FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 27 mei 2010

Buffers voor pensioenen in rook op

Het herstel van de Nederlandse pensioenfondsen is weer tenietgedaan. Vier van de vijf grootste pensioenfondsen zitten op een dekkingsgraad van onder de 100 procent. Ze hebben te weinig vermogen om aan hun uitkeringsverplichtingen te voldoen.

ING Groep 5.24 % === AEX-index 2.94 %
Dit schrijft Het Financieele Dagblad donderdag 27 mei.

Met het verval neemt de kans toe dat er moet worden gekort in de pensioenuitkeringen en -rechten. Officieel hoeft dit besluit niet eerder dan eind volgend jaar te worden genomen, maar in ernstige gevallen kan de ingreep eerder worden afgedwongen.

De gemiddelde dekkingsgraad van de zeshonderd Nederlandse pensioenfondsen zakte woensdag voor het eerst in dertien maanden weer naar 100 procent, zo blijkt uit de "Pensioenthermometer" van consultant Hewitt die de dekkingsgraden op dagbasis bijhoudt. Eind vorig jaar lag deze nog op 112 procent. Het is vooral de dalende rente die de buffers de laatste weken in hoog tempo heeft uitgehold.

Turbulentie
De dekkingsgraad van pensioenfonds Zorg & Welzijn is onder de 100 procent gedaald, zo geeft directeur Peter Borgdorff aan. Zorg & Welzijn is met euro 90 miljard het tweede fonds van Nederland. Eind april meldde het fonds een dekkingsgraad van 107 procent. "Vorige week zaten we nog boven de 100 procent, maar met de turbulentie van de laatste dagen zitten we daar nu onder."

Borgdorff is niet blij met de situatie. "Als je onder de 100 procent zit, betekent dat eenvoudig dat je geld uitkeert dat je niet hebt." In die situatie dragen premiebetalende werknemers direct een (klein) deel van hun inleg af aan de gepensioneerden die al uitkering genieten.

Omslagstelsel
Daarmee krijgt het kapitaalgedekte pensioenstelsel trekken van de AOW, het omslagstelsel waarbij werkenden direct het pensioen van gepensioneerden opbrengen. Alleen door uitkeringen en rechten te korten, kan deze onevenwichtigheid worden gerepareerd.

De dekkingsgraad van ABP, met een vermogen van ruim euro 200 miljard het grootste fonds, is vermoedelijk ook onder de 100 procent gedaald. Het fonds zat eind april op 102 procent en is in vergelijkbare mate gevoelig voor de rente en de beurzen als Zorg & Welzijn. ABP geeft geen tussentijdse standen en publiceert in juni de stand van eind mei.

Onder water
Ook de metaalfondsen PMT (euro 34 miljard) en PME (euro 21 miljard), de respectievelijke nummers drie en vijf, zitten "onder water". Eind april waren hun dekkingsgraden respectievelijk 97 procent en 98 procent.

Bij een dekkingsgraad van 100 procent hebben pensioenfondsen maar net genoeg in kas om "nominale" pensioenen betalen, maar niets om deze met de jaarlijkse inflatie op te kunnen hogen. Voor het betalen van inflatievaste pensioenen moeten de vermogens dan nog eens 40 procent hoger zijn. Dat betekent dat de fondsen op een totaalvermogen van circa euro 650 miljard een tekort hebben van euro 250 miljard. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten