FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 27 september 2010

De minst en meest betrouwbare 2e hands auto's

Als er iets belangrijk is bij de aanschaf van een tweedehands auto, is het wel betrouwbaarheid. Met welke modellen sta je vaak zo weer bij je garage, en met welke juist niet?

In de showroom zien de meeste tweedehands auto's er uit als nieuw. Ze ruiken dankzij speciaal daarvoor ontwikkelde spuitbussen autogeur zelfs alsof ze de fabriek uitkomen. Maar schijn bedriegt. Onder de motorkap wemelt het soms van de versleten rubbertjes, krakkemikkige waterpompen, uitgelubberde aandrijfriemen of wat dan ook.

De staat waarin een auto verkeert, hangt natuurlijk van een hoop factoren af, maar bij het ene model loop je nu eenmaal meer risico op forse reparatiekosten dan bij een andere auto.

Moest je vroeger maar hopen dat je garagehouder eerlijk was, tegenwoordig kun je op fora en internetsites van bijvoorbeeld de consumentenbond (testen helaas alleen voor leden), een schat aan informatie vinden. Zo blijkt de Renault Scenic uit eind jaren negentig een brekebeentje, en heeft de verder als zeer degelijk bekend staande Skoda Octavia stationwagon last van slappe vering achter.

Reliability Index
Voor wie snel wil weten welke auto's goed bekend staan op de tweedehands markt en welke juist niet, is er de Engelse reliability index. Deze index wordt samengesteld door een bedrijf dat een soort verlengde 'fabrieks'-garantie verkoopt voor auto's tussen de vijf en tien jaar oud.

In feite neemt het bedrijf het risico op dure reparaties op zich, en betaal jij een maandbedrag dat ietsje hoger ligt dan de gemiddelde reparatiekosten van een bepaald model. Iets wat we in Nederland kennen van leasmaatschappijen. Het mooie van het Britse model is dat het wat oudere auto's betreft. Dat geeft een schat aan informatie die ook voor Nederlanders interessant kan zijn.

De Britten berekenen de betrouwbaarheid aan de hand van een aantal factoren. Hoe lang staat de auto bij de garage, wat ben je jaarlijks kwijt aan reparaties, hoeveel staat er op de kilometerteller en hoe is oud is de auto?

0 reacties :

Een reactie posten