over de betekenis van de titel liepen de meningen later nogal uiteen. Volgens Paul slaat die op een (train) ticket to Ryde (op het eiland Wight). Volgens John op de gezondheidsverklaring die Hamburgse prostituees bij zich hadden begin jaren ‘60 toen zij er verbleven. Een ticket to ride (ride is slang voor sex). Paul was voor het eerst te horen op leadgitaar. Op 9 april werd de single uitgebracht in Europa. Tien dagen later was Amerika aan de beurt. In Engeland stond de single drie weken op de eerste plaats van de hitparade. In de Veronica Top 40 kwam het nummer op 8 mei terecht op de hoogste positie. Daar bleef de plaat negen weken staan. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 verbleef de plaat slechts een week op de eerste plaats.

0 reacties :

Een reactie posten