FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 10 november 2009

Geen ondernemerskrediet? Negen andere geldbronnen

ING Groep 3.63 % === AEX-index 0.38 %
Banken zijn minder scheutig met kredieten verstrekken. Vooral kleine ondernemers vangen geregeld bot. Toch zijn er ook andere manieren om aan geld te komen. Z24 geeft negen alternatieven.

Slechts 59 procent van de ondernemers die dit jaar financiering zochten bij de bank heeft dat voor elkaar gekregen, zo blijkt uit de laatste MKB Financieringsmonitor. Dat is een forse verslechtering ten opzichte van 2008, toen nog 81 procent met succes een krediet afsloot.

Je zult als ondernemer dus creatiever dan ooit moeten zijn in het aanboren van nieuwe geldbronnen voor bijvoorbeeld investeringen of bedrijfsuitbreiding. Z24 zet een aantal opties op een rij.

Tante Agaath-lening
Ben je starter of pas enkele jaren ondernemer? Dan kan iemand van buitenaf jou tegen fiscaal gunstige voorwaarden een lening verstrekken. De lening moet tussen de 2.269 en 50.000 euro bedragen en door de Belastingdienst worden goedgekeurd.

In ruil voor zijn steun krijgt de geldverstrekker een heffingskorting op de inkomstenbelasting en een tijdelijke vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing.

Deze regeling biedt jou weinig voordelen, maar kan een potentiële geldverstrekker net dat laatste zetje geven. Jouw suikeroom moet zich overigens wel realiseren dat het een achtergestelde lening betreft. Bij een faillissement moet hij achterin de rij aansluiten.

Onderhandse lening
Voldoe je niet aan de criteria van de Tante Agaathlening, dan kun je ook proberen een ‘gewone’ onderhandse lening af te sluiten bij bemiddelde vrienden of familieleden. Zorg er wel voor dat alle afspraken over rente en looptijd op papier staan. En wees eerlijk. Je vriendschap kun je wel vergeten als je je beste vriend laat investeren in een bedrijf dat ten dode staat opgeschreven.

Aankloppen bij je leverancier
Denk behalve aan banken ook eens aan andere partijen, adviseert Rik Blokland, eigenaar van het Centrum voor Ondernemersbegeleiding (CVOB) in Sittard. “Misschien heeft je leverancier interesse om in jouw zaak te investeren. Als je bijvoorbeeld geld nodig hebt voor de start van een café kun je bij de bierbrouwer informeren of hij in ruil voor afname van een bepaald drankenpakket jouw bedrijf wil meefinancieren.”

Microkrediet
Wie denkt dat microkredieten alleen zijn voorbehouden aan Afrikaanse geitenhoeders heeft het mis. Ook in Nederland kun je van deze faciliteit gebruik maken, via Qredits , een initiatief van enkele grote banken in samenwerking met de overheid.

Zowel starters als gevestigde bedrijven kunnen een beroep doen op kredieten van maximaal 35.000 euro, met een looptijd van één tot tien jaar. Je hebt hier niet zomaar recht op: een haalbaar ondernemingsplan is een must. In de praktijk wordt een op de drie kredietaanvragen gehonoreerd. Behoor jij tot de gelukkigen, dan krijg je behalve geld ook bedrijfsadvies en coaching.

De rente over de lening bedraagt momenteel 9 procent. Dat is een redelijk marktconform tarief, stelt Qredits-directeur Elwin Groeneveld: over het gemiddelde starterskrediet betaal je 9 tot 11 procent.

Let wel op: deze regeling geldt niet in Flevoland, Rotterdam, Twente, Leeuwaren of Tilburg. Wie hier is gevestigd kan gebruik maken van de zogeheten borgstellingsregeling. In dat geval moet je voor je lening aankloppen bij een reguliere bank, maar staat de overheid borg voor maximaal 35.000 euro.

Borgstelling
De overheid heeft diverse regelingen ontwikkeld die het voor geldverstrekkers aantrekkelijker moet maken om de kredietkraan open te draaien. Het betreft vaak wel wat duurdere leningen.

Denk bijvoorbeeld aan het Borgstellingskrediet MKB , bedoeld voor bancaire kredieten voor het midden- en kleinbedrijf. Als jij je lening niet kunt aflossen, staat de overheid deels borg. Voor starters en innovatieve bedrijven keert de staat zelfs de volledige som uit. De BMKB is bedoeld voor leningen van 35.000 tot 3 miljoen euro.

Een andere optie is de Groeifaciliteit , voor mkb-bedrijven die risicodragend kapitaal in de vorm van een achtergestelde lening of aandelenkapitaal willen aantrekken om bijvoorbeeld een snelle groei te financieren. Hierbij dekt de overheid het risico af voor hoogstens vijftig procent.

En wat te denken van de Garantie Ondernemingsfinanciering ? Deze regeling biedt banken een garantie van vijftig procent.

Voor deelname aan deze regelingen is wel goedkeuring vereist van SenterNovem, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken.

Subsidiepotjes
Er bestaan allerlei subsidieregelingen voor specifieke bedrijfstakken, zoals de high techsector of creatieve ondernemingen. Denk hierbij aan een financiële injectie of belastingkorting.

Ook als je milieuvriendelijke investeringen doet of bijvoorbeeld werklozen of arbeidsgehandicapten inhuurt, kun je soms rekenen op ondersteuning.

Er zijn landelijke regelingen, maar ook gemeenten kennen allerlei geldpotjes voor ondernemers, stelt Rik Blokland van het CVOB. “Een gemeente is erbij gebaat als een bedrijf binnen haar grenzen gaat ondernemen en wil daar vaak in investeren. Wellicht kun je korting bedingen op huisvestingskosten van een leegstaand pand.”

Spaarloon deblokkeren
Wie nog een spaarloontegoed bij zijn (vorige) werkgever heeft, mag dit laten deblokkeren tot zes maanden na de start van zijn bedrijf. In de regeling moet deze deblokkeermogelijkheid wel zijn opgenomen. Een andere eis is dat de Belastingdienst jou aanmerkt als ondernemer.

Sale & lease back
Je kunt ook geld vrijspelen door je bedrijfspand, inventaris of machines te verkopen en terug te leasen. De opbrengst kun je aanwenden om schulden af te lossen of een uitbreiding te financieren. Het valt wel te bezien of je in deze crisistijd de hoofdprijs kunt krijgen voor je tafelzilver.

Private investeerder
Veel middelgrote bedrijven zijn er groot mee geworden: samenwerking met een participatiemaatschappij. Zo’n bedrijf investeert in jouw onderneming, in ruil voor een aandelenbelang. Na enkele jaren verkoopt hij zijn deel weer.

Bedenk wel dat een private investeerder niet louter een geldschieter is, maar ook meedenkt. Dit heeft voor- èn nadelen. Maak duidelijke afspraken over de zeggenschap van de investeerder. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten