FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 19 mei 2009

Baan verliezen ongezond


ING Groep 2.8% === AEX-index 1.18%
Mensen die buiten hun schuld om hun baan verliezen, bijvoorbeeld in een reorganisatie of omdat hun bedrijf sluit, hebben een twee keer zo grote kans op hoge bloeddruk, diabetes of een hartkwaal.

Het verliezen van een baan is een grote aanslag op de gezondheid. Een werknemer die ontslagen wordt, heeft een dubbele kans op kwalen ten opzichte van iemand die bij zijn werkgever mag blijven.

Verrassend is dat bij mensen die snel daarna weer een nieuwe baan vonden, het risico net zo hoog was. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Amerikaanse Universiteit Harvard, dat vrijdag werd gepubliceerd.

Werkloosheid
Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen werkloosheid en gezondheid. Zo blijkt dat mensen zonder werk meer psychische en lichamelijke problemen hebben, en dat ze eerder doodgaan en minder gelukkig zijn.

Probleem bij eerdere onderzoeken was alleen dat er weinig gezegd kan worden over causaliteit. Worden mensen ongezond omdat ze werkloos zijn, of raken mensen met psychische of lichamelijke problemen eerder hun baan kwijt?

Het Harvard-onderzoek is het eerste onderzoek dat een zo duidelijk antwoord geeft op deze vraag. In deze studie is specifiek gekeken naar mensen die buiten hun schuld om, bijvoorbeeld de sluiting van hun bedrijf, werkloos zijn geworden. "Ik heb gekeken naar mensen die hun baan verloren om redenen die niets met hun gezondheid te maken zouden moeten hebben", zegt onderzoekster Kate Strully in de New York Times .[z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten