FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 2 december 2009

Kameroense websites zijn het gevaarlijkst

ING Groep 3.04 % === AEX-index 0.32 %
Op sites met de Kameroense domeinnaam .cm lopen internetters het meeste risico. Ook Chinese sites en het .com-domein zijn vol gevaren. Nederlandse sites zijn relatief veilig.

Dat blijkt uit een ranglijst van webdomeinen, opgesteld door pc-beveiligingsbedrijf McAfee.

Voor het samenstellen van de lijst, die woensdag 2 december uitkwam, heeft McAfee 104 internetdomeinen onderzocht. Een domeinnaam is het laatste gedeelte van en internetadres, zoals .com of .nl, voor Nederlandse websites.

Risico's
Van de 27 miljoen sites die het bedrijf in totaal bekeek, bleek 5,8 procent risicovol te zijn. McAfee bedoelt hiermee dat deze sites virussen, spam of andere ongewenste programma's verspreiden.

McAfee's rangschikking van gevaarlijke domeinen is gebaseerd op twee factoren. De eerste is het percentage gevaarlijke sites binnen het hele domein. Ten tweede keek McAfee naar het aantal gevaarlijke sites binnen één domein, ten opzichte van alle risicosites wereldwijd.

Gevaarlijk surfen op Kameroense sites
Internetters lopen het grootste risico op de domeinnaam .cm, op websites uit Kameroen. Op de tweede plek van de lijst van risicosites volgt .com, het internationale domein voor bedrijven. China heeft de twijfelachtige eer de derde plek in te mogen nemen, met zijn domein .cn.

Ook websites uit Samoa, de Filippijnen en sites eindigend op .info behoren tot de gevaarlijkste domeinen ter wereld, volgens McAfee.

Cyberboeven zoeken handige webdomeinen
Volgens het rapport beginnen cybercriminelen over het algemeen sites binnen domeinen die niet te duur zijn, waar geen strenge regels gelden en waar ze zich simpel voor kunnen registreren.

Domein .nl vrij veilig
Op de lijst van 104 domeinen staat .nl op plek 84. Nederlandse sites zijn daarmee ongeveer even veilig als die van Duitsland en Zweden.

Het allerveiligste domein is .gov, gebruikt door overheden. Van alle landensites, is het Japanse .jp het veiligste domein. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten