FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 3 december 2009

Wat hoor je als je afstempelt?

BBC bewaart uistervende geluiden
De BBC is een archief begonnen op internet om uitstervende geluiden te bewaren. Onder het motto ‘Save our sounds’ worden internetgebruikers opgeroepen om geluiden in te sturen. Het doel is om een interactieve wereldkaart van klanken te maken. Zo blijven bijzondere geluiden voor toekomstige generaties bewaard.

‘Het oog is gericht op verandering’, zo melden de bedenkers op de website. ‘Maar voor de oren is juist het gewone verleidelijk.’ En omdat geluiden in de loop van de tijd verdwijnen, is het volgens de BBC van belang materiaal op te slaan. Het project heeft de Radio Academy Award gewonnen.

Van over de hele wereld zijn er al geluiden ingezonden. Uit Mauritanie komt bijvoorbeeld het geluid van de langste trein ter wereld, die rijdt tussen het binnenland en de kuststad Nouadhibou, dwars door de Sahara. Uit de Braziliaanse hoofdstad Brasília komen de geluiden van cicadas (een insectensoort), die tussen oktober en november te horen zijn.

De eerste Nederlandse inbreng is ook een geluid van een insect: een hommel uit de achtertuin van Erik Post uit Barendrecht. Hij heeft het geluid ingestuurd omdat hij verwacht dat er over 100 jaar hele andere geluiden in achtertuinen te horen zullen zijn. Hier kun je een radiointerview met hem beluisteren.

In een bijdrage vanuit Utrecht is het geluid te horen van een stempelapparaat voor strippenkaarten. Deze ‘ping’ is volgens de inzender over vijf jaar zeker verdwenen. [nrcnext.nl]

0 reacties :

Een reactie posten