FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zondag 1 november 2009

Bepaalt de baas in welke plaats je werkt?

ING Groep 2.58 % === AEX-index 2.35 %
Kan een werkgever beslissen dat je in plaats van in Den Haag, de komende maanden in Groningen moet werken? Z24-expert Sonia Beedie zocht het uit.

In mijn contract staat dat de werkgever zich het recht voorbehoud de plaats waar de arbeid wordt verricht te wijzigen. Ik werk normaal in Den Haag, maar mijn baas wil nu dat ik een half jaar een project in Groningen ga doen. Dat betekent dat ik doordeweeks in een hotel moet gaan zitten. Moet ik hiermee akkoord gaan?

Soms staat in de arbeidsovereenkomst dat de werkgever de arbeidsvoorwaarden mag veranderen, het zogenoemde eenzijdig wijzigingsbeding. Dat zou betekenen dat de werkgever dus eigenlijk zonder toestemming van de werknemer wijzigingen kan doorvoeren.

De werkgever mag echter alleen maar gebruik maken van dit beding, als hij een zodanig zwaarwichtig belang heeft. De wijziging moet zo belangrijk zijn voor de werkgever, dat het belang van de werknemer daarvoor in redelijkheid moet wijken. Het uitgangspunt hierbij is dat arbeidsvoorwaarden niet eenzijdig worden gewijzigd, tenzij er sprake is van zwaarwegende bedrijfseconomische of organisatorische omstandigheden.

Ook als er geen eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, moet de werknemer in sommige gevallen instemmen met een voorgestelde wijziging van de arbeidsvoorwaarden.

De eis van goed werknemerschap brengt met zich mee dat een werknemer in moet gaan op redelijke voorstellen van de werkgever, als die voorstellen verband houden met gewijzigde omstandigheden. Maar ook in dit geval zal de werkgever wel aan moeten tonen dat er sprake is van een zodanig zwaarwegend belang.

Het is vaak lastig is een antwoord op dit soort vragen te geven. Of je als werknemer in moet stemmen met een wijziging hangt namelijk van veel omstandigheden af. Wat staat er in de arbeidsovereenkomst? Welk belang heeft de werkgever bij de voorgestelde wijziging? Is er een financiële of bedrijfsorganisatorische noodzaak? Zijn er minder vergaande oplossingen te bedenken? Compenseert de werkgever de nadelige gevolgen voor de werknemer?

Als een werkgever je vraagt tijdelijk voor een half jaar in Groningen te gaan werken in plaats van in Den Haag, is het niet gezegd dat je daar altijd akkoord mee moet gaan. Kan je werkgever aantonen dat de overplaatsing noodzakelijk is? Wat zijn voor jou de gevolgen? Krijgt je een goede onkostenregeling of andere compensatie?

De situatie thuis kan ook nog een rol spelen. Als je de zorg voor kinderen geheel of gedeeltelijk moet opgeven, is dat iets wat een rechter zou meewegen.

Je hoeft dus niet altijd in te stemmen met een voorgestelde wijziging van uw arbeidsovereenkomst. Sterker nog, de werkgever moet daar wel hele goede redenen voor hebben, en bovendien moet het voorstel ook redelijk zijn. Tot slot moeten ook de belangen van en de gevolgen voor de werknemer in acht worden genomen. Maar of je met succes bezwaar kan maken, is iets dat je het beste met een advocaat kan overleggen.[z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten