FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 23 september 2016

Voer een programma met de ‘hoogste machtigingen’ uit

Soms gebeurt het wel dat je, zelfs wanneer je bent aangemeld als administrator, niet alles in Windows kunt doen wat je gehoopt of verwacht had. Dan is het tijd om PowerRun boven te halen: die verleent je machtigingen die nog net iets hoger zijn dan die van een administrator.

Stel, je krijgt een bepaalde map of bestand niet open of je kan een item niet verwijderen. Of je wil een registersleutel bewerken maar dat blijkt niet te lukken – ook niet wanneer je dat als administrator doet. De portable tool PowerRun (komt in zowel een 32-bits als een 64-bits-versie) heeft daar een oplossing voor.

Standaard zijn vier (voorbeeld)applicaties in de PowerRun-lijst opgenomen: cmd.exe, powershell.exe, notepad.exe en – via een knop op de knoppenbalk – regedit.exe. Wanneer je een van deze applicaties vanuit de lijst uitvoert, worden die met de hoogste ‘elevatie’ (TrustedInstaller – Nt Authority\system ) uitgevoerd – wat je meteen meer armslag geeft.

Je kan echter nog meer applicaties aan deze lijst toevoegen, waarbij je naast de locatie van het (uitvoerbare) bestand – zoals exe, bat, cmd… – ook nog eventuele parameters, de ‘working directory’ en het venstertype (Normal, Hidden, Minimized of Maximized) kunt meegeven. Of je maakt het je nog makkelijker en je sleept gewoon een uitvoerbaar bestand, snelkoppeling of zelfs een document naar het hoofdvenster van PowerRun waarna het automatisch aan de lijst wordt toegevoegd. Meer uitleg en voorbeelden vind je op de website van de makers van deze tool.

PowerRun kan dus best wel handig zijn om een applicatie (tijdelijk) meer machtigingen toe te kennen, maar is om die reden ook een tool waar je best wat voorzichtig mee omspringt.[zdnet]

0 reacties :

Een reactie posten