FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 3 november 2009

Schuldhulpverlening zucht onder aanvragen

ING Groep 0.52 % === AEX-index 0.89 %
De gemiddelde wachttijd voor schuldhulpverlening is opgelopen tot acht weken. En dan moet de golf aan middeninkomens die door de recessie hun baan is kwijtgeraakt nog komen.

Dat meldt Ger Jaarsma, voorzitter van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, aan Z24. "Mensen melden zich standaard te laat bij schuldhulpverlening. Ze komen gemiddeld een tot anderhalf jaar nadat ze in de financiële problemen zijn gekomen. Pas als ze er zelf echt niet meer uitkomen."

Nog vooral lage inkomens

Het is druk bij schuldhulpverlening. Vorig jaar kwamen er nog 45 duizend aanvragen binnen, voor 2009 is de verwachting opgeschroefd naar 55 tot 60 duizend aanvragen. Dit getal ligt ruim boven de schatting die Jaarsma in maart deed, Toen verwachtte hij nog op 50 tot 55 duizend aanvragen uit te komen.

"De laatste 15 jaar hebben we vooral klanten gekregen met een beneden modaal-inkomen. Ze konden heel gemakkelijk aan geld komen, en wilden ook meedoen aan de consumptiemaatschappij. Een plasmatelevisie, nieuwe auto en op vakantie. Die mensen lopen nu vast."

Toestroom aan middeninkomens

Volgens Jaarsma is het gemiddelde klantenprofiel aan het veranderen. De NVVK verwacht een toestroom aan middeninkomens. Mensen die door de recessie zijn ontslagen.

"Iemand die bijvoorbeeld in januari is ontslagen en er dertig procent in inkomen op achteruit is gegaan, gaat eerst zelf proberen zijn problemen op te lossen. Meestal door het ene gat met het andere te dichten", aldus Jaarsma. Die groep loopt nu vast.

Financieel heropgevoed
Deze nieuwe klantengroep vraagt een nieuwe benadering: "Deze mensen zijn financieel veel zelfredzamer. Onze traditionele klanten moeten meestal financieel heropgevoed worden. Nu moeten we mensen gaan adviseren hoe ze met dertig procent minder inkomen rond kunnen komen."

Daarom worden er loketten geopend waar mensen die hun baan verliezen terecht kunnen voor advies. Jaarsma hoopt op deze manier te voorkomen dat mensen te diep in de schulden raken: "Mensen schamen zich om zich tot schuldhulpverlening te wenden. Ze komen nu als ze de schaamte voorbij zijn en geen enkele andere oplossing zien. Ze zouden moeten komen voordat ze zich schamen."

Ondernemers
Een andere groep die zich steeds vaker meldt bij schuldhulpverlening bestaat uit ondernemers. Het NVVK heeft inmiddels twee leden die zich fulltime bezig houden met ondernemers. Vooral kleine ondernemers melden zich.

De komende tijd zal schuldhulpverlening flink uitbreiden om de toegenomen stroom aanvragen aan te kunnen. In het voorjaar trok het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid 130 miljoen euro uit voor schuldhulpsanering. Drie weken geleden is hiervoor 27,5 miljoen euro aan de gemeenten beschikbaar gesteld. Met dit geld wil Jaarsma de organisatie uitbreiden. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten