FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 8 december 2009

Meer biljetten van 100 en 500 euro in omloop

ING Groep 4.11 % === AEX-index 1.51 %
De oude sok concurreert met de spaarbanken. Sinds de kredietcrisis zijn er meer biljetten van 100 en 500 euro in omloop.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB). Vooral het aantal biljetten van 100 en 500 euro nam veel harder toe nadat in 2008 de kredietcrisis uitbrak.

Gebrek aan vertrouwen
Een woordvoerder van de ECB laat weten dat er “ongetwijfeld een element in zat van een voorkeur voor het houden van cash geld in een klimaat waarin onzekerheid bestond over banken".

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal pottten ook de Britten massaal cash geld op omdat ze bar weinig vertrouwen hebben in hun banken.

Lage rente
Vooral de biljetten met een hoge waarde zijn in trek om spaargeld op te potten. Volgens de Bank of England (BOE) is dit een teken van het gebrek aan vertrouwen in de banken. Bovendien is het een gevolg van de lage rentestand. Doordat de rente in het Verenigd Koninkrijk erg laag is, krijgt men een minder hoge vergoeding voor het stallen van Britse ponden op een Britse bankrekening.

De BOE en de ECB namen drastische maatregelen om de kredietcrisis te lijf te gaan. Rentepercentages doken omlaag waardoor het rendement op een spaarrekening flink is gedaald. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten